Alles geeft licht – een zoektocht naar verwondering en verlichting

Alles geeft licht is een persoonlijk verhaal van journalist en auteur Julia Baird over de zoektocht naar verwondering, voldoening, geluk en vreugde. Zelfs in de moeilijkste omstandigheden, zoals een ernstige ziekte. Want Julia Baird heeft helaas zelf ondervonden hoe moeilijk het dan is om dan staande te blijven. Naast haar persoonlijke verhaal beschrijft deze bestseller auteur allerlei bijzondere voorbeelden en wetenschappelijke onderzoeken. Waaronder over de kracht van de natuur en het verschijnsel fosforescentie. Alles geeft Licht is eigenlijk de conclusie en samenvatting van deze zoektocht. Zowel wijzelf als de natuur zijn lichtbronnen, en dit helpt bij het overwinnen van tegenspoed. Boeiend en inspirerend leesvoer!

Over verwondering, natuur, de innerlijke gloed van onszelf én die van de wereld om ons heen

Alles geeft licht

Auteur Julia Baird

Julia Baird is een bekroond auteur en journalist afkomstig uit Australië. Zij heeft studie- en werkervaring opgedaan in de VS. Een omvangrijk oeuvre heeft zij van columns, boeken en artikelen. Eind 2015 werd zij ernstig ziek door kanker en ze onderging zware operaties. Een beproeving zo bleek. Hoe blijf je in dergelijke omstandigheden positief en hoe blijf je staande? In dit boek beschrijft ze haar inspirerende zoektocht.

Dit boek gaat over mijn zoektocht naar het ‘licht vanbinnen’, naar wat mensen laat gloeien. De inzichten die ik hier heb vermeld zijn niet definitief, noch uitputtend, maar ze raakten me enorm. En ik zou willen dat ik ze beter had begrepen toen ik jonger was. Het leven is stormachtig en het leven is kostbaar.

Julia Baird

Fosforescentie als inspiratie

Fosforescentie is een verschijnsel uit de natuur waarbij een stof uit zichzelf licht blijft geven. Denk aan vuurvliegjes of zeevonken. In Alles geeft Licht verzamelt de auteur allerlei informatie rondom dit bijzondere onderwerp. Zij gebruikt dit vervolgens als inspiratie voor ons eigen licht dat schijnt van binnen. Hou blijft dit branden in de moeilijkste omstandigheden? En hoe houd je geluk vast als je denkt het gevonden te hebben?

In deel I gaat het over misschien wel het belangrijkste onderdeel van geluk vinden: ontzag, verwondering en stilte. De vraag van de auteur is waar een mens van opbloeit? Dat hangt allemaal samen met de natuur. Een methode die voor de auteur heel goed werkt, is het bijna meditatieve zwemmen in natuurwater. Maar ook bosbaden kan dit effect veroorzaken. Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken die de positieve effecten aantonen.

Wanneer we worden blootgesteld aan zonlicht, bomen, water of zelfs maar de aanblik van groene blaadjes, worden we gelukkiger, gezonder en sterker.

Hoofdstuk 4 Het Natuurtekortsyndroom

Deel II van Alles geeft Licht heet We zijn allemaal wiebelig. We lezen over het accepteren van imperfectie en aanvaarden van twijfel. In een tijd waarin iedereen zich online perfect wil voordoen, legt Julia Baird op treffende wijze uit hoe schadelijk dat is.

Deel III gaat over de kunst van vriendschap en er zijn voor elkaar. Door vreugde met elkaar te delen, word je gelukkiger. Freudenfreude, is de mooie niet te vertalen term daarvoor. Zelfs wetenschappelijk is het bewezen dat dit bijvoorbeeld helpt tegen depressie.

Deel IV draait om het leren kijken met echte aandacht. Daardoor kun je geloof, hoop en zingeving vinden in het leven. Het hebben van een doel in je leven is bijvoorbeeld ook enorm positief voor je gezondheid en welbevinden.

De handelingen zijn simpel. Eet langzaam. Laat je niet afleiden. Wees aanwezig. Zoek naar iets moois op je dagelijkse wandeling. Verspil geen tijd aan muggenzifterij of zwelgen in tegenslag. Vermijd negatieve mensen.

Hoofdstuk 14 Overwegingen voor mijn zoon

Alles geeft licht – vele facetten in de natuur en samenleving

Alles geeft Licht is in de eerste plaats een persoonlijk verhaal, vol anekdotes en mooie vriendschappen. Maar daarnaast gaat het ook over brede maatschappelijke onderwerpen. Dat maakt het een afwisselend en informatief boek om te lezen. Een wijs boek ook, waarin bijvoorbeeld de kracht én beperkingen van religie mooi worden omschreven.

Het is bijzonder hoe Alles geeft Licht een combinatie is van natuur, wetenschap, spiritualiteit, maatschappij, geschiedenis en journalistiek. Er staan leerzame wetenswaardigheden in over de culturele geschiedenis van Australië. Het geeft een beeld van de strijdlust van minderheden die voor hun rechten opkomen. Ook het feministisch gedachtengoed speelt een belangrijke rol. Behoorlijk inspirerende onderwerpen dus.

Gezondheid en natuur

Het waarderen en onderhouden van je gezondheid, dat is met name waar het om gaat in dit boek. En de natuur biedt ons natuurlijk heel veel mogelijkheden voor het versterken van onze gezondheid. Daar zouden we meer ontzag voor moeten hebben. In het boek staan bijvoorbeeld inspirerende quotes en gedachten van astronauten, die als geen ander ontzag voor de aarde hebben ervaren.

Je wordt voller van leven, zachter. Je begint alle levende dingen met meer bekommernis te bekijken en je wordt vriendelijker en geduldiger voor de mensen om je heen.

Kosmonaut Boris Volynov in hoofdstuk 3 – het overzichtseffect

Alles geeft Licht is een fijn boek om te lezen als je ergens vastloopt in je leven. Als je even wilt horen waar het ook al weer echt om gaat. Hoe je pijn, ongemak en angst kunt accepteren. Hoe je kunt vechten tegen onrecht. Dat je ook moet genieten van kleine dingen, natuurlijk een open deur, maar het wordt wel mooi onder woorden gebracht. Het is aan het begin van het boek even zoeken naar de richting van het verhaal. Maar uiteindelijk wordt het idee van het licht versterken binnenin jezelf (wat op zichzelf best zweverig is), wat meer tastbaar en helder.

Specificaties Alles geeft Licht

Auteur: Julia Baird | Vertaling: Catalien van Paassen | Omslagillustratie: Yellena James | Uitgeverij: Ambo Anthos | 9789026358531 | mei 2022 | 312 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Alles geeft licht
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.