Dik oke! Een verhaal over pesten

De kaft van Dik oké ziet er vrolijk uit, maar schijn bedriegt. Het verhaal gaat over pesten dat roept bij mij al meteen een negatief gevoel op. Het is nooit goed als je een negatief gevoel krijgt bij het zien van een boek. Snel draai ik het boek om en lees de samenvatting op de achterkant. De woorden positief en herkenbaar vallen en dan is toch mijn interesse gewekt. Hoe zal dit verhaal zich gaan ontwikkelen?

Dik oké

Dik oké

Het boek richt zich op een ,helaas, veel voorkomend onderwerp in onze samenleving; pesten. Het verhaal begint met Kaat, een meisje dat in een basketbalteam speelt. Een jongen uit het team is erg gemeen tegen haar en roept dat ze te dik is. Kaat trekt het zich behoorlijk aan en wil eigenlijk ook niet meer eten, want van eten wordt je dik. De woorden die telkens over en tegen haar gezegd worden, komen hard aan. Uiteindelijk neemt het verhaal een mooie draai en komt de positiviteit naar voren zoals die zo mooi op de achterkant van het boek genoemd wordt. Hoe het boek verder gaat en eindigt verklap ik niet, maar mijn gevoel bij dit boek is zeker niet negatief meer!

boeken over pesten over dik zijn

Persoonlijk raakvlak

Zoals hierboven benoemd, is het onderwerp pesten een veel voorkomend iets in onze samenleving. In iedere sociale laag gebeurd het; op school, werk en sport. Kinderen en volwassenen; iedereen is er wel eens mee in aanraking gekomen of heeft het zien gebeuren. De dunne lijn tussen plagen en pesten wordt vaak overschreven en is dat voor diegene die gepest wordt helemaal niet leuk. Het lijkt soms zo onschuldig, maar het kan zo’n pijn doen.

Toen ik Dik oké las, nam het mij even terug naar mijn middelbare schooltijd. Even weer terug naar mijn gevoelens die ik destijds had en de weg die ik afgelegd heb. Gelukkig heeft het verhaal voor Kaat in het boek een positieve twist en kan zij het fijn afsluiten. Helaas heb ik dit niet mogen ervaren, maar des te mooier is het om in dit boek te lezen dat het dus wel echt anders kan. Iedereen kan zich wel met dit boek identificeren en dat vind ik er zo mooi aan.

Sprekende illustraties

De illustraties in Dik oké, gemaakt door Sanne Thijs, zijn echt heel mooi; ze spreken echt. Ze zijn waarheidsgetrouw en het mooie ervan vind ik dat het allemaal niet symmetrisch recht is. Het zijn echt getekende illustraties, met potlood en mooie kleuren. Ik houd daar echt van. Voor mijn gevoel zit er dan echt iemand met een potlood in zijn hand prachtige tekeningen te schetsen en daar heb ik altijd veel bewondering voor.

Zelf lezen en voorlezen uit Dik Oké

Dik oké is in mijn ogen een veelzijdig boek. Het verhaal spreekt veel leeftijden aan en vanaf een bepaalde leeftijd is het boek heel goed zelf te lezen. Ik werk zelf op een BSO en ik zou bij kinderen van 6 à 7 jaar het boek zeker voorlezen en hiermee aandacht vragen voor het onderwerp pesten. Daarnaast is het boek zo geschreven en opgemaakt qua tekst dat het voor kinderen ook heel goed zelf te lezen is. De illustraties spreken aan en het zijn geen lappen tekst waardoor het verhaal lekker wegleest. Ik zou het boek zeker aanraden voor juffen, meesters, ouders en kinderen die met pesten te maken hebben!

Enthousiast geworden?

Specificaties Dik oké!

Dik oké

Auteur en illustrator: Sofie de Moor en Sanne Thijs | Uitgeverij: de Eenhoorn |9789462914537 | februari 2020 | 282 pagina’s | meer informatie vind je hier of ga naar je lokale boekhandel

Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.