De Missus, een vervolg op De Mister

Het is denk ik vrijwel onmogelijk om nog nooit van ‘Vijftig tinten grijs’ gehoord te hebben. Je hoeft de boeken niet gelezen of de films niet gezien te hebben, maar dan kon je niet onder de enorme mediahype uit. Het boek is geliefd en vergruisd en wordt nog vaak besproken. De auteur is ondertussen alweer twee boeken verder. Wederom schreef ze een serie: ‘De Mister’ en ‘De Missus’.
Uiteraard hebben deze verhalen een hoog gehalte van passie, verlangen, aantrekken en afstoten.

De Missus, kader

E.L James een van de meest invloedrijke mensen ter wereld

E.L. James is geboren op 7 maart 1963 in Londen, onder de naam van Erika Mitchell. Na vijfentwintig jaar gewerkt te hebben als televisieproducent, besloot ze haar droom te verwezenlijken en te gaan schrijven. Dat haar boekenserie ‘Vijftig Tinten*’ zo een succes zou worden had ze in haar stoutste dromen niet kunnen bedenken.

Door de enorme opbrengst van de verkoop van de boeken, en later ook de film, kon ze zich een prachtige stadsvilla in hartje Londen veroorloven. Ze woont daar met haar man en twee kinderen.
De boekenserie is in meer dan vijftig landen vertaald en de films brachten meer dan een miljard aan opbrengsten op. Door Time Magazine is ze verkozen tot een van de meest invloedrijke mensen ter wereld.

Auteur E.L. James

Kritiek op schrijfstijl, ondanks succes

Toch zijn de meningen niet altijd even positief. E.L. James kreeg ook veel kritiek. Haar schijfstijl zou ver onder de maat zijn en ze zou vrouwen als onderdanig weggezet hebben.
E.L. James gaat tegen deze kritiek met gestrekt been in. Ze vindt dat ze fantasie boeken heeft geschreven voor vrouwen. Het is fictie met niet bestaande mensen, maar die wel een grote invloed voor de lezers bleek te hebben. Ze vindt het veel belangrijker dat ze mensen aan het lezen gekregen heeft en dat discussies over seks meer in het openbaar te bespreken zijn.

Zouden haar nieuwe boeken ‘De Mister’ en ‘De Missus’ ook zoveel stof doen opwaaien?

De Mister

Het eerste deel ‘De Mister’ is wel van belang om te lezen voordat je ‘De Missus’ gaat lezen.
‘De Mister’ vertelt het verhaal van Maxim Trevelyan. Door zijn goede looks, connectie en een gevulde bankrekening heeft hij nooit hoeven werken en slaapt hij zelden tot nooit alleen. Maar dan wordt zijn familie getroffen door een tragedie. Hij erft niet alleen een adellijke titel maar ook de landgoederen, het familievermogen en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Maxim is hier totaal niet op voorbereid.

Uiteindelijk blijkt zijn grootste uitdaging een raadselachtige dame te worden. Ze is beeldschoon, muzikaal getalenteerd, maar bezit niet meer dan een ingewikkeld en gevaarlijk verleden. Wie is Alessia Demachi, De Missus’, eigenlijk? Kan Maxim haar beschermen tegen het kwaad dat haar bedreigt? En wat als zij erachter komt dat hij geheimen voor haar verborgen houdt?

Van hartje Londen via het wilde, landelijke Cornwall naar de gure, dreigende schoonheid van het oosten van Europa.

 achterkant

De Missus

Maxim Trevelyan, graaf van Trevethick tegen wil en dank, heeft de liefde van zijn leven tot in de wildernis van Albanië achtervolgd. Hij heeft voor haar gevochten en haar voor zich gewonnen, maar met het mes op de keel moet hij nu ook met haar trouwen. Kan deze voormalige casanova ooit een goede echtgenoot worden? Of zullen Maxims beruchte reputatie en de schandalige geheimen van zijn aristocratische familie zijn nieuwgevonden geluk kapotmaken?

Alessia Demachi, ‘De Missus’, trotseerde kidnappers, was smokkelaars te slim af en veroverde het hart van de man van haar dromen, maar kan ze dit huwelijk ook doen slagen? Geconfronteerd met Maxims lugubere verleden, zijn onaangename familie en het gefluister van de Londense elite wordt Alessia’s positie steeds onzekerder. Zal ze ooit echt Maxims gravin worden of zal ze voor eeuwig gezien worden als zijn schoonmaakster?

Nieuwe stijl wordt weer oude stijl

Wat een verrassing was het om ‘De Mister’ te lezen. Schrijfster E.L James liet daarin een hele andere schrijfstijl zien dan die ze hanteerde in de populaire ‘Vijftig tinten grijs’ serie. Dat leverde een hoop enthousiaste reacties op en een nieuwe lading fans. Maar er was ook veel kritiek want veel lezers van de vorige serie waren teleurgesteld omdat ze de schrijfstijl uit ‘Vijftig tinten grijs’ niet in de ‘Mister-Missus-serie’ herkende. Daarom was ik ook zeer verbaasd om te zien dat E.L James haar schrijfstijl in het vervolgdeel ‘De Missus’ heeft aangepast.

