Through the Woods, een gothic graphic novel van Emily Carroll

De bossen zijn altijd al voer geweest voor verhalen. Veelal spannende en mysterieuze verhalen. In het donker liggen diverse monsters verstopt, groot en klein. Verdwalen is meer gewoonte dan uitzondering. En de takken en bladeren beschermen je niet alleen tegen regen en sneeuw, maar verbergen ook menig geheim. Through the Woods is een kunstige graphic novel van Emily Carroll. De bossen zijn de basis voor deze bijzondere bundel vol mysterieuze, spannende en gothic verhalen. Donker en licht wedijveren om je aandacht.

Through the Woods cover kader graphic novel emily carroll

Synopsis Through the Woods

Kom je ook wandelen in het bos en wil je zien wat daar ligt te wachten voor je…? Stap dan in deze award winning graphic novel Through the Woods van Emily Carroll. Vanuit haar macabere fantasie zijn vijf van haar verhalen gebundeld in deze graphic novel. De bindende factor is een mysterieuze sfeer in en rondom het bos. Deze gothic horror novel ademt de klassieke sfeer van de gebroeders Grimm. Carroll deelt haar wereld in woord en beeld.

Durf je nog steeds te wandelen in het bos?

Emily Carroll

Through the Woods is mijn kennismaking met auteur en illustrator Emily Carroll (Londen, Ontario 1983). Online heeft ze vele korte stripverhalen staan op haar website. En ook in vele anthologie series staan haar verhalen gedrukt. Momenteel woont ze met haar vrouw en hun grote oranje kater in Stratford, Ontario.

Deze kunstige graphic novel Through the Woods is elegant, klassiek en eigen. Het is een New York Times Bestseller en Observer Graphic Novel of the Month. Al uitgebracht in 2014 maar nog steeds zeer geliefd en populair. Vooralsnog alleen in het Engels te krijgen in soft- en hardcover. Ik vind het Engels goed te lezen en volgen, mede ook dankzij de illustraties.

Through the Woods emily carroll graphic novel

Kunstige graphic novel

Wauw, wat een pareltje van een graphic novel is dit! Wat een sublieme samenwerking tussen beeld en tekst. Emily Carroll heeft me echt van mijn sokken geblazen met haar Through the Woods. Klassiek, mysterieus, eng, kunstig, beeldend, verhalend en vooral verrijkend! Velen geven dit boek het genre gothic horror meer. Dat komt deels door de klassieke manier van vertellen. De horror is divers, van een lurkend monster in het duister tot kosmische griezels in een menselijk jasje. Maar nergens is het into your face, Carroll heeft een aangenaam stijlvolle en subtiele manier van haar horrors delen.

Through the Woods is echt een beleving. Één die al start bij de cover en direct wordt doorgevoerd van schutblad, naar titelblad en naar de rest van het verhaal. Wat is dit prachtig ontworpen. Soms vertellen de beelden al een verhaal, soms is het in samenspel met teksten. Teksten die melodieus een verhaal vertellen. Een verhaal wat soms meteen naar je angstzenuw schiet, en soms nog even moet sudderen en op een onverwacht moment tot uiting komt. Maar elk verhaal maakt een impact op mij. Het eerste kleine verhaal, An Introduction, is denk ik voor alle nachtelijke lezers zeer herkenbaar…

Een prachtige beleving

Through the Woods bevat diverse verhalen die een verbindende factor hebben met het donker, en een bos. Soms als hoofdrol in een verhaal, soms als bijstander en passant in een verhaal. Elk verhaal is zeer herkenbaar in Carroll haar stijl, toch is elk verhaal ook wel weer eigen. Dit kan zijn in vormgeving, kleur of manier van vertellen. Soms kiest Carroll voor de meer sobere manier van vertellen en beeldende aanvulling. Soms dansen de teksten in volle kleuren over het papier heen.

The Nesting Place is bijvoorbeeld echt geniaal hoe Carroll hier gebruik maakt van de kracht van beeld. Het hoofdkarakter wil zich bijvoorbeeld even afsluiten, terwijl de anderen druk blijven doorpraten. De teksten van die anderen zijn vervolgens dan niet helemaal in beeld gebracht. Die informatie bereikt ons hoofdpersonage dus niet. Zoals jullie lezen heb ik al meerdere regels en woorden nodig om dit uit te leggen. In Through the Woods heb je dit meteen door middels een enkele illustratie.

En nog een keer

En dat is maar een klein voorbeeld van hoe Carroll subliem speelt met de mogelijkheden die een graphic novel rijk is. Soms vertellen de beelden meer dan dat woorden kunnen en vice versa. Tijdens het lezen bekroop me ook een eerie feeling dat er vanuit mijn ooghoek schaduwen in de bladzijden wegschoten als ik ernaar keek. En dat gevoel kruipt bij het openen van dit boek in je als lezer en laat je na het sluiten niet meer los. Ik heb het zelfs direct nog een keer gelezen en nog vele nieuwe dingen ontdekt die mij de eerste keer niet opgevallen waren.

Through the Woods is voor mij een absoluut pareltje, een kunstige gothic novel waarbij subliem gebruik wordt gemaakt van de kracht van woord, beeld en het samenspel hiertussen. Emily Carroll gaat zeker op mijn te lezen lijstje en ik ga meer werk van haar zoeken!

Leestips passend bij dit Through the Woods

Specificaties Through the Woods

Auteur en illustraties: Emily Carroll | Uitgever: Faber & Faber | Uitgave eerste druk 2014 | 208 pagina’s | 9780571288656 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.