De rots van boven, een eenvoudig groots en grappig Jon Klassen boek

Als je ‘De rots van boven’ voor het eerst ziet, valt het boek op door zijn eenvoud. Je ziet schildpad, een gordeldier en een bloem. Verder niets. Nou ja, heel veel lucht. En dan die dreigende titel: ‘De rots van boven’. Maar er is nog helemaal geen rots te zien… Komt die straks uit de lucht gevallen?

Pas op! De rots van boven!

Er is een plekje op aarde, een heel goed plekje. En het is misschien wel het perfectie plekje. Schildpad heeft deze plek ontdekt. Dit is een geweldige plek om te gaan staan. Het liefst de hele dag. En het is ook een plek om nooit meer weg te gaan. Maar dan komt gordeldier langs. Hij nodigt hem uit om op een ander plekje te komen staan. Gordeldier heeft namelijk een slecht gevoel bij het bijzondere plekje van schildpad.
Want ergens boven die perfecte plek, is een rotsblok. En die kan zomaar naar beneden vallen. Hoe loopt dat af?

Zwarte humor geschikt voor ouder en kind

Wat is dit een grappig, maar vooral ook gek verhaal De rots van boven! Echt zo’n verhaal waarvan je denkt: hoe krijg je het bedacht? En het is gewoon zo anders dan andere boeken, dat je het echt eens moet lezen met je kind. Mijn dochter van 7 kon heel erg om dit boek lachen. Het leent zich ervoor om heerlijk ‘droog’ voor te lezen. De tekst is helemaal geminimaliseerd, er is geen woord teveel. En toch staat er een hele hoop.

Je vraagt je tijdens het verhaal af: waarom komt die rotsblok eigenlijk uit de lucht vallen? Hoezo komt er een rots van boven? Of: wat heeft die alien er ineens mee te maken? Maar eigenlijk maakt dat ook niet uit, het verhaal is gewoon zo grappig dat je er vooral heel erg om moet lachen. Het is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Dat komt door de humor die is gebruikt. Zoals een schildpad die wegloopt en zegt: Misschien kom ik nooit meer terug.’ Maar omdat hij geen reactie krijgt, schreeuwt hij het nogmaals. En dan gaat hij er toch maar even heen om het te zeggen. Daar konden wij hier thuis smakelijk om lachen.

Fantastische tekeningen

Toen ik ‘De rots van boven’ voor het eerst bekeek, dacht ik de tekeningen meteen te herkennen. Mijn dochter heeft van de bibliotheek ooit eens een boekje geleend, genaamd ‘Driehoek‘ en dat was zo’n grappig boek, en zo leuk getekend, dat ik daar ook erg om heb moeten lachen. En inderdaad, dat boek bleek ook van de hand van Jon Klassen. Zijn tekeningen hebben een erg herkenbare stijl. De dieren zien er door hun oogjes echt enorm grappig uit. Ik vind de tekeningen zo mooi, dat ik ze zelfs wel als schilderijtje aan de muur zou willen.

Ik vind ‘De rots van boven’ echt wel een aanrader. Grappig, tijdloos, eenvoudig en boordevol humor. En anders dan anders. En dat is ook weleens leuk!

Specificaties De rots van boven

Auteur en illustraties: Jon Klassen | Vertaling: Edward van de Vendel | Uitgeverij: Gottmer | 9789025774493 |
96 pagina’s | oktober 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.