Kom als jezelf, een boek dat je seksleven echt verandert

Seksuoloog Emily Nagoski biedt in ‘Kom als jezelf’ kennis gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek over de vrouwelijke seksualiteit. En dat werd hoog tijd! Er zijn namelijk veel misvattingen over seks en veel mensen ervaren op de één of andere manier een probleem rond hun seksualiteit. Dat komt deels door onjuiste of verouderde informatie. Gelukkig brengt Nagoski ons op de hoogte.

hoofd Kom als jezelf

Uitgangspunt van Kom als jezelf

Met het boek ‘Kom als jezelf’ kan iedere vrouw de seksualiteit ontdekken waarmee ze zich comfortabel voelt en zichzelf kan identificeren. Seks geeft alleen echte voldoening wanneer je je lichaam begrijpt en weet wat je wilt. In tegenstelling tot bij mannen zijn de anatomische verschillen bij vrouwen veel groter onderling. Daardoor reageert iedere vrouw anders op seksuele stimuli. Seks heeft daarnaast altijd een bepaalde context, zoals alledaagse problemen en stress hebben. Die context speelt een grote rol als het gaat om opwinding, lust en orgasmes.

Het probleem is dat we geleerd hebben om over seks te denken aan de hand van gedrag, in plaats van aan de hand van de biologische, psychologische en sociale processen die aan dat gedrag ten grondslag liggen. We horen en lezen over doorbloeding, afscheiding, hoe vaak een stel gemiddeld seks heeft en nog meer over gedrag. Maar Nagoski zegt dat we de menselijke seksualiteit niet met enkel kennis over menselijk gedrag kunnen begrijpen. Je moet juist kijken naar het hoe en waarom.

Keerpunt in de sekswetenschap

Volgens het dualcontrol-model bestaat het seksuele responsmechanisme in je brein uit een seksueel gaspedaal en een seksuele rem. Die componenten reageren op een brede schakering aan seksuele prikkels, waaronder genitale gewaarwordingen, visuele stimulatie en emotionele context. De gevoeligheid van elk van beide componenten verschilt van mens tot mens. Het gevolg is dat seksuele opwinding, lust en het orgasme praktisch universele ervaringen zijn. Wanneer en hoe je ze ervaart hangt af van de gevoeligheid van je rem en je gaspedaal en van de soort stimulatie dat ze krijgen. Dit is het hoe en waarom.

Na decennia van onderzoek dat beschrijft wat er gebeurt op het gebied van menselijke seksuele respons, richt de sekswetenschap zich nu op het hóé en waaróm; het proces dat aan het gedrag ten grondslag ligt. De rode draad in ‘Kom als jezelf’ is dat we allemaal zijn opgebouwd uit dezelfde onderdelen, maar in ieder van ons zijn die onderdelen anders afgesteld, op een unieke manier die in de loop van je leven aan verandering onderhevig is.

We zijn allemaal hetzelfde. We zijn allemaal anders. En we zijn allemaal normaal.

Inhoud Kom als jezelf

‘Kom als jezelf’ is opgesplitst in vier delen.

  1. Het eerste deel gaat over de standaarduitrusting waarmee je geboren bent: een lichaam, brein en een wereld. In het eerste hoofdstuk gaat het over genitaliën en uit welke onderdelen ze bestaan, de betekenis die we toekennen aan die onderdelen en de wetenschap die onomstotelijk bewijst dat je genitaliën gezond zijn en goed zoals ze zijn. Hoofdstuk twee beschrijft het seksuele responsmechanisme in het brein, namelijk het dualcontrol-model van inhibitie (rem) en excitatie (gaspedaal). Hoofdstuk drie gaat over manieren waarop je seksuele rem en het gaspedaal interageren met de vele andere systemen in je brein en omgeving om te definiëren of een bepaalde sensatie of persoon je opwindt.
  2. In het tweede deel van het boek gaat het over seks in context, over hoe de standaarduitrusting functioneert binnen de context van je leven. De context bestaat uit externe omstandigheden en je huidige psychische gesteldheid en is net zo cruciaal voor je seksueel welzijn als je lichaam en je brein. Denk aan emoties, intieme relaties, gevoelens over je lichaam en je houding ten opzichte van seks. Hoofdstuk vier gaat in op de primaire emotionele systemen liefde en stress. Deze twee beïnvloeden je seksuele ontvankelijkheid op een tegenstrijdige manier. Hoofdstuk vijf beschrijft de cultuur die het seksueel functioneren vormgeven en beperken. En hoe je de goede aspecten van dit proces kunt maximaliseren en de destructieve aspecten onschadelijk kunt maken.
  3. Het derde deel gaat over seks in actie, over de seksuele respons. Hoofdstuk zes presenteert het bewijs dat seksuele opwinding niet per se iets te maken heeft met wat er in je genitaliën gebeurt. Je leert over arousal-discordantie en dat dat normaal en gezond is. In hoofdstuk zeven leer je waarom bij seks geen sprake is van een drive. Het gaat om responsieve lust.
  4. Het vierde deel gaat over seks op maat te maken. Daarmee creëer je seksuele extase in je leven. Hoofdstuk acht gaat over orgasmes. Wat zijn orgasmes wel en wat niet? En hoe krijg je een orgasme? Hoofdstuk negen beschrijft het allerbelangrijkste wat je kunt doen om je seksleven te verbeteren. Het gaat namelijk niet om hoe dingen zijn, maar om wat jij ervan vindt. Wat vind je van wat je voelt?

