Hoge beren vangen veel wind, een licht filosofisch pareltje

Hoge beren vangen veel wind is een bundel met 25 dierenverhalen voor ‘kinderen van 8 tot 108 jaar.’ De verhalen zijn licht filosofisch en gaan over allerlei dieren en wat ze meemaken. Maar meer nog hoe ze dingen beleven, wat ze voelen en denken. En hoe ze daar met de andere dieren over praten. Denk aan een mammoet die het bos verlaat, maar helemaal niemand tegenkomt die dat jammer vindt. Of wat te denken van eendagsvlieg die zijn ene dag mooi wil beleven, maar niemand kan vinden die tijd heeft voor iets leuks. Of een stelletje dieren die een vallende ster ziet, een wens doet en daar later spijt van krijgt..

Hoge beren vangen veel wind houdt een spiegel voor

Korneel de Rynck (1986) schreef eerder Waarom een bos geen ramen heeft, dat al goed werd ontvangen. Hij wordt wel vergeleken met Toon Tellegen, één van mijn favoriete schrijvers. Ik kan me vinden in de vergelijking. De verhalen zijn prachtig geschreven en lezen heel soepel. En er zit diepgang in ieder verhaal, waardoor je als volwassene een spiegel voorgehouden krijgt. Zo hebben we een haas die dingen liever uitstelt en een vos die erachter komt dat eerlijk zijn ook niet altijd fijn is.

En zo stappen we allemaal, net als de bever, wel eens met ons verkeerde poot/been uit bed. De bever stoort zich daardoor aan alles. Aan de bomen bijvoorbeeld, die maar ‘stonden te staan en nauwelijks bewogen.’ Belachelijk toch? De bever stoort zich ook aan de rivier.

Dat geklots en gekabbel, het kwam zijn oren uit. Hij vond het water bovendien veel te nat. ‘Verdwijn maar snel in de zee!’ riep hij naar de rivier.

Bever

Een boek vol wijsheid

Voor kinderen levert Hoge beren vangen veel wind vast een verrijking van hun woordenschat op. En de verhalen bevatten prachtige levenslessen, met oog voor emoties bijvoorbeeld en wat nou eigenlijk echt belangrijk is in het leven. Vaak komen er ook gezegdes en spreekwoorden aan bod, op een leuke manier om te leren wat nou letterlijk en figuurlijk is.

‘Wel?’ zei de haas. ‘Ga je gang. Achterwaarts de boom in en dan naar beneden springen, zoals je hebt gezegd.’

De wezel durfde niet. Dit was te hoog gegrepen. ‘Er staat wat wind… en daar had ik niet op gerekend’, zei hij stil.

Haas en wezel bij de hoogste boom van het bos, een oude eik

Alle wijsheid ligt verscholen in leuke, soms spannende en goed leesbare verhalen. Ik moest soms hardop lachen! Dit is echt mijn humor. Ik kreeg ook echt zin om de verhalen voor te lezen. Voorlezen aan kinderen kan trouwens voor kinderen vanaf 6 jaar en zelf lezen kan vanaf 8 jaar, aldus het advies.

Hoge beren vangen veel wind

Met prachtige tekeningen

Zeker in combinatie met de prachtige illustraties van Naomi Christiaens komen de verhalen in Hoge beren vangen veel wind tot leven in je verbeelding. De dieren zijn herkenbaar, maar hebben duidelijk ook een persoonlijkheid. Sommige dieren hebben kleren aan. Het zijn voornamelijk illustraties in natuurlijke kleuren, zoals vele tinten groen. Iedere tekening is een schilderijtje op zich en het bekijken waard.

De verhalenbundel Hoge beren vangen veel wind is al met al echt een pareltje voor jong en oud. Het is grappig, fijn leesbaar, heeft diepgang en is mooi vorm gegeven. Ik hoop dat er nog vele dierenverhalenbundels volgen, want ik ben fan!

Specificaties Hoge beren vangen veel wind

Auteur: Korneel de Rynck | Illustrator: Naomi Christiaens | UitgeverPelckmans | Juni 2021 | 9789463832281| 96 pagina’s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.