Het nieuwe leiden is vrouwelijk – een boek vol inspiratie

‘Het nieuwe leiden is vrouwelijk’ gaat over het leiderschap van de toekomst. Het is een bijzonder boek wat voor die toekomst terug gaat naar juist eeuwenoude verhalen. De verhalen van Griekse godinnen. Schrijfster Anja Moortgat (coach en spreker) maakt in ‘Het nieuwe leiden is vrouwelijk’ de connectie tussen de Griekse godinnen en leiderschap, waarbij ze vier godinnen als archetypes laat zien, en waarbij je kan testen waar je zelf het meest mee verwant bent. Tegelijkertijd zit het vol concrete verhalen en interpretaties, ter inspiratie voor je eigen leiderschap. De kwaliteiten, maar ook valkuilen of dingen die je lastig vindt. Hoe zou je innerlijke Aphrodite daarmee omgaan?

Het nieuwe leiden is vrouwelijk

Griekse godinnen

In ‘Het nieuwe leiden is vrouwelijk’ staan de krijgsgodinnen Artemis en Athena, verbindende godin Demeter en charismatische godin Aphrodite centraal. En je eigen innerlijke godin. Dat klinkt misschien wat zweverig of hoogdravend, maar dat is het boek niet. Je leert de kenmerken van deze godinnen kennen, zodat je vanuit die manier naar je eigen leiderschap kan kijken. In het boek staan ook testjes om te zien vanuit welke godinnen kracht je zelf werkt, maar ook wat je minder gebruikt (de schrikgodin). Per godin lees je welke kwaliteiten zij heeft, maar ook de belemmeringen zodat je er meer bewustzijn op krijgt. Als je de verschillende aspecten in balans krijgt, ontwikkel je je eigen leiderschap op zijn krachtigst. Dat is je eigen innerlijke godin, die daardoor veel moeitelozer kan leidinggeven.

Man/vrouw?

In ‘Het nieuwe leiden is vrouwelijk’ staat het vrouwelijk leiderschap natuurlijk centraal. Dat betekent overigens niet dat het alleen over vrouwen gaat. Ieder mens heeft mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in zich, ondanks het geslacht. Vrouwelijke kwaliteiten gaan bijvoorbeeld over verbinding maken, gericht zijn op de relatie, mensen waarderen en laten groeien. Mannelijke kwaliteiten gaan meer over focus, doelgerichtheid, confronteren. De kunst is om beide krachten te benutten, waarbij de vrouwelijke kwaliteiten bezig zijn aan een inhaalslag: daar mag nog wel wat meer aandacht voor komen (zoals in ‘Het nieuwe leiden is vrouwelijk’ ).

Anja Moortgat

Het nieuwe leiden is vrouwelijk

Zelf ben ik natuurlijk ook aan de slag gegaan met de beschrijvingen van de godinnen en de testjes die je kunt doen. Als voorbeeld scoor ik bijvoorbeeld hoog op de verbindende godin Demeter. Dat betekent dat mijn kwaliteiten zitten in het empathisch en praktisch zijn. Maar een valkuil is dat ik soms te soft reageer, of het moeilijk vindt om de confrontatie aan te gaan met mensen. Terwijl dat wel goed/functioneel zou zijn. De beschreven allergieën herken ik ook: afstandelijkheid en egoïsme. De uitdaging vanuit Demeter is om te werken vanuit je innerlijke autoriteit (in plaats van met alles en iedereen bezig zijn en iedereen tevreden willen houden) en inderdaad conflicten hanteren. in ‘Het nieuwe leiden is vrouwelijk’ worden deze onderdelen nog veel verder uitgewerkt, en juist de combinatie met de andere godinnen maakt het extra interessant.

‘Het nieuwe leiden is vrouwelijk’ is een interessant boek. In het begin moest ik even wennen aan de invalshoek vanuit de godinnen: ik voel me helemaal geen godin. Maar die typeringen maken juist een mooie vergelijking, om te onderzoeken hoe dit nu bij jezelf precies werkt. En waar je potentieel zit tot ontwikkelen. Wat mij betreft een echte aanrader!

Specificaties Het nieuwe leiden is vrouwelijk

Auteur: Anja Moortgat | Uitgever: Lannoo | September 2022 | 9789401486873 | 208 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Anja Moortgat
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.