De geheimen van het universum en onze plek in de ruimte

Het heelal is een verbazingwekkende plek vol raadsels en geheimen. Wist je bijvoorbeeld dat bijna alles in ons heelal onzichtbaar is? En dat hoe ver je ook reist, je nooit het einde zult bereiken? Als je de geheimen van het universum leest, verander je al snel in een ruimte-expert.

Duidelijke tijdlijn over de ruimte

spoedcursus meesterbrein. word geniaal De geheimen van het universum

Ik word altijd erg blij als een schutblad goed wordt benut. Of dat nu met grappige plaatjes of vrolijke kleuren is in een prentenboek of iets met informatie in een weetjesboek. Het schutblad in de geheimen van het universum is perfect gebruikt. Een tijdlijn met de belangrijkste momenten in het onderzoek naar het universum. En dat zijn er nogal wat!

Een spoedcursus voor superslimmeriken

De geheimen van het universum is een serie voor superslimmeriken. Terwijl ik het las, was een deel van mijn gedachte steeds bij de vraag voor wie dit boek geschikt zal zijn. Het kan zeker al gelezen worden door kinderen in de bovenbouw die toe zijn aan uitdagingen en moeilijke woorden. Het helpt zeker als de kinderen al een klein beetje woordkennis hebben van het heelal. Aan de andere kant staat er achterin een duidelijke woordenlijst waar lastige woorden in op te zoeken zijn. Er is ook een register om meer te lezen. Ik kan mij zo voorstellen dat de doelgroep van de serie Spoedcursus meesterbrein ook goed weet hoe sites als Wikipedia werken voor als ze nog meer de materie in willen duiken.

spoedcursus meesterbrein. word geniaal  register en woordenlijst

In elk geval is het een boek geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en zeker ook voor volwassenen die er meer over willen leren. Het kan handig zijn om mee te lezen met je kind zodat je er samen over kunt praten.

De geheimen van het universum

De geheimen van het universum staat echt bomvol interessante weetjes uit de geschiedenis en nu. Heel wat namen passeren de revue zoals Copernicus, Einstein, Galileo, Newton, Doppler en Leavitt. Veel mannen dus, maar ook vrouwen!

Er is een duidelijke inhoudsopgave waarin we op reis gaan naar vroeger en nu in het universum. We leren over de levensloop van de sterren, hoe we zien of sterren naar ons toe komen of van ons af reizen. Het verkennen van de ruimte en enkele ruimtemysteries.

Het is handig als kinderen weten hoe groot een miljoen en miljard zijn en grote getallen kunnen lezen, want daar staan er heel veel van in.

Dit informatieve boek is er niet een om achter elkaar te lezen ( tenzij je er echt heel erg nieuwsgierig naar bent en alles in 1 dag wil weten). Ik zie het meer als een naslagwerk waarin je steeds een hoofdstuk kunt lezen en zo langzaam aan je meesterbrein kunt vullen met interessante weetjes uit het heelal!

Illustraties

Geheimen van het universum is volledig in kleur afgedrukt. Elke pagina heeft een kleurrijke achtergrond en er is weinig wit te bekennen. Hiermee oogt het boek vrolijk en wil je er doorheen bladeren. Ik heb de kleuren niet als storend ervaren. Stukken tekst worden afgewisseld met kleinere weetjes en feitjes.

Soms heb ik wel eens gesprekken met kinderen over wat ze later willen worden of wat ze zouden willen bereiken in het leven. Laatst zei een kind, sja uitvinder heeft geen nut meer, want alles is al uitgevonden. Dat leverde een mooi gesprek op met wat er de afgelopen jaren is uitgevonden en dat de wereld nu zo snel groeit in kennis en kunde. Ik vind het altijd wel tof om te zeggen dat ik als kind nooit had gedacht dat ik een influencer zou worden. Een blogger, een online schrijver. Dat bestond allemaal nog niet toen ik een kind was. Ik voer gewoon een nieuw beroep uit, die ik met liefde combineer met een van de oudste beroepen op aarde, die van onderwijzer.

Dit boek is er dus niet alleen om wijzer van te worden, maar ook om te filosoferen. Over beroepen die nu nog niet bestaan, maar later misschien wel, waarin we wellicht nog veel meer gaan ontdekken, leren en begrijpen van de geheimen van het universum!

spoedcursus meesterbrein. word geniaal

Andere delen uit deze non-fictie kinderboeken serie:

Duik in de ‘Spoedcursus meesterbrein’-serie en word in no time een topexpert over van alles en nog wat. Deze superinformatieve en kleurrijk geïllustreerde serie is geschreven door gerenommeerde non-fictieauteurs, meegelezen door absolute helden in elk vakgebied en vertaald door een aantal van de beste non-fictieauteurs van Nederland. Vergroot je kennis, vocabulaire en begrip van onderwerpen als het klimaat, het universum, robots en artificial intelligence en oceanen.

Het hoe en waarom van klimaatverandering*

Robots, gadgets en zelfdenkende computers
Onze onmetelijk grote oceanen

De geheimen van het universum

spoedcursus meesterbrein. word geniaal De geheimen van het universum

Auteur: Dokter Mike Goldsmith en andere topexperts | Vertaling: Jan Paul Schutten en Marc ter Horst | Uitgeverij Gottmer | 9789025777258 | 24 februari 2023 | 96 pagina’s | Meer informatie via de lokale boekhandel of via deze link bij bol*

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.