De duisternis tussen ons, een Scandinavische thriller van Börjlind

IJskoude Scandinavische thrillers, dat is meestal wel een garantie voor een benauwend verhaal. De setting en locatie speelt een grote rol. Afgelegen, afgezonderd, veel natuur en minder afgeleid door het materialistische leven. Zo ook het boek van Rolf en Molly Björnlind: De duisternis tussen ons. IJskoud benauwend, en een boek wat je hersens laat kraken.

de duisternis tussen ons

De duisternis tussen ons samenvatting

Tijdens een winderige week in oktober verrast de 25-jarige Emmie haar ouders in hun huis in de archipel van Stockholm. Ze wil weten wat er echt gebeurde met haar broertje Robin, dat verdween toen ze nog klein waren. Hij zou zijn verdronken, maar zijn lichaam werd nooit gevonden. Ze mist hem nog steeds. Om verder te kunnen met haar leven, heeft ze duidelijkheid nodig. Maar die duidelijkheid kan ze niet van haar ouders verwachten. De duisternis tussen ons, Emmi en haar ouders is groot.

Haar moeder reageert kil, haar vader is in de war en ze hebben continu ruzie. Het ooit eens zo prachtige huis is in verval geraakt. De mensen op het eiland hebben allemaal ook niet echt zin om Emmi meer te vertellen. De gekke kunstenaar is de dichtstbijzijnde buurman die in een vervallen vuurtoren woont. Als Emmi besluit om hem op te zoeken in zijn studio daar, stuit ze op een wel heel bijzondere aquarel. Daarop staan 2 spelende kinderen, Robin en zijzelf op de dag dat hij verdween… De duisternis tussen ons beloofd een intense psychologische thriller te zijn.

Familie

Je leest in dit boek vanuit Emmi haar perspectief. Ze staat op een veerboot, komt aan op het eiland en is onderweg naar haar ouders en het huis. Al vanaf het begin vangen mijn gevoelige antennes dingen op. Het verhaal loopt en rolt, maar telkens word ik uit evenwicht gebracht en vind ik dingen opvallend. Dat de Duisternis tussen ons alleen vanuit Emmi geschreven is, vind ik fijn lezen. Van het begin tot het einde zit je in haar verhaal. Haar ervaring.

In het huis is het gemis van haar broertje na al die jaren nog steeds erg voelbaar. En er blijkt ook een nieuw broertje te zijn die inmiddels al een puber is. Het verhaal van Emmi en haar familie wordt afgewisseld met een andere setting, Emmi die ondervraagd wordt door een man in een vreemde ruimte. Je krijgt minimale informatie, maar voldoende om het niet als storend te ervaren en mee te gaan in de flow van De duisternis tussen ons.

Haar vader komt meer over als een warme band, maar ook daar ga je snel aan twijfelen. Haar moeder is een kille vreemde vrouw, en ook bij deze band zijn er veel vraagtekens. Het is allemaal flink vervreemdend, en dat voelt heerlijk tijdens het lezen. Wat is er nou toch aan de hand, en wat is de waarheid?

Ontdekken

Ik zou heel graag nog veel meer willen schrijven maar dit is een echt ontdek boek. Ga lekker lezen en ga mee op ontdekking met Emmi. Wees alert, of niet en geniet. Het einde maakte me even flink in de war. Een bepaalde twist had ik wel verwacht en was weinig verrassends. Maar de laatste bladzijdes hebben me even laten denken, en ik ben eruit wat voor een betekenis het voor mij heeft. De duisternis tussen ons is een bijzonder boek en door het einde wil je het eigenlijk meteen nog eens gaan lezen. Het is spannend, vervreemdend en een tof geheel.

De duisternis tussen ons is een boek wat mooi de diverse aspecten van duistere ruis bij mensen weet te vangen. Naar elkaar maar ook inwendig. Wanneer laat je de duisternis toe en heb je wel een keuze hierin? Of ben je zelfs bewust hiervan? En welke duisternis is geaccepteerd? Is het voor altijd of kan het verdreven worden door het licht? Leuke vraagstukken die dit boek oproept!

Specificaties De duisternis tussen ons

Auteurs: Rolf & Molly Börjlind | Vertaald door Corry van Bree | Uitgever: A.W. Bruna | Mei 2021 | 9789400512924 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.