Mr. Mercedes – Stephen King, een begin van de bloedstollende trilogie

Stephen King is mijn held en 1 van mijn favoriete schrijvers. Vind ik alles van hem dan goed? Nee natuurlijk niet. Ik vind hem vaak sterk in het begin, vaak zwakt het iets af gaandeweg in het verhaal en het einde… ja het staat erom bekend dat zijn eindes vaak rare wendingen kunnen nemen. Niet altijd positief. Maar toch raken zijn verhalen en hij schrijft zoveel dat dit niet voor al zijn boeken geld. Mr. Mercedes ligt al een tijdje te wachten en is voor mij nieuw om een psychologische thriller van hem te lezen zonder bovennatuurlijke klanken. Ik ben benieuwd.

Mr. Mercedes

Mr. Mercedes

Bill Hodges is een agent die met pensioen is. Zijn stoel en televisie zijn de dingen waar hij voor leeft en hij twijfelt soms of hij nog wel wil verder leven. Hij zakt steeds verder weg in zijn pensioen depressie. Tot op een dag er een persoonlijke brief op zijn mat valt, bij hem thuis. De brief is van Mr. Mercedes, de Mercedes killer. Een zaak die Hodges niet heeft kunnen oplossen. 15 jaar geleden is in de vroege ochtend een moordenaar in een Mercedes ingereden op een menigte die stond te wachten voor een banenmarkt. Acht mensen worden gedood en 15 raken er gewond. Onder de doden is ook een baby en haar moeder.

De zaak is nooit opgelost en Hodges ontwaakt uit zijn depressie en het vuur wordt aangewakkerd. Is dit de echte Mr. Mercedes? En wat als hij deze zaak kan oplossen? Een kat en muis spel begint en samen met de meest onwaarschijnlijke mensen begint de race tegen de klok. De Mercedes killer, of de persoon die zich voordoet als hem, is namelijk knettergek en zijn plan is om Hodges helemaal kapot te maken. En met hem het liefst ook nog vele anderen. Hodges gaat op eigen houtje het spel aan en met de hulp van een select clubje begint dit levensgevaarlijke spel.

Wat vind ik ervan?

Ik heb dit boek meermaals opgepakt en ben weer afgehaakt. Allereerst is de opening scene van Mr. Mercedes iets wat me raakt. Het was zo heftig dat ik tranen in mijn ogen had en een naar gevoel in mijn maag. Boeken doen dit niet zo snel maar deze was binnen een paar bladzijdes raak. Blame my mama hormonen, daar ben ik me van bewust, maar het raakte me heel erg. Verder had ik wat moeite om een connectie te krijgen met Hodges. Een oude gepensioneerde, depressieve knorrepot is niet echt iets waarmee ik me verbonden voel. Maar ik heb volgehouden en doorgepakt en ben daar blij om.

Ik vind dit denk ik 1 van de heftigste boeken van King. Misschien juist door het ontbreken van bovennatuurlijke horror. De horror is menselijk en heel erg reëel. Mr. Mercedes is geen knuffel psychopaat zoals vaak in verhalen gebeurd. Nee hij is naar, rot en ik voel niks van sympathie voor hem. Waar ik dit keer moeite had met het begin en erin komen, zo goed werd het middenstuk. Hodges veroverde langzaam mijn hart. En zijn medestrijders zijn zo verrassend, onverwacht en daardoor onwijs boeiend. Halverwege lukt het King weer om me te laten huilen en een intens naar en zwaar gevoel te geven.

Het einde

En het einde? Dat blaast je omver, althans dat deed het bij mij. Het zal vast niet voor iedereen perfect zijn maar ik kon niet meer stoppen met lezen en had een verzadigd gevoel tot de laatste bladzijde. Mr. Mercedes is voor mij een boek wat is gaan groeien en wat mijn emoties raakt. Ook al voel ik me bij vlagen misselijk, verdrietig en naar; ik waardeer het heel erg als een schrijver zo die emoties weet te raken. Mr. Mercedes is een trilogie en ik ben erg benieuwd naar de andere delen en kijk uit om meer over Hodges te lezen.

Specificaties Mr. Mercedes

Auteur: Stephen King | Uitgever: LS Amsterdam | Augustus 2018 | Deel 1 van de Mr. Mercedes trilogie |9789021023281 | 440 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Mr. Mercedes
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.