Waar is Winter? – een levend sneeuwkind

Iedereen heeft vast wel eens de animatiefilm ‘De Sneeuwman’ gezien, of het boek daarvan gelezen van Raymond Briggs. Een sneeuwpop komt tot leven, en beleeft allerlei avonturen. Het boek ‘Waar is Winter?’ heeft hetzelfde uitgangspunt. Er wordt een sneeuwkind gemaakt, dat tot leven komt. Maar hoe moet dat, als het lente wordt?

waar is winter

Over een kind van sneeuw en ijs: waar is Winter?

Als het op een dag in december heeft gesneeuwd, stormt groot en klein naar buiten, ook Pip en Mika. In elke tuin groeit een sneeuwpop. Maar Pip en Mika maken een sneeuwkind. Twee knopen worden ogen en met kiezeltjes maken ze een rij tandjes. En dan gebeurt er iets vreemds: uit het mondje kringelt adem. Het kind van ijs en sneeuw leeft! Het is een wezentje dat lacht en rent en heel goed sneeuwballen kan maken. Maar waar moet Winter slapen? Mag het wel warme chocolademelk drinken? En wat als het lente wordt? Mag Winter nog buiten spelen met andere kinderen? Nee, dat mag niet. maar het gebeurt toch…

De liefde voor een (sneeuw)kind

Ik moest bij de invalshoek van dit boek meteen denken aan de korte film van ‘De Sneeuwman‘ van Raymond Briggs. Dit vind ik zo’n fantastisch verhaal. Keer op keer raap ik nog geëmotioneerd als ik deze film zie. In mijn kleuterklas kijken we deze film ook elk jaar rond de kerstperiode.

Ik was dus eigenlijk stiekem al bij voorbaat enthousiast over het boek ‘Waar is Winter?’. Maar dit boek heeft toch emotioneel gezien een andere invalshoek. Want Pip en Mika willen dolgraag een kind. En hun grootste droom wordt werkelijkheid als Winter tot leven komt. Een kind! Wat voor de een vanzelfsprekend is, is aardverschuivend voor een ander. Pip en Mika zijn maar wát zuinig op hun kindje, hun wonderkind, hun winterwonder. Ze leggen hem met een kussentje in het vriesvak, letten op of hij niet te dicht bij de kachel komt en hij mag uiteraard geen zoute pinda’s. Maar helaas kun je je kind niet voor alles beschermen.

waar is winter

Een verhaal over verlies

En dat maakt ‘Waar is Winter?’ ook een verhaal over verlies. Want je kunt iets nog zo koesteren, soms is het onmogelijk om het voor altijd bij je te houden.

Met een bang hart vertelden ze
aan Pip en Mika het hele verhaal.
We wisten dat dit zou gebeuren, verzuchtte Pip.
Vanaf de eerste dag al.
Mika knikt verdrietig.
Maar het was een heerlijke tijd,
zo samen met ons drie.

Het verhaal heeft iets grappigs, maar toch ook iets heel verdrietigs. Maar het einde is toch hartverwarmend en troostend. Ik wil hier niet te veel over verklappen, het is iets dat je zelf moet ervaren als je dit boek voor het eerst leest. Het verhaal vind ik echt prachtig. Ik denk dat kinderen er vooral een mooi en grappig verhaal in zien, maar veel ouders voelen de extra laag eronder. Hoe zeer je ook van je kind houdt, soms moet je het (helaas) loslaten….

sneeuw

Specificaties ‘Waar is Winter?’

Auteur en illustraties: Gerda Dendooven | Uitgeverij: Singel/ Querido | 9789045129709 | 24 oktober 2023 | 48 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.