De Klusjesman niet te verwarren met… De Klusjesman – Øyvind Torseter

Een figuur die veel lijkt op Kleine Broer heeft ditmaal een een baantje als klusjesman bij de president. Een schijnbaar niet zo’n belangrijke baan. Dacht iedereen er maar zo over. Ditmaal maak ik een uitstapje naar de graphic novel De Klusjesman, Een internationale politieke thriller.

De klusjesman

De liefhebbers kennen Kleine Broer van eerdere titels. Kleine Broer, die een eervolle vermelding kreeg met de Vlag en Wimpel, is er één van. Daarna volgde Kleine Broer op de Grote Vaart en nu De Klusjesman. Officieel geen Kleine Broer-boek, maar hij lijkt er wel verdacht veel op. En zo zijn er wel meer verdachte figuren in De Klusjesman. Daarover later meer.

De Klusjesman is niet wie je denkt dat het is

De ik-figuur is klusjesman voor de president. Hij repareert de bureaustoel, fixt het leidingwerk en lijmt de schoenen van de schoenen van de president. Heel huiselijk. Heel veilig. De president is een belangrijk man. Hij heeft ook een belangrijkste koffertje. Eéntje met een rode knop. Nou, dan weet je het wel, die koffer moet goed worden bewaakt. Dat doet de president ook helemaal zelf. Ondanks aandringen van allerlei hoge piefen die ook weleens een keertje die koffer willen vasthouden. De president vertrouwt hen het koffertje niet toe. De Klusjesman wel. Ze hebben er een gesprekje over dat wordt afgeluisterd door een geheimzinnig figuur. Dat geheimzinnige figuur sluit De Klusjesman in, neemt diens identiteit over, diens baan, vrienden, huis…alles!

De klusjesman

Tijd voor actie

Dan besluit De Klusjesman, dat het tijd is voor actie. Hij schakelt een beginnende detective in. Samen komen ze op het spoor van een criminele organisatie die de wereld wil overheersen. Want voor minder doe je het niet. Een spannend spel van schaduwen volgt. De Klusjesman en de Detective moeten snel zijn want de nep-klusjesman heeft inmiddels al toegang tot het koffertje. Lukt het hen om de president te overtuigen? Wat doen die rare haren in zijn appartement? Bestaat aan het eind van het verhaal de wereld nog wel of is ie inmiddels opgeblazen?

Spannende detective, mooi getekend

De Noorse Øyvind Torseter heeft met De Klusjesman een spannende graphic novel voor kinderen geschreven met een verrassend einde. Gelukkig wordt er ook regelmatig gelachen. De boef is een regelrechte verwijzing naar één van de meest bekende James Bond schurken. Wat ik zelf kan waarderen is dat de Klusjesman en de Detective zo klungelig overkomen. Het naamplaatje dat de Detective nog aan haar deur moet bevestigen is daar een mooi voorbeeld van. Het maakt de figuren des te sympathieker. Zoals een detective betaamt zijn de full-colour tekeningen mysterieus waarin verschillende technieken zijn gebruikt.

De klusjesman

De graphic novel De Klusjesman is een spannende detective van de prijswinnende Øyvind Torseter. Een aanrader voor kinderen vanaf 9 jaar.

Specificaties De Klusjesman, een internationale politieke thriller

De klusjesman

Schrijver en tekenaar: Øyvind Torseter | Uitgever: De Harmonie | Jaar van Uitgave: 2020 | 9789463361040 | Kijk hier voor meer informatie

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.