Wanneer je je seksualiteit omarmt, precies zoals ze nu is, is dat de context die de optimale omstandigheden creëert voor extatisch genot.

Dit boek beantwoord vragen die veel vrouwen hebben

Nagoski heeft in ‘Kom als jezelf’ enkel de wetenschap behouden die direct relevant is in het dagelijks leven van vrouwen. Het hele verhaal over seksualiteit past namelijk niet in één boek. Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je een TIL:DR-lijst: too long, didn’t read. Oftewel: zeg gewoon waar het op staat. Elk hoofdstuk sluit hiermee met de vier belangrijkste boodschappen uit dat hoofdstuk. Handig! Er staan ook wat vragenlijstjes in het boek om jouw seksualiteit inzichtelijk te maken.

‘Kom als jezelf’ is tevens een verzameling van alle antwoorden die Nagoski al gegeven heeft aan vrouwen in het echt. Het zijn antwoorden waarvan ze gezien heeft dat ze een verschil kunnen maken in iemands leven. De antwoorden worden gesteund door de verhalen van vrouwen wier groeiende begrip van seks heeft gezorgd voor een transformatie. Een transformatie in de manier waarop ze zich verhouden tot hun lichaam. Door hun verhalen te vertellen, hoopt Nagoski lezers de kracht te geven om hun eigen pad te bewandelen, om hun eigen verborgen en unieke seksuele mogelijkheden te verwezenlijken.

Kom als jezelf geeft zowel theorie als praktische tips

Doel van ‘Kom als jezelf’ is het bieden van een nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde kijk op seksueel welzijn van vrouwen. Dat is zeker gelukt! Ik heb het boek met veel plezier en interesse gelezen. Het is eigenlijk heel vreemd dat er zoveel mythes zijn en dat er nog steeds zo weinig wordt gepraat over seksualiteit. Het is toch een onderdeel van je leven en mij helpt kennis altijd erg om in de praktijk handvatten te krijgen voor het ‘echte leven’. Op internet vind je ook niet snel volledige, juiste en actuele kennis over seksualiteit bij vrouwen.

‘Kom als jezelf’ maakt duidelijk dat waar je ook tegenaan loopt op het gebied van seksualiteit, het niet komt doordat je seksuele responsmechanisme niet juist functioneert, maar omdat de wereld onjuist informatie geeft. Je krijgt vaak onterecht het idee dat er iets niet goed is met jou. Als je bijvoorbeeld weinig zin hebt in seks of juist veel, je niet kan klaarkomen. Als je niet vaginaal kan klaarkomen of als je pijn ervaart tijdens de seks. Of wat dan ook. Er is niks mis met je. En weten waarom en jezelf kunnen accepteren, kan je helpen om seksualiteit een betere plek te geven in leven.

Leven in de breedste zin van het woord. Want ‘Kom als jezelf’ gaat niet alleen over seks. Het gaat over jezelf mogen zijn en zelfcompassie. Seksualiteit, in de breedste zin van het woord, op jouw manier vormgeven zorgt voor een beter leven en vice versa. Dit boek kan helpen bij heling van wonden die je hebt opgelopen in een cultuur waarin het soms onmogelijk lijkt om het ‘goed’ te doen als vrouw.

Een belangrijk boek voor iedere vrouw!

‘Kom als jezelf’ is een aanrader voor elke vrouw die meer wil weten van seksualiteit en de dingen op haar manier wil doen. Het is een verfrissend boek met respect voor iedere vrouw. Nagoski is ook docent, dus weet hoe ze moet uitleggen. Ze maakt daarbij gebruik van metaforen om het nog begrijpelijker te maken. Er is gelukkig ook ruimte voor humor. Met de kennis uit dit boek kunnen we een gezondere en vrouwvriendelijke cultuur creëren. Daarmee geef je de nieuwe generatie ook weer een betere basis. Het zou tof zijn als er van dit boek ook een variant komt voor jonge meiden. En ook voor mannen is het boek trouwens een eyeopener!

Waar je je op dit moment ook begeeft op je seksuele reis, of je nou een fantastisch seksleven hebt en het nog fantastischer wilt maken of worstelt en op zoek bent naar oplossingen; je zult iets leren wat je seksleven zal verbeteren. Het zal zorgen voor een transformatie van je begrip van wat het betekent om een seksueel wezen te zijn.

How couples sustain a strong sexual connection for a Lifetime

Specificaties Kom als jezelf

Auteur: Emily Nagoski | Vertaald door Marjet Schumacher | Uitgeverij Lev. | 9789400509726 | Vierde druk augustus 2020 | 442 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Come as you are
Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.