Babybullshit en hoe het echt zit, een psycholoog onderzoekt

Als ik enkele van de vragen lees die in Babybullshit worden beantwoord, ben ik gelijk nieuwsgierig en krijg ik zin om het boek te lezen. Ik vind baby’s en ouderschap sowieso een interessant onderwerp, als psycholoog in wording, als vrouw zijnde en omdat ik een babyneefje heb waar ik om de week een dag op pas. Ik ben geen moeder, maar als ik dat wel zou zijn, zou ik heeeel gevoelig zijn voor alle adviezen die mensen dan, vaak stellig, op je afwerpen. Je wordt volgens mij om de oren geslingerd met ervaringen en meningen die als feiten worden gebracht. Zowel online als in real life. Maar wat is nou echt waar als het over zwangerschap, de bevalling en de babytijd gaat?

Toen ik hoorde dat gember zou helpen tegen de misselijkheid, verhief ik gemberthee direct tot godendrank (met droge crackers als godenspijs, zoals je later nog zult lezen). Niks factchecken. Nood breekt immers wet. De vieze smaak nam ik op de koop toe. Pas nu het niet meer uitmaakt durfde ik de vraag te stellen: maakt gember echt minder misselijk?

Brengt seks de bevalling op gang?

Babybullshit onderzoekt allerlei verhalen en goed bedoelde adviezen die rondgaan over zwangere vrouwen, bevallen en baby’s. Zowel klassiekers komen aan bod (iets met koolbladeren), als moderne beweringen. Zo zou borstvoeding helpen om sneller op je oude gewicht te komen en voorkomt het opeten van de moederkoek een postnatale depressie. Maar wat zijn nu de feiten volgens de wetenschap? Wat is geen bullshit, maar onderbouwde wijze raad? Elk hoofdstuk begint met een quizvraag. Dan deelt Jojanneke haar eigen ervaring en wordt ingegaan op de boude bewering aan de hand van eerder onderzoek.

Dr. Jojanneke Bastiaansen is een gepromoveerd neurowetenschapper, columnist en moeder van een zoon. Na haar studie psychologie promoveerde ze in de neurowetenschappen en werkt ze jaren als onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum. Toen ze zelf zwanger was kreeg ze adviezen zoals niet naar de sauna gaan. Ze kon er soms om lachen, maar het maakte haar ook onzeker over het (aanstaand) moederschap. Tijdens haar moederschap checkte ze beweringen over zwangerschap, bevallen en de babytijd voor Ouders van nu. Voor Babybullshit dook ze in de wetenschappelijke literatuur (zie de literatuurlijst achterin het boek) en rekende zelf dingen na.

Je cravings vertellen wat jouw zwangere lijf nodig geeft – klopt dat?

Hoeveel babybullshit kan jij ontdekken?

Babybullshit is luchtig en grappig geschreven. Denk aan veel woordspelingen. De hoofdstukjes zijn lekker kort en er wordt duidelijk achtergrondinformatie gegeven en een eerlijke conclusie per stelling. Er zaten stellingen bij waar ik als niet-moeder nog nooit bij stil had gestaan zoals dat voeten van een zwangere vrouw groter worden. Er waren ook hoofdstukken waarvan ik me al eens had afgevraagd hoe het zat, zoals of een spannende aantrekkelijke man ook een vaderfiguur kan worden. (Ja, ik val op stoere mannen.)

Het ene hoofdstuk is relevanter voor de praktijk dan het andere. Dan komt er een handige tip uit voort of een geruststelling. Er zijn ook hoofdstukken waarvan het antwoord je wereld niet op je kop zet, maar waarvan het antwoord toch leuk om te weten is. Ik heb ook nog eigen ‘waarheden’ moeten loslaten. Zo is het nog niet wetenschappelijk bewezen dat groente eten tijdens de zwangerschap je baby gezond eten lekker laat vinden. Dat is toch jammer, maar misschien wordt het ooit toch nog wel aangetoond? En dit is nou zo’n bewering die goed is om te geloven ook al is het niet bewezen. Dus neem vooral een extra stronk broccoli.

Als moeders voorspellende gaven hebben, mag je verwachten dat de voorspellingen in ruim meer dan de helft van de gevallen correct waren. Want 50% is de gokkans: de kans dat je het goed hebt als je lukraak zou raden. De uitkomst van het onderzoek liet weinig te raden over: de vrouwen hadden het in 51% van de gevallen goed. Nagenoeg gelijk dus aan de gokkans.

Kunnen moeders het geslacht van hun kind voorzien?

Ben ik gerustgesteld?

Babybullshit is een aanrader voor ouders (in wording). Je hebt geen wetenschappelijke of psychologische voorkennis nodig. Lees wel het informatieve nawoord over wetenschappelijk onderzoek, want het leert je kritisch denken. Dit boek leert je om beter geïnformeerd je keuzes maken, maar ook om op jezelf te vertrouwen. Het is ook een leuk cadeau voor mensen die maar wat graag met ongevraagde adviezen strooien en andersom ook alles klakkeloos aannemen. Het zou me niet verbazen als er nog eens een deel twee komt, over opvoeding bijvoorbeeld. Ik zal het weer graag lezen.

We willen snappen waarom het gebeurt en doen liever iets dan niets.

Specificaties Babybullshit

Auteur: Jojanneke Bastiaansen | uitgeverij: Boekerij | 9789022597385 | januari 2023 | 287 pagina’s | meer informatie vind je hier bij Bol of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.