Billie en zijn genen, een boek over jou & DNA

Genen? Wat zijn genen? Hoe worden we zoals we zijn? Het blijven altijd lastige vragen, niet alleen voor kinderen. Toffe boeken met een duidelijke uitleg en goede visuele ondersteuning zijn dan ook erg fijn. Zowel voor mijzelf als mama, als voor in mijn werkveld als pedagogisch professional. Billie en zijn genen gaan mij en de kinderen om me heen eens uitleg geven. Ik ben benieuwd!

Billie en zijn genen

BIllie en zijn genen

Dit boek gaat over Billie en over genen. Genen zijn héél kleine deeltjes van je lichaam. Je krijgt ze van je vader en je moeder. Ze zitten overal! In je spuug, haren, zweet, tenen, aan de binnen- en buitenkant van je mond. Overal! Hoe het komt dat jij bruine ogen hebt? Waarom jouw handen deze vorm hebben? Hoe snel je kan rennen? Wat je lekker vindt om te eten? Het komt allemaal door… je raad het al: je genen!

Opgelet:
GENIAAL boek

Humor

Genen zijn natuurlijk onwijs interessant maar tegelijk is het ook heel ongrijpbaar en lastig te bevatten voor kinderen. De uitleg die erbij hoort is stoffig en saai. Maar daar brengt Billie en zijn genen zeker verandering in. Stefan en Melvin zijn een gouden duo en hun plezier in het maken van dit boek spat van de bladzijdes af. Het is informatief maar nergens stoffig. Ik vind het als volwassene ook heerlijk lezen, je leert wat noodzakelijk is. En dat mengen ze aangenaam met een gezonde dosis humor. Niet dat het overheersend en storend wordt, nee precies goed!

Neem bijvoorbeeld bladzijde 22 in Billen en zijn genen. Stefan en Melvin hebben voor dit boek hun genen laten bestuderen. Ze geven een inkijkje in hun rapport wat ze terugkregen. Ik moet hier erg om lachen. Verder is het boek heel duidelijk en overzichtelijk. Tekst en illustraties versterken elkaar en de keuze voor een knallende neon kleur in combinatie met mat zacht blauw is ook echt heel tof.

Billie

Het boek begint met de ouders van Billie. Die gaan naar een winkel en stellen zo hun Billie samen. Genen zorgen niet alleen voor uiterlijke kenmerken. Het zorgt ook voor je voorkeur in smaken, je atletische prestaties, creatieve vaardigheden en zoveel meer! Ik vind het zelf altijd een interessante discussie over nature vs nurture. Waarmee wordt je aangeboren en wat wordt aangeleerd. Maar in Billie en zijn genen leer ik dat er heel veel dus wordt aangeboren, meer dan ik dacht! Zo ook je voorkeur voor bijvoorbeeld koriander. Onderzoekers hebben al eens aangetoond dat mensen met een bepaald gen echt zeep proeven bij het eten van koriander.

Ik lees zelfs dat de onderzoekers de kleur van het oorsmeer van Stefan en Melvin konden lezen uit hun genen! Alle mensen hebben voor 99,9% dezelfde genen. Het zit ‘m in die ene 0,01% wat ons zo divers maakt. Gek eigenlijk ergens, tegelijk maken ze een mooie vergelijking met een recept. Gebruik je suiker in plaats van zout, dan gaat het mis. Een kleine onderdeel kan dus grote invloed hebben!

Een mens heeft 20.000 genen
Een fruitvlieg heeft 13.500 genen
Een rijstkorrel heeft 40.000 genen

bladzijde 17

Geniaal

Ik vind Billie en zijn genen een geniaal boek en het is echt een toffe toevoeging voor in de klas, BSO of je eigen boekenkast. Het is informatief en nergens saai. Ook voor volwassenen is het prima om te lezen, ik heb er in ieder geval veel van geleerd. En dat kan ik weer prima gebruiken voor mijn eigen kinderen of voor de kinderen in mijn werk. Het is ook erg leuk om het nawoord te lezen. De kracht van dit boek is echt de combinatie van Stefan en Melvin. In het nawoord lees je deze passie weer terug en geven ze een kleine waarschuwing om niet zomaar je DNA af te staan voor plezieronderzoekjes.

Het is een positief boek wat alleen in gaat op genen. Uiteraard kan het ook “mis” gaan met de genen maar daar is dit boek niet voor. Het legt de basis haarfijn uit en geeft interessante feitjes. Ik voel me in ieder geval een stuk slimmer en ben bewapend met kennis en een tof boek om kinderen het wel en wee van onze genen uit te leggen!

Specificaties Billie en zijn genen

Auteur: Stefan Boonen | Illustrator: Melvin | Uitgever: Pelckmans | 9789463832694 | April 2021 | 96 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.