Reis door het zonnestelsel, een onbegrensde wereld buiten de onze

Als kind vond ik het heerlijk om weg te dromen bij bepaalde posters en schoolplaten die in de klas hingen. Dit was niet bevorderlijk voor mijn aandacht en concentratie in de klas. Het heeft wel bijgedragen aan mooie dromen en aan een vol ontwikkelde fantasie. Ook was ik als kind gek op de speciale blauwe uitvoeringen van de Jules Vernes verhalen. Een retro boekenreeks. Reis door het zonnestelsel is een geliefd onderwerp ín dezelfde retro look als die boeken en schoolplaten. Ik ben klaar voor vertrek!

hoofd Reis door het zonnestelsel

Reis door het zonnestelsel

Reis door het zonnestelsel’ is een prachtig uitgevoerd en informatief kinderboek over de planeten die samen met de aarde rond de zon draaien. Bijna niets spreekt meer tot de verbeelding dan de ruimte. De prachtige planeten in ons zonnestelsel nodigen uit tot urenlang bewonderen. Bekijk Mercurius, Mars en Venus van dichterbij dan ooit, en bewonder hun bijna bovennatuurlijke landschappen in prachtige panoramaplaten die doen denken aan oude schoolplaten. In ‘Reis door het zonnestelsel’ komen deze en nog veel meer fascinerende planeten voorbij in prachtige illustraties met een vintage feel. Verlies jezelf in dit adembenemende boek en ontdek de onbegrensde wereld buiten de onze.

‘Reis door het zonnestelsel’ is luxe uitgevoerd: het boek heeft een grote uitklappagina en zit vol transparante pagina’s. Kun je geen genoeg krijgen van de fascinerende illustraties en mysterieuze landschappen? Neem dan ook een kijkje in ‘Reis door de tijdperken’ en bewonder onze eigen planeet, die misschien toch nog best wat geheimen heeft om te ontrafelen.

AE = Astronomische eenheid

De AE is de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon. Deze is gelijk aan ongeveer 150 miljoen kilometer.

149.597.870.700 m

Ezelsbruggetje

Zon
Met: Mercurius
Veel: Venus
Aandacht: Aarde
Mag: Mars
Je: Jupiter
Samen: Saturnus
Urenlang: Uranus
Niksen: Neptunus

Ik heb een ezelsbruggetje nodig om precies de planeten vanaf de zon te kunnen onthouden. Globaal weet ik wel dat de water planeet Neptunus verder weg staat dan de rode planeet Mars. Maar de precieze volgorde onthou ik door een ooit zelfbedacht ezelsbruggetje. Dit leer ik mijn dochters nu ook. Zo werken onze hersens nou eenmaal in ons gezin. TV-TAS is ook nog steeds actief, net zoals Ding flof bips. Ezelsbruggetjes zijn geweldig voor nerds zoals wij zijn. Wel de fascinatie, enthousiasme en interesse hebben. Maar niet een hyperintelligent brein met een ruime opslagcapaciteit. Reis door het zonnestelsel voedt de fascinatie, enthousiasme en interesse kant van ons naar het heelal! In het begin staat bij de inhoud ook een mooie overzichtsbalk met alle planeten op volgorden. Met veel aandacht mag je samen urenlang niksen!

Reis door het zonnestelsel

Retro informatief

Reis door het zonnestelsel is een uniek boek. We hebben vele boeken binnen het thema heelal, ruimte, planeten en zonnestelsels in de kast staan. Allemaal stuk voor stuk geliefd. De één heeft echte foto’s, de ander is speels en grappig, weer een ander leest makkelijk voor jonge kinderen. Dit boek is geen van dat allen. Het heeft een geheel eigen uitstraling en look. Zoals eerder aangegeven heeft het echt een retro look. Die nog het meeste in de buurt komt van oude schoolposters en oude in linnen gebonden Jules Vernes boeken.

Reis door het zonnestelsel bevat illustraties, een eigen manier van opmaak, een uitklappagina en transparante pagina’s. Je duikt niet alleen in de wondere wereld van het heelal, nee je duikt ook in de wereld van Aina Bestard. Een wereld die informatief, kunstig en aangenaam sober is. Er zijn geen echte onderdelen van een pagina die eerst om aandacht schreeuwen. Nee alles vraagt om met gelijke aandacht en focus bekeken en gelezen te worden.

