Mijn lieve Ster en ik, een bijzonder interactief boek over afscheid

Er zijn boeken verschenen over begrafenis, crematie en rouwen, maar niet eerder heb ik zoiets interactiefs gezien als ‘Mijn lieve Ster en ik’. Een prentenboek met ruimte voor eigen inbreng voor kinderen tussen de vier en negen jaar oud.

Mijn lieve ster

Als StoerLeesVoer schrijven we regelmatig blogs over boeken die als  thema ‘Rouw’ hebben. Daarnaast zien we ook dat aanstormend talent steeds vaker nieuwe manieren zoekt om hun boek uit te geven. Larissa van Gurchom-Colijn is zo’n talent. Afgelopen zomer is zij bezig geweest om via een crowdfundingactie ‘Mijn lieve Ster en ik’ uitgegeven te krijgen. Dat is haar gelukt. Het resultaat is een interactief prentenboek ter grootte van een A4’tje waarin kinderen kunnen lezen, schrijven en tekenen over hun eigen Lieve Ster die zij moeten missen.

actief rouwboekje voor kinderen

Wat kun je verwachten van ‘Mijn lieve ster en ik’?

verzin je eigen avontuur
v

In ‘Mijn lieve Ster en ik’ gaat het kind met de ster op reis over de wereld en door het heelal en maken ze samen mooie herinneringen. Al is het alleen al in hun fantasie. Zo kan het kind terugkijken op wat het samen met de lieve Ster had willen doen. Ruimte voor de ‘echte’ herinneringen is er ook. Dit dankzij drie lege pagina’s waarin het kind zelf de eerste avonturen tekent van hem en zijn lieve Ster. Verder kunnen kinderen in dit interactieve prentenboek zelf hun naam opschrijven, de relatie met degene die is overleden invullen en zo diep als zij zelf willen ingaan op die relatie of hun eigen verdriet.

Nog persoonlijker

In de illustraties zijn de kleur ogen haarkleur en huidskleur in lichte tinten zodat kind zelf de eigen haarkleur en huidskleur inkleurt. Zo wordt het prentenboek nóg persoonlijker. Het papier is geschikt om op te tekenen en schrijven, dat verkleint de kans op vervelende vegen of slijtage van het papier. Wat eveneens positief is, is dat ‘Mijn lieve Ster en ik’ geen religieuze zienswijze op de wereld laat zien. Kinderen kunnen daarin dus hun eigen manier van rouwen vinden, ondersteund door het verhaal van dit prentenboek.

Dat verhaal is, ondanks de ernst van het onderwerpe, verrassend licht. Ook handig is dat op de achterkant en op de bijgevoegde post-it extra tips staan. Over hoe je als volwassene het kind kunt begeleiden in zijn of haar eigen versie van ‘Mijn lieve Ster en ik’. Wat mij betreft is ‘Mijn lieve Ster en ik’ een fijn hulpmiddel in een gezin, familie, school of Buitenschoolse Opvang.

Winnen met verlies

Het is natuurlijk heel dubbel. Een boek over rouwen onder de aandacht brengen. En om ‘Mijn Lieve Ster en ik’ als winactie te benoemen voelt nog een beetje vreemder. Alleen, laten we wel zijn, vroeg of laat krijg je ermee te maken. En als dat vroeg is, als het een kind betreft, dan moet dat heel goed worden begeleidt. ‘Mijn lieve Ster en ik’ kan daarbij helpen. Larissa van Gurchom-Colijn heeft een jongensversie en een meisjesversie ter beschikking gesteld. Voor jouw kind of voor een kind in je omgeving dat te maken krijgt met een overlijden

Mijn lieve ster

Een overlijden komt soms onverwacht. Daarom kun je hier alvast twee mooie kleurplaten downloaden die een kind in je omgeving kan kleuren.

Wil je meer weten? Volg dan de Instagram en Facebook van Mijn Lieve Ster en Ik” om het hele prentenboek te ervaren in een video. Je kunt natuurlijk ook het boek bestellen.

Mijn lieve ster

Specificaties mijn lieve ster en ik

Mijn lieve Ster en ik – meisjesversie | Schrijver: Larissa van Gurchom- Colijn | Illustrator: Larissa van Gurchom | Jaar van Uitgave: 2020 | 9789464024333

Mijn lieve Ster en ik – jongensversie |Schrijver: Larissa van Gurchom- Colijn | Illustrator: Larissa van Gurchom |Jaar van Uitgave: 2020 |9789464023022

Over de winactie

Je kunt Mijn Lieve Ster en Ik winnen. Geef hierbij aan of je de meisjesversie wilt hebben of de voorkeur geeft aan de jongensversie.

Yes de winnaars zijn bekend!
Winnaar: Angela
Dit keer krijgen jullie persoonlijk een email, als er op die email niet binnen 2 dagen wordt gereageerd dan wordt er opnieuw geloot.

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

16 reacties

 1. Hallo, anderhalf jaar geleden is mijn broer gestorven. Ik wil er zo hard zijn voor zijn drie kindjes, 6 en 4 en 1 jaar oud. Dit boekje zou fijn zijn om het verlies wat te verduidelijken voor mij, voor mijn kindjes, voor zijn kindjes. Want zij moeten de tranen heel vaak zien rollen bij hun mama’s…
  Liefs, Lies

 2. dit zou een heel fijn boek zijn voor voor kleinzoon en kleindochter, opa is ernstig ziek en dan komt er toch straks het moment van afscheid

 3. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met verlies in de familie of leefomgeving, misschien dat dit boek kinderen kan helpen om e.e.a. te verduidelijken, te begrijpen, accepteren en te verwerken. Mocht ik winnen dan graag de meisjesversie

 4. De meisjesversie. Ook al hopen we het boek niet snel nodig te hebben dan nog is het een mooi boek om de dood te verduidelijken

 5. Met 2 Oma’s van achter in de 80, is dit een fijn boekje voor de kinderen.
  Ik denk dat dit zeker helpt met het verwerken.

 6. Hallo
  Ik ben mijn dochter Lana op 39w en 5 dagen verloren. Ze was perfect gezond. Mijn placenta heeft 250ml bloed van haar afgetapt en het is in mijn bloed terecht gekomen… Mijn dochtertje kreeg orgaanfalen en is gestorven? Ik denk nog iedere dag aan haar. Ze is in mijn hart voot altijd❤️ Lana heeft nog een broer van 6 jaar, hij heeft alles van dichtbij meegemaakt. Lana heeft ook nog eens zus van 1jaar en 10maand en een broer van 10 maanden. Ik zou het super vinden om hun dit boekje te geven.

 7. Een thema waar we liever niet aan willen denken. Goed dat deze boekjes er zijn. Ik doe graag mee, de voorkeur gaat uit naar de meisjesversie.

 8. Dit thema wil ik bespreekbaar maken in mijn opvang. De meeste ouders werken in de zorg. De dood hoort bij het werk van hun ouders. De BSO kinderen hebben hier vragen over. Groetjes gastouder

 9. Dit boek staat op mijn want lijstje maar weet nog niet welke versie 😉 Dus dit zou voor mij de knoop doorhakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.