Dag opa Henk – Monica Maas, een troostrijk prentenboek

Opa Henk is ernstig ziek en zijn kleindochters Ella en Cato willen net als altijd met hem spelen. Hoe neem je met een peuter afscheid van opa? Het gevoelige, troostrijke prentenboek ‘Dag opa Henk’ kan helpen wanneer je peuter met de dood te maken krijgt.

dag opa henk prentenboek voor kinderen

‘Dag opa Henk’ in de boekenkast

Al zolang ik in de zorg werk, hou ik rekening met bezoekjes. Niet alleen nu tijdens het coronavirus, maar ook als er een griep heerst. En zelfs wanneer ik verkouden ben. Vooral oudere mensen en andere vatbare mensen in mijn omgeving probeer ik zoveel mogelijk te beschermen. Mijn vader zijn hartfunctie is bijvoorbeeld nog maar 30%. En ook bezoek ik normaal gesproken regelmatig iemand die nog maar één nier heeft. Bij deze mensen blijf ik nu dus zeker voorlopig uit de buurt. Want ‘Dag opa Henk’ wil ik zo lang mogelijk in de boekenkast laten staan!

Opa is ziek

Opa Henk is de opa van Ella en Cato. Ze willen met hem spelen, maar opa Henk is ziek. Op de eerste afbeelding in het verhaal zie je een man gebogen in zijn stoel zitten. Hij is niet meer te verstaan en zijn ogen kijken anders. Ook maakt hij geen grapjes meer en tilt hij de kinderen niet meer op.

dag opa henk prentenboek voor kinderen

Herinneringen in ‘Dag opa Henk’

In het troostrijke prentenboek Dag opa Henk, komen allerlei kleurrijke herinneringen voorbij. Ella en Cato gingen met opa naar de zeehonden. En ze speelden samen met de hond. Maar nu kan dat niet meer. Hij kan ook niet meer mee naar het strand. Opa Henk is dood.

Het afscheid van opa

De kist die lekker naar hout ruikt. En Ella die voorzichtig aan opa Henk zijn krullen aait en zich afvraagt of hij slaapt. Ze maken tekeningen voor opa, zittend op zijn kist. En dansen tijdens de crematie op de muziek. Ik zou er zelf geloof ik niet zo blij mee zijn als mijn zoontje dat zou doen. Maar ik heb er alle respect voor als dit in andere families juist wel gewaardeerd wordt. Mocht de tijd daar zijn om ‘Dag opa Henk’ voor te lezen, dan zie ik dit meteen als een gelegenheid om uit te leggen aan mijn zoontje dat normen en waarden binnen families nog wel eens anders kunnen zijn. Het verhaal eindigt wel passend voor mij. Schelpen zoeken op het strand. Na het bezoeken van het graf van mijn eigen oma, ga ik ook altijd – weer of geen weer – even lekker uitwaaien op het strand.

In onze boekenkast

De dood hoort nu eenmaal bij het leven en ik vind het fijn om ‘Dag opa Henk’ erbij te kunnen pakken als het ter sprake komt. Zeker dit soort beladen onderwerpen vind ik soms lastig om op kinderniveau uit te leggen. En ik vind dat dit verhaal vertelt hoe ik het zou willen. Niet alleen qua eenvoudige en duidelijke uitleg aan kinderen, maar ook de sprekende illustraties bij de tekst. Wat het voor mij als ouder bijzonder maakt om te lezen, is dat het een autobiografisch boek blijkt te zijn. Daar kreeg ik toch wel even een brok in mijn keel van. Wat zou opa Henk trots zijn geweest.

Hoe ga jij om met dit soort situaties? En hoe gaat het met jouw (groot)ouders nu in deze corona-tijd?

Specificaties ‘Dag opa Henk’

dag opa henk prentenboek voor kinderen

Auteur: Monica Maas | Uitgever: De Vier Windstreken | 9789051167788 |  februari 2020 | 24 pagina’s | meer informatie vind je hier

Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.