Dagboek van een Noob Krijger: onofficieel geestig voor kinderen vanaf 9 jaar.

In ‘ Dagboek van een noob krijger ’ wil de twaalfjarige Minus graag een krijger zijn en op avontuur gaan. In plaats daarvan moet hij tarwe zoeken zodat niemand honger heeft. En laten we eerlijk zijn: Dat is zooooooooooooooo saai. Daarnaast heeft Minus ook nog een vijand: Max. Max wil later bibliothecaris worden. In de ogen van Minus, maakt dat alle bibliothecarissen verdacht. Minus vindt nu zijn leven zwaar, maar daar komt binnenkort hopelijk verandering in. Hij gaat namelijk zijn stinkende best doen op de Minecraftia-school want alleen de vijf beste leerlingen mogen krijger worden.

In het Dagboek van een noob krijger ’, oftewel Minus, zien we hoe hij de strijd met zijn klasgenoten aangaat om de opleiding tot Krijger te mogen doen. Hij wil in de voetsporen van zijn grote held Steve treden en zijn dorp beschermen tegen de Mobs. Dat gaat niet als vanzelf. Hij laat zich niet ontmoedigen door Max, die hem tegenwerkt. Mobs doet via zijn dagboek verslag van zijn leven en van zijn zoektocht om een krijger te worden. Zelf vat hij zijn leven op de volgende manier samen.

Levendig in woord en beeld

Het is met vaart geschreven vanuit de interessewereld van kinderen vanaf negen jaar. De lezer wordt via het medium van een dagboek direct aangesproken. Dat vergroot de betrokkenheid bij het verhaal. De lezer is als het ware een vertrouweling van Minus.

In ‘ Dagboek van een noob krijger ’ is ruimte voor de letter. Het is een dagboek en zoals dat gaat met dagboeken, de ene keer onderstreept de schrijver iets, een andere keer staat er iets in hoofdletters en soms staat er maar één zin op een pagina. Er is dus ruimte voor de letter, sterker nog er wordt veel aandacht besteed aan typografie. Het staat niet bomvol tekeningen. Hoogstens een bouwtekening her en der, droedels in de kantlijn en plaatjes die eruit zien als stickers en foto’s zoals kinderen hun schriften versieren met plaatjes van Freek Vonk of de voetballeeuwinnen. Het beeldverhaal wekt de indruk dat een jongen druk bezig is met plannen smeden, op avontuur gaan en dat zijn gedachten alle kanten uitschieten. Druk? Ja. Chaotische warboel? Nee. Daar zorgen de kadertjes en de dagboekformule voor.

Onofficiële serie met een beetje officieel jargon

‘Dagboek van een noob krijger’ is de eerste van een serie van de hand van Kid Cube over dagboeken van krijgers. Voor onze dochter die geen genoeg kan krijgen van Minecraft en altijd zoekende is naar een boek dat ze wél leuk vindt kan deze ongebruikelijke combinatie een succes zijn. Minecraft is via allerlei intellectuele eigendomsrechten beschermd. De officiële Minecraftverhalen kun je spelen als computerspel. Volgens mij zijn dat de redenen dat de uitgever van ‘ Dagboek van een noob krijger’ duidelijk op de kaft heeft gezet dat het ’een onofficieel Minecraftverhaal’ is.

Volgens mij is het verhaal van ‘Dagboek van een noob krijger’ levendig genoeg en heeft het niet het Minecraft- vehikel nodig om leuk te zijn. Maar toegegeven, het populaire Minecraft trekt wel de aandacht van de kinderen. Dat heeft een positieve invloed  om kinderen dit boek te laten lezen. Bijkomend voordeel: het Minecraft-tintje geeft hen meteen een voorsprong ten opzichte van de niet-Minecrafters, zoals deze ‘beetje ouderwetse moeder’ (ik citeer mijn oudste dochter). Voor hen die onbekend zijn met het spel is het verhaal soms lastig te volgen omdat er wat Minecraft jargon in voorkomt. Dat vindt dochterlief dan overigens wel weer leuk: dat haar moeder daar niets van begrijpt.

dagboek van een noob krijger

Specificaties Dagboek van een noob krijger

Auteur: Cube Kid | Uitgever: van Holkema & Warendorf | 9789000359486 | oktober 2017 | Aantal pagina’s: 312 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

dagboek van een noob krijger
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.