Autumnville, een mysterieuze en beklemmende pageturner

De prachtige cover van Autumnville kan je haast niet ontgaan zijn? Momenteel duikt dit boek overal op, en ik snap wel waarom! Ook bij StoerLeesVoer valt deze spannende jeugdroman ons op. Zowel Kelly als ik hebben dit boek voor jullie gelezen. Hoog tijd voor weer eens een gedeelde recensie. Zonder spoilers, mét onze beleving. En het bijzondere van dit boek is dat het in woord en geluid kan. Lees mee met Hugo wiens leven een zeer rare wending krijgt…

Autumnville

Autumnville

Op een doodgewone avond in het stadje Autumnville mag Hugo iets ongewoons doen: voor het eerst mag hij in zijn eentje de boekwinkel van zijn vader afsluiten. Zorgvuldig controleert hij of er geen klanten meer in de winkel zijn. Als Hugo daarna buiten staat en de sleutel in het slot steekt, hoort hij een meisje zijn naam roepen. De stem lijkt uit de winkel te komen, maar Hugo weet zeker dat daar niemand is. En er is ook niemand buiten op straat… Meteen vanaf het begin word je meegezogen in Hugo’s wereld en terwijl je met hem het mysterie rondom het meisje ontrafelt, krijg je steeds sterker het gevoel dat er iets niet klopt. Pas op het allerlaatste moment valt alles samen – en blijf je als lezer sprakeloos achter.

Beklemmende pageturner voor lezers van 13 jaar en ouder.

Het lezen van een boek, welk boek dan ook, zorgt ervoor dat de drukte van het leven even stilletjes in slaap valt.

Blz 8
omslagpagina

In woord en muziek

Dat Autumnville gehuld is in mysterie én liefde is voelbaar aan alles. Dat mysterie is niet zomaar, het verhaal is een belevenis waarvan je het beste zo min mogelijk kan weten. Je zult misschien wat verward kunnen raken door de woorden en gebeurtenissen in het begin. Maar geloof me, vertrouw op de weg die je met hoofdkarakter Hugo gaat afleggen! Allereerst spreekt de cover natuurlijk al boekdelen. Deze is ontworpen door niemand minder dan Sophie Pluim. Voor mij persoonlijk is het ook door de cover en boektitel dat ik in dit boek wilde duiken. Ik voelde me aangetrokken door de lichtgevende letters.

Maar er is meer bijzonders. Bij het boek Autumnville zit ook een soundtrack. Twee jaar lang heeft de auteur samen met anderen gewerkt aan de boek soundtrack. In het begin kan je een QR-code scannen en vervolgens via meerdere platformen luisteren. Soms is onderin opeens een bladzijdenummer weg en staat er een muzieknootje. Ik interpreteer dit als dat ik een nummer aan moet zetten. Er staat verder niet bij welk nummer en na een tijdje ben ik de draad kwijt, ook lees ik liever in stilte. De soundtrack heb ik later geluisterd. Ook nu tijdens het recenseren staat deze aan. Het is bijzonder dat een verhaal ook muzikaal uitgedrukt wordt en het sluit goed aan bij het gevoel en beleving die ik had tijdens het lezen.

People who have no hopes are easy to control.

Quote in het boek van The Neverending Story

Leeservaring Selena

Zoals gezegd was ik zeer gecharmeerd en aangetrokken door de prachtige cover. Ook dook overal op social media dit boek op. Om die reden was mijn nieuwsgierigheid flink geprikkeld en heb ik het boek een stukje naar voor geschoven op mijn recensie stapel. Autumnville is meer dan een verhaal, het is een beleving voor mij. Door het ontwerp, door de media aandacht en door de soundtrack. Gelukkig is het verhaal ook goed, dat kan soms tegenvallen als de verwachtingen hoog zijn.

Hugo is het hoofdpersonage en hij voelt een grote liefde en band met zijn opa, dagdromen en boeken lezen. Zijn opa zit vol leuke wijsheden. Dit weet Rick Meijer op een passende manier voor de doelgroep te verwerken. De stoffige zolder boven de boekenwinkel van Hugo zijn familie voelt direct als een welkome plek. De locatie is heel beeldend, afgelegen tussen de bergen, en ook symbolisch. Maar dat snap je wel als het boek uit is. Al snel gebeuren er vreemde dingen en nemen de dagdromen hele vreemde vormen aan. Alles krijgt een verklaring dus sit back and enjoy the ride! Ik vond alle stille hints en spelen met tijd echt geniaal.

Het boek heb ik in 1 adem uitgelezen. De sfeer proefde ik heel goed en dat vind de beelddenker in mij aangenaam. De onthulling zag ik wel aankomen, maar ja ik ben volwassen en heb al enige leeservaring. Voor de doelgroep is het een mooi en verrassend verhaal. Het bevat thema’s als: vriendschap, familie, mentale gezondheid, angsten overwinnen, geheimen, opgroeien, liefde en loslaten. Het was een bijzondere leeservaring voor mij.

quote

Leeservaring Kelly

Jeetje…. wat een ervaring is dit boek Autumnville! Ik heb echt nog een flinke stapel boeken liggen om te lezen, maar toch kon ik het niet laten om al te starten. Ik was zo nieuwsgierig door de tekst op de achterzijde van het boek. Dat ik mijn lees-stapeltje aan de kant heb geschoven, en gewoon maar ben begonnen. En toen kon ik het boek ook echt niet meer wegleggen! Wat is dit een spannend en mysterieus boek zeg…. Vanaf de start van het boek voel je al dat er iets niet in de haak is, een beklemmend gevoel. Maar je kunt er niet precies de vinger op leggen. Wie kun je vertrouwen, en wat is er nu eigenlijk aan de hand? Iedereen is verdacht, en toch ook weer niet. Ook wordt er gespeeld met tijd, en dat zorgt voor een vervreemdende ervaring.

En dan in het laatste deel van het boek raakt het verhaal in een stroomversnelling en moet je ook echt weten hoe het gaat aflopen. Ik ga daar zeker niets over vertellen, dat is echt iets waar je zelf achter moet komen. Een geweldige toevoeging vind ik dat achterin het boek verschillende krantenknipsels staan. Dit is geniaal gevonden, en zet sommige dingen in het verhaal ineens in een heel ander daglicht. Autumnville leest heerlijk weg, is niet te dik en van begin tot eind verrassend!

Specificaties Autumnville

Auteur: Rick Meijer | Omslag & schutbladen: Sophie Pluim | Vormgeving binnenwerk: Studio Cursief / Irma Hornman | Uitgever: Ploegsma | November 2022 | 192 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.