Borsten, een lofzang op, zoogdieren, borsten en tepels

Borsten zijn de normaalste zaak van de wereld voor mijn dochters. Ik heb ze immers borstvoeding kunnen en mogen geven. Hierdoor zijn ze gaan groeien en hadden we fijne momentjes samen. Voor hun is het normaal, noodzakelijk zelfs en verre van seksueel. Voor mij daarentegen was het bij mijn eerste dochter een periode van heel goed plannen. Ik durfde niet te voeden in het openbaar want ik was me maar al te bewust van de voornamelijk seksuele lading voor anderen. Maar bij mijn tweede dochter gooide ik het ongemak en schaamte over de schutting en heb ik onwijs kunnen genieten van deze, voor mij, superkracht der natuur. Borsten is een prentenboek voor kinderen met een lofzang over… borsten!

hoofd Borsten

Borsten

Hoe komen zoogdieren aan hun naam? Hoe melk je een amandel? Wat is een zuigeling? Wanneer krijg je borsten en waarom? Hoeveel heeft een buidelrat er? En hoe gaan die van jou eruitzien als je ouder bent? Je leest het allemaal in dit bijzondere borstenboek. Maak je borst maar nat!

Dit originele prentenboek is voor nieuwsgierige kinderen die hun lichaam willen leren kennen en voor iedereen die de borsten wil vieren.

Geschreven door Bette Westera, een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ze schrijft verhalen, gedichten en liedjes voor iedereen die ze wil lezen of voorlezen. Van prentenboeken tot piratenverhalen, van spannende non-fictie tot versjes voor peuters en kleuters. En van filosofische gedichten tot verdichte dierenverhalen voor jong en oud. De illustraties komen van Nancy Yo. Geboren op de prairies en woont nu in Vancouver in Canada. Haar werk werd in de New York Times beschreven als betoverend!

Boobies

Sja wat valt er te zeggen over Borsten? Eigenlijk is dit prentenboek een knotsgekke beleving van begin tot einde. Uiteraard is het hoofdthema borsten. Daar gaat het ook over. Maar ook over heel veel meer. Het gaat over tepels, zoogdieren, amandelmelk, bergen, borstbeelden, schaaldieren, uiers, zuigdieren en schaaldieren. En over Boobies. Ja dat is Engels voor borsten, maar het is ook een pinguïnsoort: echt! Zoek maar op. Dat gegeven is weer ingenieus verweven in woord en beeld.

Zoals alles eigenlijk in dit boek. Het gaat van de hak op de tak, met de boezem als imposant middelpunt. Of minder imposant, de vorm is immers altijd anders. Net zoals de kleur en de functie. Dat verschil mag er ook zeker wezen. De hoofdfunctie wordt mooi belicht, het voeden of zogen wat zoogdieren doen. Ik had alleen misschien nog wel het stapje naar wat voor een (seksuele) uitwerking en aantrekking het kan hebben. Zoals ik al aangaf zijn borsten heel normaal voor mijn dochters. Maar aan mijn oudste dochter van 8 moet ik echt al leren dat ze niet meer alleen in een bikinibroekje naar het strand kan en dat ik niet meer topless ga zonnen tegenwoordig.

Het zijn uiteraard ook keuzes die ik maak. Voorheen had ik bijvoorbeeld geen moeite met topless zonnen. Maar de tijden zijn veranderd. En dan heb ik het voornamelijk over de altijd aanwezige opname mogelijkheden. Maar het is wel iets om kinderen ook al jong bewust van te maken.

Lofzang

Borsten is een lofzang, een ode aan alles wat borsten normaal zou moeten maken. Voor mens en dier. Er zit veel humor en gekkigheid in. Maar tegelijk maakt het een o zo belangrijk onderwerp luchtig bespreekbaar (zoals het zou moeten zijn). Ik mis dan wel nog het stapje naar de seksualiteit maar het is geen gemis. Meer een wens wat ik nog zou willen zien in de woorden van Bette Westera en in de beelden van Nancy Yo. Dit boek is natuurlijk al een prima startpunt voor zulke onderwerpen. Niet ieder kind is ook al klaar misschien voor die stap en zo is het aan de volwassenen zelf die meelezen of je het op die manier ook bespreekbaar wilt maken.

Ik heb regelmatig erg moeten lachen om beeld en woord. Het samenspel tussen die twee zorgt voor een aangename chemie die werkt. De goudvis met borstogen is erg komisch, en deze komt ook nog eens terug verderop in het verhaal. Dat er tepelbergen bestaan was totaal nieuw voor ons. En wij als drie beelddenkers op een rij hadden even een momentje nodig om deze informatie normaal te verwerken. En de grote afsluiter was ook een knaller. Ik hoef alleen maar billen te zeggen…

Borsten is een dolkomisch boek met een belangrijk thema. Een ode aan dit belangrijke lichaamsdeel van mens en dier. Zulke boeken mogen er meer komen. Lekker normaliseren en taboes doorbreken en gewoon weer focus op wat het is.

Tijdens het lezen hoorde ik steeds dit liedje in mijn hoofd: Tietenlied – Kinderen voor Kinderen

Specificaties Borsten

Auteur: Bette Westera | Illustraties: Nancy Yo | Uitgever: Volt | November 2022 | 48 pagina’s | 9789021470788 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.