Reis door het zonnestelsel

Neem de tijd

In deze tijd van snel leven, snelle prikkelverwerking en korte aandachtsbogen, zie ik dat ook boeken hierop inspelen. Wat logisch en ook goed is. Je wilt aansluiten bij de belevingswereld van een kind. Vanuit dat oogpunt was Reis door het zonnestelsel dan ook even wennen voor mezelf en mijn dochter. Ik had natuurlijk meteen warme gevoelens door de retro iconische associaties. Mijn dochter had dit niet, die heeft geen ouderwetse schoolplaten. En de linnen ouderwetse boekjes kent ze wel vanuit mijn kast, maar ze heeft deze nog nooit gelezen.

Ze leert net lezen en dan is de tekst in Reis door het zonnestelsel wat pittig om zelf te lezen. Ze leest een boek echt op het oog nog en bladert voornamelijk op beelden en grafische elementen. In dit boek is alles in balans en in lijn, zelfs misschien wat sober te noemen zonder dit negatief te bedoelen. Het is dus niet even een snel bladerboek met schreeuwende elementen. Maar wel een prachtig samen boek. Ik heb dan ook de tijd genomen om met haar deze reis te maken. En al gaande begon ze het boek te snappen. De AE aanduiding wat overal terugkom. Maar ook de balk met planeten boven elk hoofdstuk van een planeet valt haar nu op. De teksten lees ik voor en ze zijn informatief en begrijpelijk. Al snel kan ze geen genoeg krijgen en moet ik blijven lezen.

transparante bladeren

Vormgeving Reis door het zonnestelsel

Aina Bestard is de illustrator en auteur van Reis door het zonnestelsel. Je duikt echt haar wereld in. Ze komt uit Mallorca, woont in Barcelona en is veel in Polen te vinden. Haar opa was een tekenaar, haar vader een antropoloog en haar moeder een kunstenares. Ze is een beetje van alles. En dat zorgt samen tot een zeer aangename wereld in dit boek. De illustraties zijn echt kunstig en om in te dwalen. Sommige prenten zijn zo gedetailleerd en er zit zo immens veel werk in. Prachtig! Toch zijn ze ook realistisch wat zo knap is. Het is herkenbaar. De hoofdstukken zijn volgens een vaste vormgeving opgebouwd wat het ook herkenbaar maakt als je zoekt naar bepaalde informatie.

De teksten doen niet onder voor de vormgeving en illustraties. Het is boeiend, begrijpelijk en leest lekker weg. De AE stempel is het beeldmerk wat mijn dochter steeds zoekt. 150 miljoen kilometer gaat een ieders verstand wel te boven, maar ze neemt het aan als iets wat gewoon zo is. Als iets wat heeeeel erg ver is. Een afstand wat je echt niet kan lopen! En dat is maar goed ook volgens haar, want de zon is onwijs heet. Daar moet je ook niet naar toe willen lopen.

Wat een feestje zijn de transparante bladen! Mijn dochter ervaart de kwetsbaarheid en gaat hier heel secuur mee om. Reis door het zonnestelsel begon als een boek waar ze zich eerst niet zoveel raad mee wist. Inmiddels is het een kostbaar pareltje geworden waar ze uiterst zorgzaam mee omgaat.

heelal

Pareltje

In ons team behoort Reis door het zonnestelsel tot één van de meest gewilde boeken onder de teamleden. Het staat hoog in de top 25 van najaarsboeken 2022 die zijn aangevraagd. De kaft en omschrijving plus het geliefde onderwerp zorgen al voor die drang om dit boek te ervaren. En ik moet zeggen dat het ook echt wel een prachtig kunstig doch informatief boekenkastpareltje is. Ik zet het zelfs hoog op de boekenplank omdat ik er zelf verliefd op ben geworden. Wat een uniek boek is dit. Ik wil zeker meer van Aina Bestard gaan ervaren.

Reis door het zonnestelsel wordt aangeraden vanaf 10 jaar, mijn dochter is 8 dus ook daar kan een stukje liggen omdat ze niet direct tot de doelgroep hoort. Ik vind dit boek zelfs voor volwassenen prachtig door de unieke combinatie van kunstig realisme met boeiende en behapbare informatie. Achterin staat nog een mooie toevoeging dat haar illustraties een eerbetoon zijn aan oude wetenschappers. Dat ze een grafische en iconische basis hebben. Tegelijk is het boek goedgekeurd door de ALMA dat de inhoud actueel en in lijn is met de hedendaagse wetenschappelijke ontdekkingen.

Specificaties Reis door het zonnestelsel

Auteur en illustraties: Aina Bestard | Vertaald door Melanie Lasance | Uitgever: Gottmer | 82 pagina’s | Oktober 2022 | 9789025776978 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.