De Golf – een gevaarlijk experiment

De Golf. The Wave. Misschien heb je weleens van dit boek gehoord. Of van de televisiefilm die onder deze naam is uitgebracht. Wellicht heb je weleens experimenten op televisie gezien over groepsdruk, zoals bijvoorbeeld in een gevangenis. Ik vind dit soort boeken en films fascinerend. Hoe kan zoiets wat begint als een spel of experiment zo uit de hand lopen?

de golf

Het experiment dat alles verandert: de Golf

De Golf speelt zich af in 1969. Tijdens een les geschiedenis kijken de laatstejaars naar een film over de Tweede Wereldoorlog en het nazisme. De leerlingen verbazen zich: hoe hebben al die mensen dit kunnen laten gebeuren? En ze weten het zeker: zoiets kan zeker niet ooit nog eens gebeuren.
Om de leerlingen hierover na te laten denken, start hun leraar Ben Ross een gevaarlijk experiment. Hij richt een beweging op die hij ‘De Golf’ noemt.

Laurie vindt het maar niets. Laurie merkt dat haar vrienden steeds verder meegaan in het experiment en niet meer voor zichzelf nadenken. Ze lijken wel gehersenspoeld. Ze roepen slogans, salueren en zoeken ruzie met niet-leden. Op een dag wordt er een leerling in elkaar geslagen en ontvangt ook Laurie bedreigingen, omdat ze niet meegaat in De Golf. Alles dreigt uit de hand te lopen. Laurie moet deze Golf gaan stoppen. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Het verhaal is een indrukwekkend verhaal. En wat het verhaal nog een stuk indrukwekkender maakt, is het besef dat dit verhaal waargebeurd is. Het verhaal van De Golf is gebaseerd op de gebeurtenissen in een geschiedenisklas op een Californische high school in 1969. De leerlingen van die klas konden niet geloven dat een situatie zoals zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft voorgedaan, zich ooit nog zou herhalen. Hoe kunnen mensen zo blindelings een leider volgen? Zoveel mensen hebben zich aangesloten bij de nazi’s, of hier geen halt aan toegeroepen. Als het jou zou overkomen, en als jij dit zou zien, dan zou je daar toch zeker wat van zeggen? De leraar van die klas heeft toen dit experiment bedacht. Dit boek is een fictieve versie van de gebeurtenissen. Dat zet je zeker wel aan het denken.

de golf

Een boek om jongeren aan het denken te zetten

De Golf leest als een trein. Het verhaal leest vlot, je wil het eigenlijk niet wegleggen en is heel aangrijpend. Hoewel het oorspronkelijke boek al uit 1981 stamt, is het verhaal nog steeds actueel. Denk aan landen met een dictatuur, sektes en splitsingen in de maatschappij waarbij mensen radicaliseren in hun denkbeelden. Dit maatschappelijk thema blijft door de geschiedenis terugkeren. Dit soort boeken, documentaires en films over soortgelijke experimenten zijn vaker gemaakt, en ik blijf dit een boeiend onderwerp vinden. Hoe zou je zelf reageren in zo’n situatie? Zou je in het verzet gaan, of je toch aansluiten bij de grote meute?

De Golf maakt jongeren echt bewust van deze vraagstellingen. Wat zou je zelf doen? Dit boek is geschikt voor jongeren vanaf een jaar of 13. Maar ook voor volwassenen is dit boek nog heel interessant. Het verhaal is heftig, maar gelukkig ook weer niet té heftig. (zoals ik soms bij sommige andere boeken of films over dit onderwerp wel heb gemerkt).
Laten we hopen dat jongeren die dit boek lezen zich bewust worden van de gevolgen van groepsdruk en indoctrinatie. En wie weet, plant De Golf een zaadje voor de toekomst….

Specificaties De Golf

Auteur: Morton Rhue | Vertaling: Finne Anthonissen | Uitgever: Lannoo | 9789401479912 | oktober 2021 | 160 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.