Paradoxen, een boek met vermeende tegenstrijdigheden

Ik ben heel erg prikkelbewust. Ik voel en ervaar altijd alles. Soms ga ik juist op zoek naar prikkels, en soms ook juist niet. Iets waar ik gek op ben zijn de prikkels die mijn hersens laten kraken. Die je perspectief verrijken, veranderen of laten groeien. Er in ieder geval een flinke draai aangeven zodat je weer meer ziet. Paradoxen, ik heb daar een haat-liefde relatie mee. Het kan me “gek” maken maar ook juist aangenaam prikkelen. Paradoxen is een boek wat boordevol gedachte-experimenten staat. Kom maar op!

paradoxen

Paradoxen

Welkom in de verbluffende wereld van het paradoxale. Dit boek onthult hoe vreemd het eraan toe kan gaan in de wereld van het denken. In acht hoofdstukken waarover je het hoofd zult breken, neemt dit boek je mee op een adembenemende reis langs zaken die tegen de intuïtie ingaan of zelfs aan het absurde grenzen. Onderweg leer je meer over onderwerpen als onmogelijke objecten, het probleem van tijdreizen en hoe je het onverwachte kunt verwachten. Paradoxen staat vol met gedachte-experimenten, praktijkvoorbeelden en oefenopgaven.

Door Paradoxen veranderd niet alleen je opvattingen over de werkelijkheid, het laat je ook kennismaken met enkele van de grote namen die zich bezighouden met deze wereld! Van Oud-Griekse filosofen tot Albert Einstein. Klaar om je denken en de wereld in twijfel te gaan trekken? Met dit boek willen de makers je nieuwsgierig maken, verbazen en informeren. Perplex en verrukt achterlaten, amuseren en je mateloos irriteren. En dat soms, paradoxaal genoeg, allemaal tegelijk.

Wat is een paradox?

In de alledaagse zin van het woord is een paradox een bewering die tegenstrijdig lijkt of indruist tegen gezond verstand. Maar die mogelijk toch wel klopt. In die ruime zin van het woord kunnen we elke verrassende conclusie, of eigenlijk alles wat tegenintuïtief is, min of meer als een soort paradox beschouwen.

Maar je kan een paradox ook filosofisch benaderen. De Britse filosoof R.M. Sainsbury omschreef een paradox als volgt: ‘een schijnbaar onaanvaardbare conclusie voortkomend uit een schijnbaar aanvaardbare redenering op grond van schijnbaar aanvaardbare premissen’.

In dit boek Paradoxen zoeken ze een beetje de middenweg op van bovenstaande definities. Een paradox is een absurde, tegenstrijdige of tegenintuïtieve conclusie die voortkomt uit een schijnbaar geldige redenering. En er worden diverse onderwerpen aangesneden. Wiskundig, filosofisch en wetenschappelijk. Zonder dat het taai of saai wordt. En je hebt geen voorkennis nodig. Gewoon je verstand, en een geest die verruimd wilt worden.

Wat kwam eerder en waarom:
Het ei of de kip?

Hoofdstukken

Paradoxen is opgebouwd uit 8 hoofdstukken. In het begin worden de hoofdstukken en de onderwerpen kort toegelicht.

  1. Weten en geloven
  2. Vaagheid en identiteit
  3. Logica en waarheid
  4. Wiskundige paradoxen
  5. Kansparadoxen
  6. Ruimte en tijd
  7. Onmogelijkheden
  8. Keuzes maken

Onmogelijkheden

Ik kan binnen elk onderwerp wel paradoxen vinden die mij aanspreken. Op bladzijde 164 is een bekende. Het eend-konijn. Wat zie jij als je kijkt? En wat is goed, als er al een goed of fout is. Hetzelfde geld voor de Neckerkubus, welke kant is nou voor? Ik hou van zulke paradoxen, het is ook lekker visueel en duidelijk. Het boek is ook zo uiteenlopend als dit. Van visueel meteen duidelijk, tot echt onwijze hersenkrakers.

Lekker prikkelen

Voor mij is dit geen boek om van voor tot achter netjes te lezen. Ik vind het leuk om te bladeren en te stoppen bij een paradox die mij aanspreekt. Soms lees ik een paar paradoxen en soms is 1 al voldoende voor genoeg hersenvoer. Dat is voor mij ook de kracht van dit boek, je pakt het erbij, haalt de prikkels eruit die jij wilt, en dan leg je het weer even weg. De teksten zijn helder omschreven en de illustraties geven een aangename aanvulling.

Er staat heel veel in en dus ook van een grote diversiteit. Ik denk dat er voor iedereen wel leuke paradoxen instaan. Een goed boek voor op je salontafel, om erbij te pakken met visite of om cadeau te geven!

Specificaties Paradoxen

Auteur: Gareth Southwell | Ontwerp en illustraties: Matt Windsor | Uitgever: Librero | Jaar van uitgave 2021 | 9789463594677 | 208 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.