De duivel in de polder, een vierde jeugdhorror boek van de Polderserie

I love de jeugdhorror boekenserie ‘Polder’ van Tillema. De duivel in de polder is alweer het vierde deel en ik heb hier reikhalzend naar uitgekeken. Alsof de duvel op mijn hielen zat heb ik de pagina’s verslonden. Nog sneller dan menig inferno. En nu… nu zit ik met een leegte, een honger en een unheimlich gevoel wat ik niet uit mijn lichaam krijg. Deze boeken zijn niet voor gevoelige zieltjes, dus je bent gewaarschuwd voordat je verder gaat in mijn recensie.

De duivel in de polder polder boekenserie jeugdhorror erik jan tillema clavus uitgeverij alle vier de delen voorkant cover kader recensie samenvatting

De duivel in de polder samenvatting

Het dorp in de polder is in de ban van het kwaad. En dat wordt steeds machtiger. Het zet de bewoners aan tot de meest bloederige daden: kinderen vermoorden hun ouders en mensen verdwijnen. Mike en zijn vrienden zijn de enige overgebleven jongeren, tot hij zelfs helemaal op eigen houtje moet zien te overleven. Hij is de wanhoop nabij. Hoe moet je in hemelsnaam iets bestrijden dat je niet kent en niet kunt zien? Het laatste deel van de bloedstollende reeks over de polder. Voor lezers met stalen zenuwen vanaf 12 jaar, ook als ze de eerste delen niet hebben verslonden.

Dit vierde deel De duivel in de polder kan je prima los lezen. Maar ik zou wel aanraden om ze toch op volgorde te lezen, of op z’n minst dit vierde deel als laatste. Het is toch een soort van afsluiting. De boeken staan los van elkaar, maar zijn wel heel erg verbonden. En ook verweven. Karakters, gebeurtenissen en personen. Wil je de ervaring goed beleven dan zou ik aanraden om gewoon lekker bij het begin te beginnen.

Jeugdhorror

Ik ben een groot voorstander van jeugdhorror voor wie dit wil lezen. Hou je van echt griezelen, echt bang zijn? Dan zit je bij Tillema zijn boeken goed. Hij heeft een gave om voor zijn doelgroep snel en toegankelijk te schrijven… zonder kinderachtig of kinderlijk te zijn. Hij schroomt geen nare gebeurtenissen, zijn horrors zijn divers en ik weet zeker dat je door een achtbaan van (angst)emoties gaat. Zo speelt in de Polderserie en ook in De duivel in de polder het grote donkere bovennatuurlijke kwaad. Dat is al eng, want wat zijn de regels van zoiets onbekends?

Maar daarnaast spelen ook andere angsten mee.. angsten om dierbaren te verliezen bijvoorbeeld. Maar ook eenzaamheid vind ik altijd heel sterk aanwezig. In De duivel in de polder is de eenzaamheid anders maar ook vol aanwezig. Waar de eerdere delen zich vooral focusten op 1 karakter (met thuissituatie erbij), zo rollen we nu het verhaal in met een groep van 5. The last ones, de laatste overblijvers in het dorp Schagerogen. Samen voelen ze zich behoorlijk alleen op een plek wat doordrenkt is met duisternis. Daarbij lijken ze te zijn afgesloten van de rest van de wereld, alsof dat niet eenzaam is! Want als jouw bestaan als mens ontkent wordt… besta je dan wel? En waar zou je dan voor vechten?

de duivel in de polder hoofdstuk erik jan tillemal boek

Polderserie

Voor mijn gevoel rol ik niet helemaal lekker door van deel 3 naar deel 4. Ik heb een grootsere start verwacht. Niet dat dit verder van invloed is op mijn leesplezier. Ik had een ander soort verhaal verwacht maar met De duivel in de polder krijg ik wat de andere delen ook gegeven hebben. Een nieuw verhaal uit het dorpje Schagerogen. Omdat het nu dus om een groepje overblijvers draait mis ik ook ergens de magie die Tillema de eerdere boeken heeft weten mee te geven met betrekking tot de thuissituatie. Wat waren die eerdere boeken benauwend, droevig, eenzaam en soms ronduit gruwelijk als het ging om een jongere en de thuissituatie. Nu is dat dus wat minder, wat wederom ook niet erg is.

Want in De duivel in de polder krijgen we wel een groter plaatje te zien. Weer wat geschiedenis en een stukje overheid. Dat vind ik dan wel weer erg leuk. Ik hoop ook van harte dat StoerLeesVoer niet van het internet wordt gehaald nu ik over Schagerogen schrijf… Afijn, ik heb genoten van dit vierde deel desondanks dat het niet mijn favoriete deel was. Tillema heeft weer een gruwelijk spannend boek weten te schrijven, met een aangename gelaagdheid en diversiteit in angsten.

Toch voelt dit deel niet aan als het laatste. Misschien is het wishful thinking, misschien is het vele jaren aan horror ervaring en waarschijnlijk is het die duvel die me op de hielen zat tijdens het lezen. We weten dat die altijd ergens aanwezig blijft, wachtend op het moment dat je struikelt om toe te slaan. Soms snoeihard, soms met honingzoete beloftes voor een faustiaans pact. Ik sla dit boek zeker niet met een gerust gevoel dicht… wel kan ik met een gerust gevoel zeggen dat ik dit een heerlijke jeugdhorror serie vind!

De duivel in de polder polder boekenserie jeugdhorror erik jan tillema clavus uitgeverij alle vier de delen voorkant cover kader recensie samenvatting

Boekentips jeugdhorror

Specificaties De duivel in de polder

Auteur: Erik jan Tillema | Uitgever: Clavis | Maart 2024 | 200 pagina’s | 9789044853506 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, online op de website van uitgeverij Clavis of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.