Hoe alles begon – van oerflits tot nu

Probeer je eens voor te stellen hoe het eerste prille begin van ons heelal eruit zag. Vanuit het niks ontstond er iets. En dat iets heeft zich ontwikkeld naar een oneindig grote Melkweg. Je kunt het je eigenlijk maar moeilijk voorstellen. Hoe lang ons zonnestelsel al bestaat. En hoe wonderlijk het leven is. Probeer dat maar eens aan je kinderen uit te leggen. Maar wij kregen het boek Hoe alles begon in handen. Een wonderlijk mooi boek, waarin op iedere bladzijde een belangrijke stap wordt uitgelegd in de groei van het heelal en het ontstaan van de aarde. In begrijpelijke taal en met prachtige illustraties. En we kunnen ons er nu ineens wel iets bij voorstellen. Hoe het eruit moet hebben gezien, na de oerflits. Bijzonder!

hoe alles begon voorkant

Hoe alles begon: de oerflits

Eigenlijk was er geen knal, zoals we eigenlijk hebben geleerd. Een flits was het begin van alles. Bijna 14 miljard jaar geleden. In die tijd is ons heelal ontstaan en alles wat erin zit. De allereerste deeltjes waren quarks. Ze werden daarna bijna direct protonen en neutronen. Die zijn vanuit de scheikundelessen wel algemeen bekend, maar quarks daar hadden we nog niet van gehoord. De levende deeltjes lieten in ieder geval nog heel lang op zich wachten. En wij als mensen? Wij zijn er echt nog maar superkort.

In Hoe alles begon is een mooie en overzichtelijke tijdlijn gemaakt. Een hele lange tijdlijn, met helemaal aan het eind de mens. En dat allemaal vanuit een heel klein puntje in het begin. Waar dat puntje vandaan kwam? Dat weten ze nog niet goed. Hoe kan het nou toch dat wij hier zijn? Wanneer was het begin? Was er daarvoor dan niks? Ook kinderen kunnen dit zich natuurlijk afvragen. En dat zijn van die vragen waar je geen makkelijk antwoord op kunt geven. Maar gelukkig weet de wetenschap steeds een beetje meer. Helaas nog niet alles natuurlijk. Dus hopelijk komen er uit deze generatie kinderen weer nieuwe wetenschappers bij om meer te ontdekken!

Een reis door de tijd

Zo wordt in Hoe alles begon de theorie uitgelegd dat de maan mogelijk een stukje van de aarde is. In het vroege heelal waren er heel veel botsingen tussen de aarde en meteorieten. In een periode dat er minder botsingen waren, koelde de buitenkant van de aarde af. Daardoor ontstond er een dunne korst. Maar na een nieuwe botsing zijn er mogelijk meerdere kleine brokstukken samengeklonterd. De theorie is dat deze kleine bol om de aarde heen ging draaien en onze maan werd. Boeiend!

hoe alles begon meteorieten


Bouwine Bergsma is de auteur van Hoe alles begon. De illustraties zijn van Adriaan Bijloo. Aan dit boek werkten ook heel veel wetenschappers mee. Zoals dr. Gerard Jagers op Akkerhuis die de zogenaamde operatortheorie heeft ontwikkeld. Ook zijn er bijvoorbeeld een astrofysicus en paleontoloog bij betrokken geweest. Het is natuurlijk een vereenvoudigde weergave. Maar het wordt wel heel mooi verteld en getekend hoe de wereld er in verschillende fases uit moet hebben gezien.

Een boek om je te verwonderen!

Heb je je ook weleens afgevraagd hoe het kon dat de dinosauriërs zo enorm groot waren? Het blijkt dat in de tijd dat de reptielen ontstonden, de bomen en planten enorm groot waren. Ze maakten heel veel zuurstof, waardoor ook de dieren heel groot werden in deze tijd. En als deze planten en bomen doodgingen, kwamen ze terecht in enorme moerassen. Nu miljoenen jaren later gebruiken wij het ontstane steenkool in de energiecentrales. Handig, maar het voelt toch ook als een verstoring van al die bijzondere natuurlijke processen.

Dit boek neemt je mee op een waanzinnige reis door de tijd. Door de ruimte en de zeeën, langs vulkanen, rivieren, bossen, vlaktes, dino’s, alle andere dieren en de eerste steden. Ontdek hoe alles begon! Op de website van het boek is nog meer informatie beschikbaar, en bijvoorbeeld ook lesmateriaal. Neem een kijkje!

In het belevingsmuseum en landschapscentrum Wonderrijck hebben ze leuke plannen met het boek. Zoals een signeersessie en een tentoonstelling over het boek. Zodra het weer ‘mag’ openen schrijfster Bouwine Bergsma & tekenaar Adriaan Bijloo de expositie HOE ALLES BEGON, van oerflits tot nu, Zie de website van Wonderrijck voor meer informatie!

Heel veel boeken over het heelal hebben we al mogen reviewen. Leuk om over te lezen en leren! Omdat het zo’n tof en tot de verbeelding sprekend onderwerp is.

Specificaties Hoe alles begon

Auteur: Bouwine Bergsma | Illustrator: Adriaan Bijloo | Uitgeverij: Fontaine Uitgevers | 9789464040197 | september 2020 | 128 pagina’s | vanaf 9 jaar | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of kijk bij bol.com

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.