Deadline, dertig dagen om te overleven in een miljoenenspel

Stel je voor dat je deelneemt aan een programma zoals Hunted of Klopjacht. De regels zijn alleen wat pittiger. Zo moet je 30 dagen lang echt uit de handen blijven van een geheim en super geavanceerd opsporingsteam. Ze hanteren bepaalde technieken die de CIA ook graag in handen wil hebben en die vrij controversieel zijn. Lukt het je? Dan win je 3 miljoen dollar. Stap in dit spel en treed binnen via de glazen vloer die nog vele lagen onder zich blootlegt. Ren je over die lagen of zak je er in? Deadline is een gelaagde, spannende high-tech thriller.

kader cover Deadline, dertig dagen om te overleven in een miljoenenspel thriller high-tech anthony McCarten

Synopsis Deadline

In de thriller Deadline krijgen tien kandidaten een uitdaging met een torenhoge inzet. Ze krijgen op een afgesproken tijdstip twee uur de tijd om van de aardbodem te verdwijnen. Als het ze lukt om dertig dagen uit handen van de geavanceerde opsporingsteams te blijven, winnen ze drie miljoen dollar. Maar voor sommigen is de inzet misschien nog wel hoger..

Cy Baxter is een techgenie, die samen met de CIA de ultieme spionagesoftware heeft gecreëerd, waarmee iedereen overal ter wereld opgespoord kan worden. Dit is zijn ultieme kans om te bewijzen dat hij iets unieks heeft gemaakt, en om steenrijk te worden.

Kaitlin is een bescheiden bibliothecaris en één van de kandidaten. Ze lijkt geen partij voor Cy en zijn teams. Maar overtreft toch alle verwachtingen met haar effectieve tactieken om uit beeld te blijven. Maar voor hoelang? Want haar redenen om mee te doen zijn persoonlijker dan iemand ooit had kunnen bedenken…

Muziek uit het boek: Country Roads – John Denver

Auteur Anthony McCarten

Deadline is geschreven door auteur, journalist, filmmaker en scenarist Anthony McCarten (1961). Bekend van gerenommeerde films als Bohemian Rapsody*, The Theory of Everything* en Darkest Hour*. Hij is geboren in Nieuw-Zeeland. Al vier keer werd zijn werk genomineerd voor een Academy Award. Naast al het eerder genoemde schrijft hij ook nog toneelstukken en romans. Momenteel woont McCarten in Londen.

Op dit moment in 2023 heeft hij 10 boeken geschreven waarvan Deadline de laatste is. In het Engels is de titel van dit boek ‘Going Zero’. Beide titels zijn passend wat mij betreft. Zowel in de directe lading, als in dubbelzinnige en onderliggende betekenissen. Peter de Rijk heeft dit boek in het Nederlands vertaald en wat mij betreft is het een prima vertaling. In het begin moest ik wat wennen aan het zinsritme en de vertelkleur maar dat ligt meer bij de auteur dan bij een vertaling. McCarten gebruikt graag lange zinnen met komma’s. Voor mij zit er ook soms een een beetje een warrige verschuiving in het vertelperspectief. Maar dat was na twee hoofdstukken al weg. En toen kon ik genieten van mijn kennismaking met deze auteur.

Deadline thriller
Muziek uit het boek: Ukelele Lady – Bette Midler

High-tech thriller

Deadline is een echte hech-tech thriller. Dat trekt je aan of stoot je af. Ik ben normaal niet zo fan van het high-tech genre terwijl ik wel kan genieten van gadgets. Ook hou ik me actief bezig met de hedendaagse ontwikkelingen op dat vlak. Daarbij staat er op de achterflap dat dit voor fans van Hunted en Klopjacht is. Dat alles bij elkaar zorgde ervoor dat ik Deadline moest gaan lezen. Ik was geboeid door de cover en synopsis. Zoals gezegd moest ik even inkomen in de manier van vertellen van McCarten.

Je start in Deadline meteen al spannend met het grote aftelmoment tot de jacht. Je kijkt mee vanuit beide kanten. De basis van het verhaal is dus echt heel spannend. Aan beide zijden van de lijn staan meerdere personages met hun verhaal en beweegredenen. Ook dit vond ik in het begin wat veel. Zoveel namen, onderlinge banden en intriges, het zindert tussen de regels door. En ik ben iemand bij wie zo’n bom aan informatie en karakters wel eens vroegtijdig kan ontploffen waardoor ik wat murw aan een verhaal begin.

