Over vrijheid, in een wereld van kunst, seks, drugs en klimaat

Over vrijheid is geschreven door de Amerikaanse Maggie Nelson. In Over vrijheid duikt ze dieper op dit thema in in de wereld van de kunst, seks, drugs en klimaat. Wat betekent vrijheid eigenlijk? En om vrijheid te onderzoeken en te voelen, zijn ook de tegenpolen nodig zoals regels, verslavingen enz. In Over vrijheid gaat Nelson op een verkenningstocht en bekijkt ze verschillende discussies en situaties op de vier invalshoeken. Het resultaat daarvan is een uitgebreid boek, op het snijvlak van verschillende wetenschappen, zoals filosofie en geschiedenis.

Maggie Nelson

Over Maggie Nelson

In de achtergrond van dit boek is het goed om te weten wie haar schrijfster is. Maggie Nelson is een schrijver en dichter van verschillende boeken, zoals de Argonauten. Voor dit boek won ze verschillende prijzen. Nelson doet verschillende dingen en staat bekent als ´cultuurcriticus´. Ze geeft dan ook les aan de School of Critical Studies. Haar lessen en studenten kom ook terug in Over vrijheid. Zelf zegt ze in een interview: ´ik schrijf om ingewikkelde dingen te begrijpen´ en zo is Over vrijheid dus ook een soort persoonlijke zoektocht.

Maggie Nelson

Over vrijheid

Vrijheid is natuurlijk een thema waar al veel over gezegd en geschreven is. En wat ook wel altijd een actueel thema zal blijven. In de corona pandemie bijvoorbeeld: de afgekondigde lockdowns hadden natuurlijk direct impact op onze fysieke vrijheid. Maar ook rondom het vaccineren speelde het thema vrijheid, om te kiezen, om over je eigen lijf te gaan. Zo zijn er enorm veel thema´s waar het onderwerp vrijheid direct op tafel ligt. De situatie tussen Oekraine en Rusland. De #MeToo beweging.

Nelson geeft in haar boek ook aan dat de gekozen thema´s kunst, seks, drugs en klimaat een afbakening zijn: ze had over nog veel meer thema´s kunnen schrijven. Elk thema verkent zij: wat betekent vrijheid hier, waar wordt de vrijheid door ingeperkt en hoe kijken verschillende mensen naar vrijheid? Daarin verkent Nelson het thema in brede zin, niet alleen wat wenselijk of sociaal geaccepteerd is. Hoe kijk je er naar: is het vrijer om drug te (mogen) nemen, of is het vrijer om sober te blijven? En ook een mooie om over na te denken: beperkingen zorgen voor een rijkere beoefening van het gevoel van vrijheid, dan wanneer alles kan en mag. Dus grenzen geven meer gevoel van vrijheid dan grenzeloosheid.

Over vrijheid

Seks

In het hoofdstuk over seks zitten veel verschillende aspecten om over na te denken, zeker in een tijd van #MeToo, en in de verschillende situaties van grensoverschrijdend gedrag in Nederland. Bijvoorbeeld de Voice. Nelson zegt dat vrijheid rondom seks gaat over ruimte maken en de mate van overheersing verminderen. Dat betekent niet dat er geen machtsverhoudingen zijn, en ook niet dat er geen vervelende zaken gebeuren. Seks kan ook betekenen dat je worstelt met pijnlijke gevoelens. Volgens haar moet je niet streven naar alles oplossen en een ideale wereld creëren. Er kan sprake zijn van macht, maar dat betekent niet automatisch dat er geen vrijheid is. Het gaat er om het machtsverschil zo klein mogelijk te maken, maar vooral helder te zijn over de verschillende posities.

In Over vrijheid wordt ook genoemd dat het jammer is dat de nadruk (in de media) vooral ligt op het slachtofferschap van meisjes en vrouwen. Daarmee komt nauwelijks aan de orde wat zij wel willen, welke verlangens of genot zij hebben. Dat maakt de discussie soms zwart-wit en wat statisch. Zij noemt dat vrijheid altijd in beweging is. Het is afstemmen: wat voor de een ok is, is voor de ander niet. Je kunt dat niet in 1 mal gieten.

Grenzen tegenkomen

In Over vrijheid staan verschillende interessante dingen om verder over na te denken, of na te praten. Juist door te kijken naar vrijheid, kom je grenzen tegen. Volgens Nelson is het vooral een beoefening van je mindset, in plaats van 1 groot gevoel van vrijheid. Ik denk dat er nog veel meer uit het boek te halen is, maar ik vond het best een lastig boek om zo in te stappen. Het voelde, zeker bij het hoofdstuk over kunst, alsof ik een inleiding op het thema gemist had. Nelson heeft veel kennis te delen en haalt veel aspecten, bronnen en inspiratie aan, waardoor ik lastig vond om het goed te volgen en te behappen.

Specificaties Over vrijheid

Auteur: Maggie Nelson | Uitgever: Atlas Contact | Vertaald door Nicolette Hoekmeijer | Maart 2022 | 9789045044255 | 318 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.