#benikdit: Als een perfectionist moeder wordt

Met een vleugje humor schrijft Mariska Veenhof waar zij in het moederschap tegenaan aanloopt als perfectionist. Ben of ken jij een ‘Insta-perfect’ en constante ‘kijk-en-vergelijk’ moeder? Dan is #benikdit een echte aanrader. Het is een eerlijk verhaal dat vertelt over hoe het écht is als een perfectionist moeder wordt.

#benikdit

Over de schrijfster van #benikdit

Mariska Veenhof – Bulten, schrijfster van #benikdit, is geboren in 1984 en groeide op in een klein dorp aan de rand van de Achterhoek. Ze woont en werkt in Utrecht met haar man Wouter. En haar twee zoons van 3 en 5 jaar. Mariska is een enthousiaste en sociale perfectionist in hart en nieren. In haar werk adviseert ze collega’s om data slim in te zetten. Om betere beslissingen te nemen voor de toekomst. Ze zag niet aankomen dat ze ooit haar hobby schrijven zou inzetten om het moederschap beter te begrijpen. En dat ze die kwetsbare inzichten nog zou delen ook in #benikdit!

Motivatie om te schrijven

Voordat ze moeder werd, had ze alles perfect voor elkaar. Een leuke partner, een goede carrière. Maar ook een mooi huis en veel vrienden. Wanneer ze moeder wordt, komt ze erachter dat ze moet loslaten wie ze denkt te moeten zijn. En dat dat best een pijnlijk proces is. Mariska’s motivatie om #benikdit te schrijven is om vrouwen te kunnen vertellen dat ze niet alleen zijn in hun worstelingen met het moederschap. Al zou het maar één jonge moeder zijn die ze ermee helpt, dan is haar missie al geslaagd! Want iedere moeder (én vader) moet na de komst van een kind weer even op zoek naar een nieuwe balans. En vragen als ‘ben ík dit?’ of ‘ben ik dít?’ zullen wel eens kunnen opborrelen. Maar daar wordt eigenlijk nooit echt over gesproken.

Het lezen van #benikdit

Het boek leest makkelijk weg. Om daar even een voorbeeld van te noemen: Ik bladerde het even door toen ik #benikdit binnenkreeg. Mijn oog viel op de woorden Hiep hiep hoera, één van de vele hoofstuktitels. Ik las vluchtig in de eerste alinea dat het ging over de eerste verjaardag van het zoontje van Mariska. Tenminste, de dag ervóór en dat ze haar man appt om hem eraan te herinneren dat ze een jaar geleden nog in de auto naar het ziekenhuis gingen. Mijn gedachten dwaalden meteen af naar de periode om de eerste verjaardag van mijn zoontje heen. En dat ik toen ook zo terug moest denken aan die tijd in het ziekenhuis. Fijn te lezen dat ik daarin niet de enige ben.

#benikdit

Herkenbaarheid

En zo zit het hele boek eigenlijk in elkaar. Vol herkenbare stukjes. Stukjes ja. Want de hoofdstukken zijn kort, het zijn er 58 verdeeld over 152 bladzijdes. In de inhoudsopgave zie je in één oogopslag al dat het duidelijk gaat over moederschap en ook dat er humor in zit. Zoals “Kaarsjes aan en baby maken”, “Het eerlijke vakantieverhaal” en “Papa & de babyfoon”. Ik verwachtte bij het uitkiezen van #benikdit dat ik weinig herkenbaarheid bij mezelf als moeder zou terugzien. Want ik had immers vóór mijn moederschap helemaal niet het perfecte leven. En trouwens ook niet echt de drang om dat voor de buitenwereld zo te doen lijken. Maar het verrassende van #benikdit was, dat er dus toch een hoop herkenbaarheid in zit.

Verder vertelt Mariska in dit dagboek ook openhartig over de tweede kinderwens die haar man en zij hebben. En dat haar man wil dat ze dan wel eerst hulp gaat zoeken om zichzelf weer terug te kunnen vinden. Het mooiste hoofdstuk vond ik “Ik ben er weer”, de epiloog van #benikdit. Fijn om te lezen dat Mariska weer écht kan lachen. Dat is bij mij ook een mooie graadmeter om te beseffen dat je leven in balans is.

#benikdit

Specificaties #benikdit:

Auteur: Mariska Veenhof-Bulten | Uitgever: Elikser |9789463652773 | november 2020 | 152 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.