Gelukkig is de basis van de jacht zo spannend en goed, daarmee trekt McCarten mij zijn wereld van Deadline in. En gelukkig maar want wat was dit een spannend boek. En alle uitleg, karakters, ontwikkelingen en high-tech zaken dienen zeker een doel en dragen (uiteindelijk) bij aan de hoge spanningsboog die dit verhaal rijk ik.

Deadline
Muziek uit het boek: Carl Douglas – Kung Fu Fighting

Moreel en ethische kwesties

Deadline is super actueel, dat maakt het ook zo goed en spannend tegelijk. Naast het spannende verhaal speelt McCarten ook boeiend met morele en ethische kwesties. We leren zijn karakters met een doel kennen. Ze handelen namelijk allemaal om bepaalde redenen. Hanteren allemaal eigen agenda’s en hun gedrag en acties zijn gekleurd door het leven. Er wordt gesproken over de ‘goeden en slechten’ personages in het verhaal. Maar het is eigenlijk een grote grijze poel van menselijke karakters die door het leven flink uitgedaagd zijn. Het zet je zelf als lezer ook aan het denken over bepaalde privacy kwesties. Zoals het verzamelen van gegevens van mensen. Mag dit? En als dit ten goede gebruikt kan worden? En is er wel een persoon of instantie te vertrouwen met zoveel gevoelige informatie?

De karakters hebben onderling ook veel intriges en gewetenskwesties. In hun opvoeding, in een relatie maar ook in werk. Welke waarden blijf je trouw en wat blijft belangrijk in een leven? Ik vind dit een aangenaam gelaagd onderdeel van Deadline en het zorgt voor vele laagjes. Op persoonlijk vlak tot wereldniveau. Van huiskamer, tot politiek theater in de hoogste regionen. Het kloppende hart van al deze laagjes is de wedstrijd, de hunt, die aftelt. Die hijgt ook bij de karakters in hun nek en zorgt voor extra druk. Alles valt uiteindelijk zeer goed samen en ademt in goed geschreven symbiose die ons meevoert naar een apotheose die de verwachtingen ontstijgt.

Deadline
Muziek uit het boek: The Hollies – Long Cool Woman In A Black Dress 

Is Deadline spannend?

De hunt, de jacht en dus de wedstrijd vond ik heel spannend. Ik genoot van het karakter dat Kaitlin heet. Een ‘simpele’ bibliothecaris die iedereen laat verbazen. Heerlijk is dat kat-en-muis spel van filmische proporties. Het voelt nogmaals heel realistisch in technische mogelijkheden en dat draagt zeker bij aan de spanning. Het einde knalt ver buiten mijn verwachtingen. Niet dat het nou zo absurd raar of onverwacht is. Maar het hele verhaal van Deadline is door alle laagjes grootser dan ik had verwacht vanaf de start.

Het einde van de jacht zelf vond ik dan ook even teleurstellend. Daarna volgen enkele korte blikken naar de toekomst die voor mij eigenlijk wat rauw en kort waren. Maar nu ik dit verhaal zo laat nasudderen in mijn hoofd, hoe beter ik het einde vind. Alle antwoorden zijn er, het is realistisch en het doet eer aan zowel de jacht als aan de gelaagdheid die Deadline rijk is. Na 30 dagen jacht met de karakters is er ook een intense band opgebouwd en dan is het moeilijk loslaten wat mij betreft. Het echte einde is eigenlijk heel kwetsbaar en brengt ons terug bij de grote vraag: wat is nou echt belangrijk voor jou? Voor welke waarheid vecht jij en in welk leven kan jij je berusten?

Deadline is een zeer aangename kennismaking met de auteur Anthony McCarten en ik heb genoten van het high-tech thriller genre. Het smaakt wat mij betreft naar meer, van beide of in combinatie van!

Specificaties Deadline

Auteur: Anthony McCarten | Uitgever: Xander | Vertaald door Peter de Rijk | Oorspronkelijke titel: Going Zero | Omslagontwerp: Studio Jan de Boer | Mei 2023 | 9789401619356 | 336 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.