Atlas van ons brein, een leerzaam boek met honderden illustraties

Wil jij weten wat er in je hoofd gebeurt? Atlas van ons brein gaat over de wonderlijke machine die het menselijk brein is. Hoewel de complexe puzzel van het brein nog lang niet volledig gelegd is, is het wel al de moeite om de huidige kostbare kennis over de verschillende puzzelstukjes te delen. Dat gebeurt in het boek aan de hand van zesentwintig breinvragen en honderden illustraties en infographics. Je leert over de totstandkoming van kennis, over hersenonderzoek en de hersenwetenschappen. Ook leer je juist te interpreteren wat je buiten het boek om over hersenen leest en hoort.

Wetenschap en kunst komen samen

Lara Wierenga en Dirma Janse hebben dit boek samen gemaakt. Lara is onderzoeker en universitair docent bij de sectie Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie van de Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in de hersenontwikkeling bij kinderen en adolescenten. Voor Atlas van ons brein heeft ze breinvragen bedacht waarop ze zelf altijd een antwoord heeft willen weten. Dat deed ze aan de hand van thema’s die ze zelf onderzoekt en die op dit moment actueel zijn in de neurowetenschappen. Ze heeft ook de nodige wetenschappelijke literatuur doorgrond.

Dirma is als grafisch ontwerper afgestudeerd aan de kunstacademie in Zwolle en gespecialiseerd in infographics en wetenschappelijke visualisaties. In haar werk zoekt ze naar visuele oplossingen om complexe informatie overzichtelijk te maken voor een breed publiek. Dirma is docent Science Vision (nee autocorrect, geen ‘sciencefiction’) aan de technische Universiteit Delft en werkt onder andere voor NRC. Ze heeft voor dit boek visualisaties ontworpen of bestaande visualisaties getransformeerd om je zo mee te nemen in de wondere wereld van het breinonderzoek.

Met de atlas hopen Lara en Dirma dat iedereen die meer wil leren over de hersenen daar via dit boek in zou slagen. Want als je weet hoe je brein werkt, begrijp je beter wie je bent, hoe je je voelt en waarin je van anderen verschilt. Handige info toch!

Indeling Atlas van ons brein

Ik heb het boek van voren tot achter gelezen, maar je kan het ook in willekeurige volgorde lezen. Het boek is ingedeeld in vijf hoofdstukken.

  1. Bouwstenen van het brein
  2. Van brein in de dop tot brein in de drop 
  3. Mannen- en vrouwenbreinen?
  4. Knappe koppen: buitengewone breinen? 
  5. De beste studiezaal voor je brein 

Vooraf aan ieder hoofdstuk krijg je een overzicht waar het over zal gaan en wat je kunt leren. Elk hoofdstuk bestaat uit verschillende vragen, zoals: waarom zijn pubers tegendraads en impulsief? En: waarom doet muziek ons huilen en bewegen? Of: waarom krijg je een black-out tijdens een toets? Lekker overzichtelijk en duidelijk dus allemaal en daar houd ik van.

Leerzaam op een leuke manier

Er zijn veel pluspunten te benoemen aan dit boek Atlas van ons brein. Zo is de tekst begrijpelijk en toegankelijk, ook als je geen voorkennis hebt (al zal je brein dan iets meer kraken). Het boek staat bomvol informatie en is daarmee leerzaam en boeiend om te lezen. Allerlei vergelijkingen maken het boek goed begrijpbaar. Zo wordt de hersenschors met zijn vele kronkels bijvoorbeeld vergeleken met een prop krantenpapier. Als je de hersenschors van een volwassen helemaal zou uitvouwen, is die zo groot als een opengeslagen krant. Mijn kennis over het brein van mijn studie psychologie jaren geleden is weer opgefrist en ik ben op de hoogte van recente ontdekkingen. De kennis beklijft ook echt dankzij de infographics en illustraties.

Atlas van ons brein is een groot en zwaar boek en daarmee niet echt handzaam voor op de bank of om mee te nemen. Lekker aan tafel lezen dus. Soms wordt het wel heel technisch, zoals bij de uitleg over de CT-scanner en andere meetinstrumenten voor het brein. Maar als je daar niet van houdt, kun je het natuurlijk overslaan. Laat je bovenal verwonderen door deze prachtige atlas van ons brein en deel leuke feitjes met anderen. Wist je bijvoorbeeld dat het brein 20% verbruikt van de totale energie van je lichaam? En dat je brein een eigen immuunsysteem heeft? Dit non-fictieboek is een aanrader.

Specificaties Atlas van ons brein

Auteur: Lara Wierenga | illustraties: Dirma Janse | uitgeverij Lannoo | 9789401481724 | september 2022 | 257 blz | ga voor meer informatie naar je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Atlas van ons brein
footer 5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.