In the Pines, een graphic novel met 5 murder ballads

Een murder ballad, ben je hiermee bekend? Dit specifieke genre onderscheidt zich met bepaalde harde eisen, zoals een moord. En met een moraal over geweld vaak. Anders gezegd: een murder ballad is een gewelddadig muzikaal genre. Vooral in de Verenigde Staten kent dit een lange traditie. Zo’n lied staat doorgaans bol van wraak, passie en soms van ongeremde krachten van psychopaten. Maar niet alleen in Amerika vindt je dit genre. Ook in Europa kennen we ze. In the Pines is een graphic novel van Erik Kriek die zich liet inspireren door 5 specifieke murder ballads.

In the Pines cover graphic novel erik kriek

Synopsis In the Pines

‘In the pines, in the pines, Where the sun never shines, And we shiver when the cold wind blows’

Amerikaanse folksong, ca. 1870 In the Pines is een verzameling van vijf beeldverhalen die gebaseerd zijn op murder ballads. Dit zijn traditionele songs die reppen over een, al dan niet waargebeurde, dramatische moord. Het zijn rauwe verhalen waarin onbeantwoorde liefdes, crimes passionels, woede, jaloezie en hebzucht een grote rol spelen. De muziek is diep geworteld in de Amerikaanse traditie en nog altijd worden nieuwe murder ballads geschreven. Dit door o.a. Dolly Parton, Bob Dylan, Steve Earle en Nick Cave.

Erik Kriek koestert al jaren een grote liefde voor deze muziek en koos voor In the Pines een vijftal favoriete songs. Deze gebruikte hij als uitgangspunt voor zijn eigenzinnige beeldverhalen. De songteksten van Nick Cave, Johnny Cash, Gillian Welch en Steve Earle vormden de inspiratie voor vijf grimmige verhalen over liefde, verraad, het leven en – uiteraard – de dood. De tekeningen ademen de sfeer van het Amerikaanse platteland van begin vorige eeuw. In de uitgestrekte naaldbossen gebeuren zaken die het daglicht soms maar moeilijk kunnen verdragen…Betreed Into the Pines op eigen risico.

Auteur en illustrator Erik Kriek

Erik Kriek (Amsterdam, 1966) is illustrator en auteur van meerdere strip- en kinderboeken. Niet alleen in Nederland is zijn werk te vinden. Zijn werk wordt namelijk inmiddels in meer dan 9 talen uitgegeven. Erik Kriek woont en werkt in Amsterdam, samen met vrouw Stans, zoon Clovis en kat Whiskey.

Erik Kriek staat vooral bekend om de tekstloze superheldenparodie in stripreeksvorm: Gutsman* en zijn vriendinnetje Tigra (2014). Hij werkt als illustrator onder andere voor De Nacht van de Wansmaak, VPRO, de Volkskrant, Vrij Nederland, Schokkend Nieuws, Weltwoche en de kaften van de Nederlandse Tolkien-uitgaven van Meulenhoff. Recentelijk verschenen er ook een aantal door hem geïllustreerde kinderboeken bij uitgeverij Rubinstein. In 2008 ontving hij de Stripschapsprijs voor zijn gehele Oeuvre.

Hij verstripte in 2016 vijf “murder ballads” in In the pines, 5 murder ballads. Voor uitgeverij Ezo Wolf tekende hij omslagen voor Het geval Charles Dexter Ward*, de horrorklassieker van H.P. Lovecraft, en De Vampyr van John William Polidori en illustreerde hij Robinson Crusoe van Daniel Defoe. Kriek sprak ook nog de Nederlandse stem in van de computerspel serie, Guus in Cyberstad van Modern Media Ventures Inc. (Bron Wikipedia)

murder ballads erik kriek

Belevenis in woord, beeld én muziek

Kriek tekende deze strip In the Pines in zwart-wit met telkens een steunkleur, met een sfeervolle setting en landschappen. Op de bijhorende cd vertolkte Erik Kriek de verstripte “murder ballads” begeleid door de Bluegrass Boogiemen. Dit is dus een belevenis in woord, beeld en muziek! En eigenlijk ontkom je daar ook bijna niet aan als je dit onderwerp pakt. Maar je moet het wel doen en ook nog eens goed brengen. En dat gebeurd zeker. Alle elementen zijn perfect in balans, aanvullend en zorgen voor een zeer allround ervaring voor je zintuigen.

Elk van de 5 verhalen zijn dus in zwart-wit met een eigen steunkleur. Dat maakt de verhalen samenhangend en toch eigen. De schutbladen zijn een genot om in te verdwalen. De donkere bossen lokken je als lezers om in hun schaduwen te stappen en naar de verhalen te luisteren die de wind door hun takken fluistert. In the Pines is wederom een prachtige graphic novel.

Maar wat ga je nu als eerste doen? De muziek luisteren of lezen? Of luister je terwijl je leest? De keus is aan jou. Misschien ken je sommige nummers al wel. Velen zijn door diverse grote namen al vertolkt. Zelf ben ik het meest bekend met ‘Where the Wild Roses Grow’ van Nick Cave. Deze mysterieuze murder ballad wist me als jong meisje al te betoveren met de diepe donkere stem van Cave en Minogue haar bijna engelachtige uiterlijk en stem in het liedje. Toen was ik me niet bewust dat hij haar vermoorde, dat besef sloef bij me in als een steen op een hoofd op latere leeftijd. Ook dat nummer is opgenomen in In the Pines. Op geheel eigen Kriek wijze.

Murder ballad: Nick Cave & The Bad Seeds ft. Kylie Minogue – Where The Wild Roses Grow

Prachtig onderwerp

Misschien wat raar om te zeggen… maar wat een prachtig onderwerp voor een Graphic novel. Kriek wist mij in zijn eigen verhaal van De Kuil te vangen. Hierdoor maakte ik kennis met zijn illustratieve kant en met zijn manier van een verhaal vertellen. Daarna zag ik dat hij mijn geliefde Lovecraft verstript had om nu dus bij In the Pines uit te komen. Een prachtig onderwerp om in een Kriek jasje te zien. En dat jasje past hem wederom uitmuntend.

Geheel eigen maar ook geheel respectvol naar de bronnen van zijn verhalen weet hij in woord en beeld de duistere sfeer te vangen. In the Pines is zo sterk in die sfeer. Zodra je het boek openslaat ruik je de rottende aarde van de donkere bosbodem al. Voel je de wind geheimen fluisteren in je oren en wil je niets liever dan je laten meevoeren in Kriek zijn donkere wereld van de murder ballads. Ik laat alle kennis los die ik heb van de nummers, proef de sfeer tot diep in mijn ziel en geniet van wat Kriek mij te vertellen heeft.

En weet je nou niks of weinig van murder ballads? Achterin staat per nummer een leuk stukje herkomst, informatie en wie het uitgevoerd heeft. En heb je In the Pines nou te snel uit, dan heb je altijd nog de cd met de muziek. Of pak de Spotify playlist erbij om weer terug in die heerlijke sfeer te kruipen.

In the Pines is door Scratch Books uitgebracht en in dezelfde prachtige luxe uitvoering zoals de andere graphic novels van Erik Kriek. Echt een toevoeging voor elke boekenkast en boekenplank.

Leestips passend bij dit boek

Specificaties In the Pines

Auteur en illustraties: Erik Kriek | Uitgever: Scratch Books | Boekverzorging Rob Westendorp | 9789492117557 | 136 pagina’s | Eerste druk 2016 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.