Zin in dictatuur: een curieuze roman

Zin in dictatuur: alleen om de titel wilde ik dit boek al lazen. Een curieuze titel. De auteur, Hans van Willigenburg werkt als journalist voor verschillende kranten en weekbladen, schrijft ook gedichten en co-host van de literaire podcast De Nieuwe Contrabas. Hij schreef al eerder boeken, maar voor mij is dit de eerste kennismaking. Achterop het boek staat een quote van de Belgische Delphine Lecompte : ‘zolang er romans worden geschreven als ‘Zin in dictatuur’ loont het de moeite om niet krankzinnig te worden. Zij schreef het meest bizarre boek dat ik ooit gelezen heb, dus mijn nieuwsgierigheid naar Zin in dictatuur is daarmee extra groot.

Zin in dictatuur

De depressieve copywriter

De depressieve copywriter schetst in Zin in dictatuur niet echt een florissant beeld van zijn leven en werk. Alles middelmatig: geen held, geen arme sloeber. Geen relatie of gezin, alleen een flirt met een wat zweverige buurvrouw. De copywriter werkt aan opdrachten die wel geld in het laatje brengen, maar weinig betekenis hebben. Hij schetst een huis-tuin en keuken (wel een tikkie bizar) groepsgesprek met buurtbewoners op de whatsapp. Zin in dictatuur begint saai, geen dictatuur te bekennen.

Hans van Willigenburg

Igor

Als de copywriter de namen bedenkt voor twee meubellijnen lijkt dat voor hem een opdracht als alle anderen. Dat verandert wanneer hij uitgenodigd wordt bij de grote baas achter dit bedrijf. In een soort Big Brother achtige setting ontmoet hij Igor. Deze tycoon heeft zijn eigen wereld gemaakt, waardoor de copywriter totaal van slag raakt. Deze Igor (b)lijkt een groot fan van de copywriter te zijn, waardoor hij opeens ‘iemand’ is. De copywriter raakt in de ban en stapt enthousiast in een wereld zonder eigen wil of keuzes, Igor knows best. Hij heeft Zin in dictatuur.

Ik wil niet teveel vertellen over Zin in dictatuur: als je het zelf leest komt het curieuze verhaal denk ik het meest tot zijn recht. Het verhaal is afwisselend best logisch en voorstelbaar, tot aan bizar. Dat maakt het ook een grappig verhaal, wat stiekem ook nog wel aan het denken zet over hoe onze maatschappij er nu uit ziet, en hoe je je daartoe verhoudt.

Specificaties Zin in dictatuur

Auteur: Hans van Willigenburg | Uitgever: Ezo Wolf | November 2022 | 9789083248325 | 154 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Hans van Willigenburg
Footer 8 met bol verwijzing
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.