De prinses en het kacheltje, een uniek sprookjesboek

Soms leven we allemaal in een sprookjeswereld. We wensen van alles, hopen van alles en dromen over de mooiste dingen. Maar niet altijd alles is zo mooi als het lijkt te zijn. Zo ook het avontuur van de prinses en het kacheltje! Een zeer uniek sprookjesboek kan ik wel zeggen. Dit verhaal is namelijk gebaseerd op een sprookje van de gebroeders Grimm.

De prinses en het kacheltje

prinses en het kacheltje

Illustrator Patsy Backx heeft een grote liefde voor de sprookjes van de gebroeders Grimm en Andersen. De ijzeren kachel van Grimm is een van haar favorieten. Gebaseerd op dit verhaal schreef zij haar eigen sprookje over de prinses en het kacheltje. Dit dikke boek is prachtig geïllustreerd met kleine ecoline tekeningen.

Op elke pagina staat links het verhaal en rechts de tekening waardoor het boek zeer rustig is. De tekst is duidelijk groot zodat zelfs oma’s het zonder leesbril kunnen lezen.

Het verhaal van de prinses en het kacheltje

prinses en het kacheltje

Het verhaal van de prinses en het kacheltje begint met dat de prinses verdwaald raakt in het bos en na dagen zwerven komt ze een kacheltje tegen. Het kacheltje praat tegen haar en regelt een gids om haar weer naar huis te brengen. Wel moet ze beloven dat ze terugkomt met een mes om hem te bevrijden.

Thuis omhelst ze snel haar vader en neemt een mes mee om de prins te bevrijden. Hij wilde  wel met haar trouwen maar dan mocht ze niks tegen haar vader zeggen. De prinses wil wel afscheid nemen van haar vader en eigenwijs of eerlijk als ze is vertelt ze alles. Maar hierdoor verdwijnt de prins en de kachel en de gids.

prachtige illustratie van een kachel

Verdrietig gaat ze nu dagenlang op zoek naar haar prins. Ze komt bij een huisje waar 4 kikkers wonen en vertelde haar verhaal. Ze gaven haar soep 2 naalden en een ploegwiel die ze nodig zou hebben in haar zoektocht naar de prins.

zwevende zwaarden
De prinses en het kacheltje

Na een paar avonturen is ze dan eindelijk bij het kasteel. Maar helaas de prins is al getrouwd ze is te laat!

Ze wilde maar 1 ding, naar huis!! Huilend vertelde ze het hele verhaal tegen haar vader de koning. En weet je eigenlijk is die prins helemaal niet leuk! En haar vader vond dat ze alles heel goed had gedaan!

Wat vinden wij er van

De prinses en het kacheltje is prima geschikt voor kinderen vanaf 7/8 jaar. Natuurlijk kun je het ook voorlezen aan jongere kinderen maar die zullen niet heel lang geboeid naar je blijven luisteren.

De zinnen zoals : “dit kwam hard aan”, “het volgende obstakel” en meer zijn duidelijk te lastige zinnen en woorden voor jonge kinderen. Ook de wending van het verhaal op het eind is niet zoals je verwacht in happily ever after sprookjesboeken.

Het is mooi om bij oudere kinderen te praten over eerlijk zijn tegen je ouders. Dingen niet stiekem doen en dat niet altijd alles zo mooi lijkt als dat het is. Zou jij met een jongen meegaan die je iets belooft maar waarvan je het niet tegen je ouders mag zeggen?

De prinses en het kacheltje is een sprookjesboek voor oudere kinderen en voor volwassenen!

Specificaties de prinses en het kacheltje

Auteur:  Patsy Backx | Uitgeverij: De Harmonie | 9789463360241 | 76 pagina’s | oktober 2017 | meer informatie vind je hier

footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.