Het witte meisje, een verhaal met een onbekend stuk Australische geschiedenis

In Het witte meisje maken we kennis met de Australische Aboriginal Odette en haar witte kleindochter Sissy. Door het  verhaal van deze vrouwen leren we meer over de schrijnende geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van Australië. Het verhaal speelt zich af rond 1960 in het fictieve stadje Deane. De stad is verdeeld door Deanes Lijn. De kolonisten woonden aan de ene kant en aan de andere kant leefden de Aborginals in een reservaat. Ze moesten zich houden aan de wetten die de ‘witte mensen’ hen oplegden. In de wet stond ook dat kinderen met een lichte huid bij hun ouders werden weggehaald om heropgevoed te worden. Zij vormden de gestolen generatie. Odette en Sissy hebben een rustig leven waarin ze geleerd hebben onafhankelijk te zijn voor hun levensonderhoud. Dit veranderd als er een nieuwe agent in het dorp komt…

hoofd Het witte meisje

Synopsis Het witte meisje

Sinds Odette de zorg heeft voor haar kleindochter Sissy, doet ze alles om onder de radar te blijven. Volgens de wet staan Aboriginals levenslang onder voogdij en kunnen kinderen met een lichte huid bij hun families weggehaald worden om te worden “heropgevoed”. Odette heeft genoeg geruchten gehoord om te weten wat dat betekent.  Maar dan arriveert een nieuwe politieagent in het Australische plattelandsstadje. En hij is vastbesloten om de wet te handhaven. Odette ziet maar één uitweg. Ze vlucht weg met Sissy, ook al is het een gekleurde vrouw ten strengste verboden met een wit meisje samen te reizen… Het witte meisje zet de schijnwerpers op het Australië van de jaren zestig en het hardvochtige overheidsbeleid om inheemse kinderen uit hun eigen gezin weg te halen.

“Wie je zou moeten beschermen, blijkt je ergste vijand te zijn”

hoofdstuk

Deane

Het (fictieve) stadje Deane, is de plek waar Odette al jarenlang woont. Haar dochter Lila is weggelopen na de geboorte van haar dochter. Odette zorgt nu voor haar kleindochter Sissy. Odette is een Aboriginal en mag niet wonen tussen de kolonisten. Haar voorouders “de ouwe mensen”, liggen begraven op het kerkhof, waar ook de graven van vele kinderen zijn. Hier groeien wilde bloemen. De kinderen werden gescheiden van hun ouders om “opgevoed’ te worden door de kolonisten. Kinderen met een lichtere huidskleur zoals Sissy in “Het witte meisje” werden nog altijd gescheiden van hun ouders.

De politieagent, Bob Shea, speelde als kind met Odette en knijpt een oogje dicht. De vader van Sissy is een onbekende blanke man. Odette is een sterke vrouw die door haar kunst te verkopen zelfvoorzienend is. Ze verteld haar dochter over haar voorouders. Odette en Sissy leiden een vrij rustig bestaan, al zijn er wel een paar blanke dorpsgenoten die uit zijn op moeilijkheden. Met de komst van een nieuwe politieagent veranderd de situatie in het boek Het witte meisje..

Het witte meisje

Vluchten

De nieuwe agent wil de wetten handhaven en wil dat “Het witte meisje”, net als andere Aboriginal kinderen weggehaald wordt bij haar grootmoeder. Odette wil dit voorkomen, maar dan wordt ze ziek. Ze treft een huisarts die geen onderscheid maakt tussen verschillende rassen. Hij verteld haar dat ze geopereerd moet worden maar Odette besluit dit niet te doen. Ze wil haar kleindochter niet alleen achterlaten. Agent Shea helpt het tweetal aan papieren waardoor ze enkele dagen weg mogen. De stad is een hele nieuwe wereld voor Odette en Sissy. Ze vinden een tijdelijke slaapplek, maar dan gaat het niet goed met Odette. Daarnaast blijkt dat de nieuwe agent uit Deane niet makkelijk opgeeft. Worden ze alsnog uit elkaar gehaald?

noot van de schrijver

Het boek 

Tony Birch vertelt in “Het witte meisje” een stukje geschiedenis van Australië wat minder bekend is. De Aborginals werden in die tijd vreselijk behandeld. Door de verhalen van generatie op generatie bleven de tradities in leven. In het boek lezen we hier wel iets over, maar er wordt niet heel erg op ingezoomd. Toch krijgt de lezer door dit verhaal wel een beeld van de afschuwelijke situatie in die tijd. De rassenongelijkheid, de wetten van de kolonisten, de gezinnen die uit elkaar gerukt werden. Dit boek zoomt in op Odette en Sissy, maar vertelt een groter verhaal. Dit is ook te lezen in de noot van de auteur. Ik vond het een mooi boek om te lezen.

Ik moest even wennen aan de schrijfstijl, het “platte praten”. Woorden als “is” worden verbasterd tot “es”, maar het boek leest vlot weg. Het heeft me zeker aan het nadenken gezet over de situatie van de Aboriginals in die tijd. 

De cover van Het witte meisje is voorzien van Aboriginal Art, iets wat kenmerkend is voor de inheemse bevolking. De oranje kleuren vind ik daar goed bij passen. Tony Birch is zelf ook een Aboriginal. Hij groeide op in een sloppenwijk in Melbourne en verliet op zijn 15e zijn school, zonder diploma’s. Inmiddels heeft hij met zijn boeken meerdere prijzen gewonnen. Hij schrijft vaak over thema’s die met de inheemse bevolking te maken hebben. 

Specificaties Het witte meisje

Auteur: Tony Birch | Uitgever: Mozaiek | Vertaald door: Roeleke Meijer-Muilwijk  | Augustus 2022 | 9789023961215 | 287 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie flapjesboek geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid grappig het leven hond humor jezelf zijn kat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld whodunnit zelfbeeld zoekboek

Als kind las Mariëlle overal zoals op het toilet en onder haar studieboek. Daarna volgde een leesdip maar gelukkig is ze daar helemaal uit. Ze leest diverse genres alleen geen sciencefiction, thrillers of actie. Wel verslind ze graag de bladzijdes van literaire romans, romans, waargebeurde verhalen en ook meer informatieve boeken.

Footer1
Delen is enorm lief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.