Ben ik te dik mama? – een boek voor ouders van tieners

Onze oudste dochter is laatst tien jaar geworden. Ze maakt een enorme spurt door, mentaal en fysiek. Ben ik te dik, mama? zal ik haar nog niet zo snel horen zeggen, eerder het tegenovergestelde. Nog even en ze is mij voorbij in de lengte. Wij zouden zo graag onze kinderen willen laten opgroeien met een positief lichaamsbeeld en gezond eetgedrag. Maar we merken ook dat het nog niet zo simpel is. Voorleven, in eten en woorden, is wat we kunnen doen. Dit boek heeft daar absoluut aan bijgedragen!

Ben ik te dik mama

Ben ik te dik, mama?

Ben ik te dik, mama? bevat antwoorden op vragen over eet- en gewichtsproblemen bij tieners. Ouders spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van een eetstoornis, maar hoe doe je dat precies? Waaraan herken je of je tiener een ongezonde relatie met gewicht en voeding heeft? Wanneer ga je het gesprek aan? Wat zet je op tafel? En hoe kun je er op een milde manier voor zorgen dat je kinderen een positieve relatie met hun eigen lichaam kunnen aangaan?

In dit boek geeft psychologe en Eetexpert-oprichtster An Vandeputte onderbouwde antwoorden op de meest gestelde vragen van ouders en gaat ze concreet in op veelvoorkomende twijfels en bezorgdheden. Van de inhoud van de voorraadkast tot de openingszin van gesprekken over gezondheid en gewicht.

Opbouw van het boek

Laat ik vooral beginnen met te benadrukken dat dit boek ook voor papa’s is geschreven, ook al doet de titel anders vermoeden. Gelukkig heeft de auteur op de cover ook het woord ‘papa’ gebruikt en krijgt het daarmee een minder eenzijdige focus. Ben ik te dik, mama? is opgebouwd uit drie delen. Er is een heel duidelijke inhoudsopgave toegevoegd, waardoor je ook naar specifieke onderdelen kunt bladeren.

In Ben ik te dik, mama? komen de volgende delen aan bod:

  • Opgroeien
    Over leren eten als tiener en het veranderende lijf. Maar ook over gezonde leefstijl thuis en het coachen van je tiener bij spannende groeithema’s.
  • Help, een eetstoornis
    Dit deel gaat over het herkennen van een eetstoornis. Daarnaast over het herstel, de rol van ouders en het inschakelen van hulp.
  • Zorgen voor jezelf als ouder
    Als je kind een eetstoornis heeft, of je hebt veel stress over de groeithema’s van je kind, dan is het belangrijk dat je voor jezelf blijft zorgen.

Ben ik te dik mama? start met algemeen opgroeien

In het eerste deel van Ben ik te dik, mama? gaat het over opgroeien. Als nieuwbakken tienerouder vond ik het prettig om zo laagdrempelig te kunnen lezen over de fysieke en mentale groei van kinderen in de tienerleeftijd. Ook voel ik echt dat de tijd vliegt. Voor mijn gevoel heb ik net de boeken over ‘de eerste hapjes’ weggelegd. Het eerste hoofdstuk begon gelijk al met een nieuw inzicht voor mij, Het ‘leren eten’ gaat nog volop door! Dit is niet voorbehouden aan dreumesen en peuters, maar juist ook bij tieners heel actueel. Want kinderen maken op deze leeftijd steeds vaker zelf eetkeuzes.

Ben ik te dik, mama? is nadrukkelijk niet alleen gericht op de ontwikkeling van meisjes. Ook de mijlpalen die jongens bereiken in hun ontwikkelingen en alle strubbelingen die daarbij horen komen aan de orde. Ik dacht dat ik al best wat wist over tieners, hun veranderende lijf en opvoeding, maar dit eerste deel heeft mij absoluut nieuwe inzichten gegeven. Het ALLES concept dat wordt aangehaald vind ik heel helpend. Geen grootse veranderingen, wel een kapstok waar je dingen aan kunt ophangen.

Eetstoornis

Een ander mooi hoofdstuk vind ik die over omgaan met spannende groeithema’s. Hoe voer je een goed gesprek met je kind over eten, uiterlijk, emoties en bewegen? Er staan concrete voorbeelden in het boek en tips om dit op een passende manier te doen. Hierbij wordt steeds uitgegaan van autonomie voor het kind, betrokkenheid bij je kind en het competentiegevoel van je kind vergroten.

Help, een eetstoornis!

An Vandeputte, de auteur van Ben ik te dik, mama? is klinisch psycholoog en gedragstherapeut. Ze is oprichtster van Eetexpert, het Vlaamse kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen. Dagelijks werkt ze met gezinnen waar een eetstoornis een rol speelt bij een van de gezinsleden. Vanuit het eerste deel, opgroeien, is een hoofdstuk over eetstoornissen een logisch vervolg.

Deel 2

De auteur weet op een heel laagdrempelige, duidelijke manier te vertellen over eetstoornissen. Waar nodig maakt ze gebruik van illustraties, gemaakt door Emma Thyssen, en schema’s, zodat alles goed gestructureerd is en gemakkelijk terug te vinden. Echt een groot voordeel van dit boek! Zonder mij als ouder bang te maken weet ze doelgericht duidelijk te maken wat de signalen zijn van een eetstoornis.

Ik heb na het lezen niet het gevoel dat een tiener dit ‘zomaar’ krijgt, maar besef mij wel terdege dat het in elk gezin voor kan komen. Hoe je als ouder reageert is van groot belang. Tegelijkertijd is mij ook duidelijk dat je als ouder nooit je kind kan ‘redden’. Alles overnemen van je kind zou je wellicht willen, maar is onmogelijk.

Ben ik te dik mama

Zelfzorg

Deel drie leek mij in eerste instantie wat los te staan van de overige twee delen. Toch blijkt dit, na het lezen, niet het geval. De basis in dit boek is de ALLES richtlijnen, zie hierboven. An Vanderputte weet op een prettige wijze duidelijk te maken hoe deze richtlijnen ook zorgen voor zelfzorg voor ouders. Het allerbelangrijkst is dat je zelf ook rechtop blijft staan en dat je de veerkracht hebt om door te gaan voor je gezin. Ook als er spannende groeithema’s op het pad van je kind komen, of misschien zelfs een eetstoornis.

Zelfzorg

Een aanrader!

Ben ik te dik, mama? vind ik een echte aanrader voor ouders van tieners, van bijna-tieners en voor mensen die met jongeren werken. De concrete handvatten die het boek biedt zijn echt helpend in een tijd die voor ouders bestaat uit loslaten. Stapje voor stapje je kind vertrouwen geven dat hij/zij het zelf kan is wat elke ouder wenst, in dit boek krijg je hier een handreiking voor.

Specificaties Ben ik te dik, mama?

Auteur: An Vanderputte | Illustraties: Emma Thyssen | Uitgever: Lannoo | 206 pagina’s | Mei 2023 | 9789401484916 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.