Spoken op stap, een derde het spookt op nummer 113

Het spookt op nummer 113, is een favoriet boekje hier in huis rond de Halloween periode. Inmiddels is zelfs alweer het derde deel uit: Spoken op stap. Een spannend mysterie rondom de verdwijning van Elliot. De jongen die vaak alleen gelaten wordt door zijn ouders, maar toch niet helemaal alleen is. Want alle spoken uit Fraaihuyzen wonen bij hem… toch?

het spookt op nummer 113 spoken op stap

Het spookt op nummer 113

Eerst maar even een korte terugblik naar het spookt op nummer 113, voor we verder gaan met dit derde deel spoken op stap. In het eerste deel maken we kennis met Elliot. Elliot is een jongen dat in een heel groot griezelig huis woont in het dorpje Fraaihuyzen. Zijn ouders zijn altijd maar op reis voor werk en geven nooit aandacht aan hem. Je zou denken dat die lieve jongen helemaal alleen en verwaarloosd is. Maar dat is niet waar. In zijn huis wonen namelijk allemaal spoken. Die maken zich grote zorgen om hem en besluiten voor hem te zorgen. Maar dan komt er een spokenjager in het dorp, Ulrika Von Paprika. Samen weten ze de strijd aan te gaan met deze spokenjager.

Spoken op stap

Het begin van spoken op stap is hylarisch, vind ik zelf dan in elk geval. De vertelstem en de schrijver maken namelijk ruzie. Waar de vertelstem begint met: “De zon komt op boven de slapende stad, de vogeltjes rekken zich uit in hun nest, terwijl…” Vindt de grote schrijver dat dat anders moet.

” Terwijl de ijzige winterkou de omringende heuvels nog in zijn stalen greep houdt, verbreekt het onstuimige schijnsel van de eerste zonnestralen uiteindelijk de eenzaamheid van een ingedommeld stadje.”

Met direct daar achteraan de vraag: “Meteen een stuk beter, vindt u ook niet?”

Kijk dan verschijnt er al een glimlach op mijn gezicht. De vertelstem en de schrijver maken nog even verder ruzie totdat duidelijk wordt dat het gewoon spook Angus is die in zichzelf praat.

Het is tijd voor het ontbijt, maar Elliot is nergens te bekennen. Blinde paniek ontstaat en de spoken vliegen door het huis. Zich ondertussen afvragend:

“Maar als ik door een plafond vlieg, verandert dat opeens in een vloer. Moet ik in dat geval meteen teruggaan of… “

Een goed begin van een hylarisch, spannend avontuur in Spoken op stap. Eigenlijk was ik van plan om even 10 minuten te lezen, maar ik besluit om het boekje in een keer uit te lezen. Ik heb wel zin in een beetje plezier en goede woordgrappen. En daar staat dit boekje vol mee kan ik je alvast vertellen. Sommige misschien niet even duidelijk voor kinderen van 8 jaar, maar des te gezelliger om dit boekje samen te lezen!

Ontvoering oplossen

Na een tijdje wordt het duidelijk voor de bewoners van nummer 113. Elliot is ontvoerd. Er hangt een touw aan het huis, er is een raam ingetikt en er slingert een sok van Elliot bij de deur. Er zit niets anders op. De spoken op stap om Elliot te gaan zoeken. Maar als je al eeuwenlang op hetzelfde adres verblijft, dan is dat niet voor iedereen direct een volkomen feit. Walter is doodsbang om de straat op te gaan. Gelukkig is hij maar een simpele geest en Eva weet hem te verleiden met een speelgoed sheriffbadge.

Ondertussen probeert Amadea vriendinnen te worden met mensen, en vindt Angus vriendschap in een hond die ook een geest blijkt te zijn. Onderweg vinden ze knopen van Elliot zijn pyjama.

