Het meisje dat een panter kwijt was – hartverwarmend

Waar kies jij een boek op uit? Het meisje dat een panter kwijt was heeft zo’n mooie cover dat dat voor mij de reden was om dit boek te lezen. Een prachtige illustratie, glimmende delen, subtiele glitters en een intrigerende flaptekst. Ga je mee op avontuur door de bergen van Serendib? Selvi gaat op zoek naar panter Lokka en neemt ons mee in dit spannende verhaal. Een mooi verhaal over dit natuurkind, een echte dierenvriend, een dierenredder!

Het meisje dat een panter kwijt was

Het meisje dat een panter kwijt was

Selvi struint graag door de bergen van Serendib, waar ze woont. Net als Lokka, een prachtige wilde panter. Maar in de bergen waart ook een gevaar rond. Lukt het Selvi om Lokka te beschermen en voor hun vrijheid te vechten? Of zal ze beide voorgoed kwijtraken?

Nizrana Farook schreef naast Het meisje dat een panter kwijt was ook de boeken Het meisje dat op een olifant ontsnapte en De jongen die met een walvis zwom. Beide boeken zijn dezelfde stijl geschreven en zijn spannende avonturen rondom dieren en de jungle.

Een hartverwarmend avontuur

Het boek start met een kaart van Serendib. Dit is een eiland met een gebergte, het koninklijk paleis, een grote bibliotheek en een centrum. In het Hanthana gebergte speelt Het meisje dat een panter kwijt was zich af. Direct als ik start met lezen zit ik helemaal in het verhaal. In mijn gedachten ren ik mee met Selvi door de prachtige natuur, die beeldend wordt beschreven door Farook. Tijdens haar vele wandelingen die zij maakt door de bergen ontwikkelt ze een bijzondere vriendschap met Lokka, een panter. Dat dit geen gewone panter is blijkt al gauw in het boek. Een gewilde panter ook, om zijn prachtige gouden ringen.

Selvi is een meisje van 12 jaar. Naast haar avonturen in het gebergte krijgen we ook wat mee van de struggles die ze heeft met haar moeder. Als haar strenge oom zich ook met haar opvoeding gaat bemoeien zien we het loyaliteitsconflict van Selvi. Aan de ene kant wil ze haar moeder gehoorzamen en voelt ze weinig keuze, aan de andere kant gaat ze het liefst de natuur in…. naar Lokka! Het meisje is gedetailleerd omschreven en dit zal de doelgroep van Het meisje dat een panter kwijt was, kinderen van 10 – 12 jaar, erg aanspreken. Ik verwacht ook dat het wat oudere kinderen, zeker als ze wat minder houden van lezen of hun technische leesvaardigheid wat minder goed ontwikkeld is, zullen genieten van dit boek.

Vlot tempo

Het meisje dat een panter kwijt was is een prettig leesbaar boek, dit komt met name door het hoge verteltempo. Geen overbodige hoofdstukken, zodat je je aandacht ook niet gaat verliezen. Er gebeurt genoeg in het verhaal. Farook hanteert het klassieke verloop. Een inleiding, daarna een probleem en een verzameling van oplossingen. Tussendoor doen zich nog wat ‘kleinere’ problemen voor, wat ervoor zorgt dat het een afwisselend en spannend boek blijft.

Een mooi deel uit het verhaal vind ik de discussie in de klas van Selvi. Mogen panters worden afgeschoten? De verschillende standpunten die de klasgenoten van Selvi innemen geven aanleiding om zelf na te denken over dit dilemma. Ook is het mooi hoe hierbij de innerlijke strijd van Selvi zichtbaar wordt. Ze wil zich uitspreken, maar is dit wel in het belang van Lokka? Ook zie je hier hoe de belangen uiteenlopen. Van volwassenen, maar blijkbaar ook van de kinderen. Want niet alle klasgenoten zijn het eens met Selvi. Of zijn ze het wel eens maar hebben de volwassenen meer macht over hen?

Het meisje dat een panter kwijt was

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Het meisje dat een panter kwijt was is een ideaal boeken voor kinderen in de bovenbouw. Daar heb ik er thuis ook eentje van. Mijn oudste dochter, ze is bijna 10, vindt het een prachtig boek. Ze vertelde erover:

Ik zag Het meisje dat een panter kwijt was liggen op de bank en ik wilde het meteen lezen. Het is een boek waar ik van houd, omdat ik ook gek ben op de natuur en dieren. Alhoewel panters mij wel een beetje eng lijken. Het boek is spannend, maar niet te spannend. Ik kan het dus wel goed lezen voordat ik naar bed ga. Ik wilde het boek niet wegleggen, omdat ik graag wilde weten hoe het afloopt.

Specificaties Het meisje dat een panter kwijt was

Auteur: Nizrana Farook | Vertaling: Saskia Peeters | Uitgever: Veltman | 208 bladzijdes | Januari 2023 | 9789048320585 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.