De Magische pas, een manier van leren omgaan met emoties

Wat een bijzonder boek heeft Astrid Waernes geschreven! Het boek ziet er prachtig uit en is vrolijk geïllustreerd. Maar dat is niet het enige! Er zit iets heel speciaals bij. In ieder boek zit een persoonlijke, Magische pas. Die is bestemd voor de lezertjes. Lezertjes die zich, net als de hoofdpersonen van het boek, allemaal wel eens bang, boos, verdrietig of eenzaam voelen. En je raadt het al: bij het leren omgaan met die gevoelens en gedachten komt de Magische pas… uitstekend van pas!

Wie is Astrid Waernes?

In het dagelijks leven heeft Astrid een eigen praktijk in Purmerend (www. praktijk-waernes.nl). Zij werkt nauw samen met Marcel Poort en door middel van consults, trainingen, cursussen of workshops begeleidt zij zowel kinderen als volwassenen naar “een frisse kijk op de toekomst”. En nu is er dus ook dit boek. Met de Magische pas beoogt Astrid nog meer kinderen en ouders te bereiken. En dat lukt! Astrid: “De kinderen doen precies met het pasje waar ik op hoopte. Ze hebben nu iets tastbaars…. Ze leggen het onder hun kussen… lopen ermee rond”.

de magische pas

Hoe werkt de Magische pas?

De Magische pas is een persoonlijk hulpmiddel dat uitsluitend bedoeld is voor het kind van wie het boek is. Door hem te gebruiken komen er op de pas allemaal leuke dingen te staan: mooie herinneringen, fijne gevoelens, hartenwensen of oplossingen voor problemen. Wanneer het kind het dan moeilijk heeft, kan hij of zij de pas gebruiken om weer in balans te komen. De kinderen kunnen hun pas bij zich dragen, op een speciale plek bewaren of in het boek laten zitten. Zij kunnen ertegen praten, hem in hun handen houden of er gewoon naar kijken. Linksom of rechtsom helpt de pas hen om in contact te treden met hun innerlijke stem.

Voor wie is de Magische pas bedoeld?

Evenals volwassenen lopen kinderen tegen problemen op of blijven zij met zorgen zitten.  Volwassenen hebben dikwijls geleerd om over hun gevoelens te praten en problemen te benoemen. Voor kinderen is dat allemaal nog niet zo vanzelfsprekend. De Magische pas kan hen helpen om grip op hun emoties of vervelende gedachten te krijgen en om hierover bij zichzelf te rade te gaan. Maar ook voor ouders en verzorgers kan het boek van meerwaarde zijn. Er staan veel herkenbare dingen in, het bevat tips hoe je het best kunt reageren op de emoties van je kind en bij het voorlezen zijn de verhaaltjes bij uitstek geschikt om met elkaar in gesprek te gaan.

de magische pas

De verhaaltjes in de Magische pas

Naast de Magische pas zélf bevat het boek een inleiding voor kinderen en een aparte inleiding voor ouders en verzorgers. Hierin wordt aan beide doelgroepen afzonderlijk uitgelegd wat je met de pas kunt doen en hoe hij werkt. In de daar op volgende hoofdstukken introduceert Astrid in totaal zeven kinderen die elk zo tegen hun eigen problemen oplopen: Iwan snapt er niks van, Elsa is bang, Lucas’ ouders maken ruzie, Emma wordt gepest, Sara voelt zich onzichtbaar, Levi wordt snel boos en Julia is hoogsensitief. Op een magische manier overwinnen de hoofdpersoontjes hun problemen en maken zij gebruik van hun pas. Lezers identificeren zich met de kinderen uit de verhaaltjes, leren hun eigen situatie begrijpen en worden zelf ook gestimuleerd om passende oplossingen te vinden.

Vormgeving van de Magische pas

Het boek is schitterend vormgegeven. Er is gebruik gemaakt van heldere, sprekende kleuren en ook heeft vormgever Evelien Veenstra alle hoofdpersoontjes een eigen gezicht gegeven. Het lijkt wel alsof zij liefdevol over de bladzijden heeft gestrooid met sterren, stippen, bloemen en vlinders! Sommige bladzijden hebben ook een kleur meegekregen. Je wordt er al vrolijk van als je ernaar kijkt. De Magische pas zélf zit in een plastic hoesje dat tegen de binnenkaft is aangelijmd. Op de voorkant van de pas staan twee kinderen die elkaar een high-five geven. Misschien wel ter herinnering aan het feit dat je nooit écht alleen bent. En op de achterkant van de pas kun je je naam zetten, evenals bij andere persoonlijke pasjes. Tot slot bevat het boek per hoofdstuk een mandala met een bijpassende affirmatie. De mandala’s kunnen worden ingekleurd.  

de magische pas

Waar is het boek verkrijgbaar?

De Magische pas zélf is natuurlijk uniek en die verkrijg je door het boek te kopen. Is jouw kind de Magische pas kwijtgeraakt? Geen paniek! Een reserve-exemplaar is bij de auteur verkrijgbaar want zoiets kan gebeuren. Het boek inclusief Magische pas is te bestellen via de webwinkel van Uitgeverij Elikser maar ook via de boekhandel of Bol.com. Het boek is zeer geschikt als cadeau, zeker voor kinderen waarvan je vermoed dat zij er baat bij zouden kunnen hebben. De inleiding belooft hen: “Deze bijzondere levenskrachtkaart, de Magische pas, kan de rest van jouw leven veranderen”. Het helpt hen “zich te ontplooien tot schitterende wezens met zelfvertrouwen”.

Mening over de Magische pas

Hoewel ik formeel niet tot de doelgroep van de Magische pas behoor omdat ik zowel geen kind meer als ouder of verzorger ben, heb ik het boek met interesse en ontroering gelezen. Uiteraard ben ik ooit wel kind geweest en met terugwerkende kracht herken ik aspecten van mezelf in de hoofdpersoontjes. Ook maakte ik tijdens het lezen ongemerkt weer even contact met het Magische kinddeel in mezelf, dat er stiekem verguld mee is dat het óók in bezit gekomen is van zo’n Magische pas. Als 44-jarige voel ik me de koning te rijk met mijn pas! Ik wens alle lezers -jong en oud- van harte toe dat ook hen dit magische gevoel ten deel zal vallen.  

Heel veel geluk met jouw unieke MAGISCHE pas!

Joris Kelderman

Uitgever Elikser

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.