Niet de enige spoken

Ondertussen komen de spoken onderweg wat mensen tegen wat natuurlijk een beetje spannend is voor ze. Maar dan ontmoeten ze opeens heel veel spoken. Wat is dat nou? Ze waren toch de enige spoken in Fraaihuyzen? De spoken proberen hen over te halen om mee te komen naar de spoken eeuwigheid waar ze voor altijd vrij zullen zijn en niet meer gebonden aan de mensen. Maar de spoken op stap trappen er gelukkig niet in! Ze vervolgen hun zoektocht om het mysterie van de ontvoering op te lossen.

Ze krijgen in elk geval hulp uit onverwachte hoek, en staan oog in oog met een onverwachte vijand. Of het goed komt met Elliot en de spoken van 113? Ach 1 ding is zeker.

Wie erin slaagt zijn eigen plek te vinden, zal altijd ergens op zijn plaats zijn!

Illustraties Spoken op stap

De llustraties in Spoken op stap zijn griezelig leuk. De bewoners lijken getekend als gewone mensen waar de andere spoken van Fraaihuyzen wat meer doorzichtig zijn. Maar als je goed kijkt zie je dat ze allemaal zweven en Amadea heeft zelfs een zwevend hoofd die niet meer vastzit op haar nek. Alle illustraties zijn in groen en grijsteinten getekend. Als je dan in het donker op bed ligt met niets anders dan een klein leeslampje, dan kom je wel in een donker geestige bui.

Een griezelig avontuur vol geestige humor dat zeker weten met veel plezier gelezen zal worden door kinderen en volwassenen.

Specificaties Spoken op stap

Auteur: Mr. Tan | Illustraties Yomgui Dumont | Vertaling: Lies Lavrijsen | Standaard uitgeverij | 9789002273445 | oktober 2021 | 128 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of hier

hoofdfoto
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

15 reacties

  • Ik doe heel graag mee voor mijn neefje. Ik zie hem bijna nooit door omstandigheden en binnenkort weer sinds anderhalf jaar. Hij is dol op griezelen en lezen.

 1. Ik denk dat mijn zoon van 9 hier blij van wordt. Hij leest graag boeken met veel plaatjes erin. πŸ€

 2. Leuk, mijn zoontje is helemaal in de halloween sfeer met spinnetjes en vleermuizen op zijn kamer. Ik denk dat hij daar ook wel willen griezelen met dit boek!

 3. Onze tweeling is net als ik dol op Halloween. We hebben het huis al versierd dus dit zou erg gaaf voor ze zijn 😁

 4. Mijn dochter wil graag griezelen met dit boek. Haar broertjes kunnen dan de komende jaren ook allemaal eens het boek lezen

 5. Dit zou een perfect boek zijn voor mijn zoontje van 9. Hij houdt van boeken met veel plaatjes en grapjes. Hij zit bij het lezen van dit soort boeken altijd heerlijk te grinniken. En als hij het uit heeft zet ik het in onze schoolbibliotheek, zodat er nog meer kinderen van kunnen gaan genieten.

 6. Dit is fantastisch spookachtig stoer leesvoer! πŸ˜πŸ“š Ik zou dit boek graag onder de aandacht brengen op de scholen waar ik leesbevorderingslessen geef of bespreken in één van mijn leesclubs! πŸ€žπŸ€

 7. Ik doe mee voor mijn twee buurmeisjes, de oudste kan al redelijk goed lezen en dit spookvriendelijke boek zou dan ook een leuke oefening zijn bij het voorlezen van haar zusje.

 8. Beide zoons (12 en 9) zijn dol op lezen en op griezelen. Ze verheugen zich enorm op Halloween. Wij maken graag kans!

 9. Een graphic novel diw griezelig en grappig is. Dit klinkt als een geweldig boek voor onze schoolbieb. Ik had vandaag dienst en zie zo allerlei kinderen voor me die dit boek heel graag zouden lezen.
  Maar dan zou ik het wel eerst thuis met mijn dochters willen lezen. Die mooie zin over plek en plaats heeft me geteisterd.

 10. Mijn dochter Alicia is dol op lezen, echter vindt ze de boeken die ze heeft wat saai. Kortom, ze is toe aan iets spannends. Ik doe daarom dan ook graag mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.