Liefhebbers van ‘Vijftig tinten grijs’ zullen het zeker wel waarderen en dit deel dan ook wederom met plezier lezen. Ikzelf was echter zeer teleurgesteld en begrijp niet dat je twee delen schrijft die door de schrijfstijl zo ver van elkaar komen te staan. Is de schrijfster gezwicht voor de druk van haar fans?

Vijftig tinten, De Missus

Gelukkig kunnen de twee delen nu wel meteen achter elkaar gelezen worden

Het boek ‘De Mister’ blinkt, wat mij betreft, uit door zijn sterke verhaal. Het is uiteraard in de basis een chicklit/romcom, maar toch las het als een volwaardig verhaal. Het heeft een open einde wat nieuwsgierig maakte naar het vervolg.
Het vervolg ‘De Missus’ liet de lezer echter wel vier jaar wachten. Dat is voor een vervolgdeel best spannend want een lezer, en ook ik, is dan het eerste verhaal een beetje kwijtgeraakt.
Bij het boek ‘De Missus’ val je meteen in een verhaal. Geen proloog om even terug te grijpen op het vorige boek. Dat is een gemiste kans en alleen mogelijk wanneer je de boeken direct achter elkaar zou lezen. Wat vanaf nu gelukkig wel mogelijk is.

 verlangen

Beeldende schrijfstijl mist bij ‘De Missus’

Net als in het eerste deel is er in het boek ‘De Missus’ voor gekozen om te schrijven vanuit verschillende perspectieven. Op zich vind ik dat bij een verhaal altijd wel fijn. Dan krijgt het verhaal een wat diepere laag. Het tempo waarin de personages elkaar opvolgen ligt echter wel vrij hoog en dat gaf mij wat onrust tijdens het lezen.

Wat vooral zo fijn was bij het lezen van het eerste deel, was de beeldende vorm waarin E.L James schreef. Je zag het verhaal als een film in je hoofd voorbijkomen. Dat is ‘De Missus’ geheel niet meer aan de orde. Alles is oppervlakkig beschreven, nergens gaat het verhaal de diepte in. De personages krijgen geen karakter en met niemand krijg ik een connectie in het verhaal. Het enige wat van de bladzijden afspat is de erotiek, maar ja daar hadden we ‘Vijftig tinten grijs’ al voor gelezen.

 schrijfstijl

De twee delen hadden niet meer kunnen verschillen

Hoe is het mogelijk dat twee delen uit één serie, zo van elkaar verschillen op basis van schrijfstijl, waardoor ze niet meer een geheel vormen. Kan het echt zo zijn dat de schrijfster gezwicht is voor de kritiek van haar fans. Dat ze zich bij het schrijven aan het boek ‘De Missus’, heeft aangepast om geen lezers te verliezers, terwijl ze nu ook lezers erbij had kunnen krijgen?
Net als bijvoorbeeld de schrijfster A.K Rowling gedaan heeft door naast Harry Potter ineens een thriller te gaan schrijven, …. Je hoeft er niet van te houden maar het is leuk dat een auteur meerdere kanten van zichzelf laat zien.

Helaas afgehaakt

In plaats van te kunnen genieten van ‘De Missus’ heb ik meer het idee gehad dat E.L James liever gaat voor de eer dan voor een mooi en logisch vervolg op ‘De Mister’. Heel erg jammer voor de serie maar ook erg jammer voor de schrijfster zelf want het blijkt dat ze het in zich heeft om op meerdere manieren een verhaal te vertellen. Het zou fijn geweest zijn als ze dat door had durven zetten. Ik ben bijvoorbeeld zelf niet een van de grootste fans van de ‘Vijftig tinten grijs’ serie maar was bij het boek ‘De Mister’ wel geboeid. Echter moet ik na ‘De Missus’ alweer afhaken. Gelukkig houdt E.L James dan nog steeds wel genoeg fans over!

 voorkant

Specificatie over het boek De Mister

Titel: De Missus | Auteur: E.L. James | Uitgeverij: Prometheus | Vertaling: Demir Hilbrands, Gabriëlla van Karsbergen, Emilin Lap, Lindsay Text & Translation en Sophie van Vliet | 9789044641844  | 23 april 2019 | 480 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Specificatie over het boek De Missus

Titel: De Missus | Auteur: E.L. James | Uitgeverij: Prometheus | Vertaling: Demir Hilbrands, Gabriëlla van Karsbergen, Emilin Lap, Lindsay Text & Translation en Sophie van Vliet | 20 juni 2023 | 446 pagina’s | 9789044654097 | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

footer5













Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.