Dat boek met die bananen, een ode: 21 kromme versjes

Hey jij, ja jij daar!
Jij vind vast mijn keuze voor de bruin gevlekte banaan in mijn foto wat raar.
Liever zien mensen mij in een stralend geel jasje.
Zonder vlek, buts of krasje.
Maar de realiteit is toch echt diverser gekleurd.
De tijd om mij filterloos te laten zien is aan de beurt.
Dus dit ben ik: ook bruin en gevlekt,
Ik hou van hoe ik ben, ook als mijn lichaam met andere kleuren dan geel is bedekt.
~

Groetjes B.A. Naan
(En dan wil ik ook nog Dat boek met die bananen aanbevelen, daarin staan 21 kromme en lekkere versjes over bananen!)

dat boek met die bananen voorkant cover kader versjes kinderboekenweek groep 1 2 kerntitel humor erik van os jan jutte gottmer

Dat boek met die bananen samenvatting

‘Dat boek met die bananen’ bevat 21 hilarische korte versjes voor jong en oud over… Nou, eh, bananen natuurlijk! Want je zou het misschien niet zeggen, maar dit boek gaat over alle soorten bananen die je maar kunt bedenken. Of het nu gaat om een heel gewoon stuk fruit, of om een banaan met een heel eigen schilletje, in allerlei dwaze varianten spatten ze van de bladzijden af.

Erik van Os, succesvol auteur van onder andere (kinder)boeken, liedjes, versjes en leesmethodes, schreef absurde versjes over ieders gele lievelingsfruit waarvan jonge en oude lezers krom zullen liggen. De kleurrijke illustraties van Jan Jutte, illustrator van het Prentenboek van het Jaar 2023, wekken sommige bananen tot leven, maar sommige blijven gewoon, nou ja, banaan!

Bananana

Wat onwijs leuk, een ode aan bananen met Dat boek met die bananen! Ik hou zelf wel van dit stuk fruit. Lekker gewoon zo uit het knuistje eten, of bij sommige gerechten smaakt het ook goed. Gebakken banaan met pindasaus is ook zo’n topper. Mmmm. Ze kleuren wel snel bruin hier in huis, maar dan maak ik er gewoon bananenbrood van of bananen pancakes. Wist je dat je zelfs de schillen kan eten rauw, en kan bereiden in recepten? Het kan! En een ander weetje: leg je bananen los van ander fruit dan kleuren ze minder snel. Ook kan je ze prima invriezen. Snij dan in stukjes en vries in. Kan je ze meteen in je blender gooien voor een smoothie of bananenijs.

Genoeg met de bananenpraat. Ohnee deze hele recensie staat in het teken van dit lekkere stuk fruit. Dat boek met die bananen is een geweldig humorvol boek met 21 korte versjes over bananen. En een komkommer en peer. Het boekje is klein en fijn. Dat het met veel liefde en plezier is gemaakt, is direct voelbaar. Ik check altijd schutbladen en deze wordt optimaal benut in dit boekje. Verder wordt er zo heerlijk gespeeld met woord, beeld en boodschap. Het is wat mij betreft echt een uniek feestje dit boek.

Spelen met taal en beeld

De versjes zijn zo herkenbaar en dat maakt het komisch. Zowel voor mij als mijn twee dochters. Ook wij stoeien bijvoorbeeld wel eens met openen. Al hebben we recent geleerd dat wij dit als mensen helemaal verkeerd doen. Apen openen een banaan aan de onderkant.. probeer maar eens ;). Sommige teksten hebben de vorm van een kromme banaan, waar anderen anders gekleurd zijn. De bananenblues is ook zo leuk. Dat boek met die bananen is van begin tot einde leuk, verrassend en vermakelijk. Wie had dat gedacht over een boek met bananen? Of misschien juist ook wel als ik zie hoeveel ik hierover al aan het schrijven ben.

Uiteraard zweven er ook boodschappen tussen de regels en afbeeldingen door. Soms schemeren ze, soms staan ze feller aan. Maar het is altijd aan de lezer om het zelf te interpreteren. Bovenal is dit een vrolijk feestje. Maar misschien pik je dingen op als: jezelf zijn, anders zijn, plezier, gezondheid, krachtmeting, Sinterklaas, identiteit, smaken, ondeugend, gedrag, regenboog, humor, maatschappij, familie, vriendschap, de blues, ziek zijn en meer. Maar bovenal is het gewoon een leuk, grappig, gek feestje!

Het versje met de blote aap en blote banaan in hun blote kont is favoriet van mijn dochters. Dat moest ik per se vermelden van ze. Bij deze. En dat gedichtje met de peer, geniaal. Wij zijn fan!

Hoe teken je een banaan?

Ik snap dat als je Dat boek met die bananen leuk vindt, of als je het wilt inzetten in de klas of op de BSO, dat je ook de vraag krijgt: hoe teken je een banaan? In dit boek kan je natuurlijk over een banaan lezen, of meerdere bananen zelfs. Iedereen ziet er weer anders uit. Gebruik dan ook die leuke diversiteit uit dit boek! Trek over, maak een foto of scan ze in. Print uit en plastificeer ze. Of tover om in een leuke kleurplaat. Ik ben zelf geen tekenheld, verre van zelfs dus ik kan jullie niet helpen. Uiteraard kan je ook een echte banaan pakken en met een dikke stift deze omtrekken. Tadaa een levensechte kleurplaat! Kopiëren en laat de kinderen hun eigen banaankarakter maken.

Kerntitel Kinderboekenweek 2024 groep 3 en 4

Dat boek met die bananen is een kerntitel in de Kinderboekenweek 2024 voor groep 3 en 4! Heel fijn dat een vrolijk en gek boek daar in is opgenomen. Wil je meer dan een goed verhaal over een banaan lezen? Of wil je gewoon meer informatie weten over deze grootste week waar (voor)lezen centraal staat? We hebben een mooie overzichtsblog voor jullie.

Specificaties Dat boek met die bananen

Auteur: Erik van Os | Illustraties: Jan Jutte | Uitgever: Gottmer | November 2022 | 40 pagina’s | 9789025776046 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.