Het verborgen land; de strijd om de magische wens

Chris Colfer, bekend van zijn rol as Kurt Hummel in Glee, schreef dit spannende en geestige sprookjesavontuur. Chris Colfer heeft wereldwijd al 8,5 miljoen van zijn boeken verkocht.’
Als ik dit als recensie op achterkant lees van Het verborgen land, zijn mijn verwachtingen meteen hoog. 8,5 miljoen boeken wereldwijd verkocht; dat is niet niets. De illustratie op de voorkant van het boek trekt ook meteen mijn aandacht en triggert mijn verbeelding. Ik zie Sneeuwwitje, Doornroosje, het glazen muiltje van Assepoester. Mijn sprookjesliefde wordt aangesproken dus laat ik maar snel beginnen met lezen in dit nu al prachtige boek Het verborgen land; de strijd om de magische wens.

hoofdfoto

Proloog

Het verborgen land begint met een proloog. En wie er in deze proloog meteen haar intrede doet? De boze stiefmoeder van Sneeuwwitje. Zij zit op dat moment in de kerker van het kasteel opgesloten. Ze zit haar straf uit voor alles wat ze Sneeuwwitje heeft aangedaan. Sneeuwwitje komt haar opzoeken omdat ze de beweegredenen van haar boze stiefmoeder wil weten. Eerst wil ze daarover niets vertellen, maar omdat Sneeuwwitje aan blijft dringen, is ze toch bereidt om haar verhaal te doen. Wat zou haar gedreven hebben tot haar daden? En wat voor leven had zij voordat ze trouwde met de koning, de vader van Sneeuwwitje?

Het verborgen land

Alexandra & Koen

Na de proloog maak ik meteen kennis met Alexandra en Koen. Deze tweeling zit op de basisschool in de klas bij juffrouw Peters. Juffrouw Peters is gek op sprookjes, net als Alexandra. De rest van de klas vindt het allemaal wel prima en vooral Koen is niet altijd even bij de les. Alexandra daarin tegen is een voorbeeldige leerling; ze werkt hard, leest veel en is leergierig. Ze slooft zich uit en wil indruk maken op haar klasgenoten maar het tegenovergestelde gebeurd. De klasgenoten moeten niets van haar hebben en pesten haar juist. Koen is een ander type kind dan Alexandra. Hij heeft totaal geen interesse in school en valt zelf soms in slaap tijdens de lessen van juffrouw Peters.

Sprookjes in Het verborgen land

Het thema van Het verborgen land is sowieso sprookjes. De proloog van het boek dompelt je al meteen in deze wereld alsof je tussen de boze stiefmoeder en Sneeuwwitje in staat. Daarna leer je Alexandra en Koen kennen, die het op school ook gaan hebben over sprookjes. Sprookjes zijn al eeuwen oud en spreken bijna iedereen wel aan. Iedereen is wel opgegroeid met sprookjes, jong en oud.

Het verborgen land

Een sprookje is in oorsprong een mondeling overgeleverd volksverhaal waarin vaak magie een rol speelt en een beroep wordt gedaan op de fantasie van de lezer of luisteraar. Het begint vaak met de stereotype openingszin ‘Er was eens..’en speelt zich af op een onbepaalde plaats in een onbepaald verleden, wat ook een bepaalde sfeer oplevert.
Bron: Wikipedia

Echt opgaan in een boek

Ken jij dat gevoel dat je helemaal opgaat in een boek tijdens het lezen? Dat je je helemaal afsluit van de buitenwereld en je één voelt met de personages? Ik heb dat regelmatig en dan vooral bij een boek dat me echt aanspreekt en dat kan zijn qua verhaal, de feeling van het boek in mijn hand en/of de personages die me doen denken aan mensen die ik ken of juist aan mezelf. Ik ‘verlies’ mezelf dan even in het boek en sluit me even af van de wereld om me heen. Vaak hoor ik het dan ook niet als ik word geroepen of aangesproken.

Een andere manier van helemaal opgaan in het boek is de manier die Alexandra en Koen overkomt. Zij vallen letterlijk in een boek. Hoe zul je denken? Van hun oma krijgen zij het boek Het verborgen land. Dit oude sprookjesboek waar hun oma hen altijd uit voorlas, is van hun oma geweest en ook hun vader, die helaas overleden is, las hier altijd graag in. Het verborgen land wordt nu achtergelaten bij Alexandra en Koen, zodat zij erin kunnen lezen.

Magisch boek

Wanneer Alexandra ’s avonds in bed ligt en in het boek gaat lezen, verdwijnt ze al lekker in de verhalen die erin staan. Totdat ze moe begint te worden en besluit te gaan slapen. Het boek legt ze op haar nachtkastje. Opeens hoort ze een geluid, ergens in haar kamer. Ze kan het eerst niet plaatsen maar dan ineens ziet ze de bladzijden gloeien van het boek.. Wat is hier aan de hand?

boek

Langzaam maar zeker komen Alexandra en Koen erachter dat het boek Het verborgen land magische krachten heeft. Het lijkt een soort portaal te vormen naar een andere wereld en Alexandra is maar wat nieuwsgierig. Spullen die zij namelijk boven het boek laat vallen, vallen ook echt in het boek en verdwijnen. Maar waarheen? Alexandra wil dit maar al te graag weten en steekt haar hand in het boek. Deze verdwijnt ook en wanneer zij haar evenwicht verliest, verdwijnt zij zelf ook.. Zo het boek in!

In een nieuwe wereld

Koen ziet zijn zus het boek invallen en gaat haar achterna. Hij laat haar niet alleen! En zo gaan Alexandra en Koen echt op in een boek. Ze komen in een andere wereld terecht en ontmoeten de Kikkerman. Hij neemt hen mee en doet een boekje open over de wereld waarin zij terecht zijn gekomen. De wondere wereld van de sprookjes! Hij vertelt over de verschillende koninkrijken en de koningen en koninginnen die daar de baas zijn. De namen Sneeuwwitje, Doornroosje, Roodkapje en Assepoester komen voorbij maar ook de wolven en feeën hebben een plekje in de werelden. Alexandra en Koen weten niet wat ze allemaal horen. Maar ze weten één ding zeker, ze willen graag terug naar huis. En nu lijkt de Kikkerman daar de oplossing voor te hebben..

Het verborgen land en de magische wens

Alexandra en Koen krijgen van de Kikkerman de enige uitweg te horen uit Het verborgen land, namelijk door het activeren van de magische wens. De magische wens kan worden geactiveerd wanneer er een aantal voorwerpen zijn verzameld uit verschillende rijken en deze zijn samengebracht. Dan mag die persoon een wens uitspreken en deze wordt dan werkelijkheid. Er zit echter wel een addertje onder het gras.

Het verborgen land

De Kikkerman heeft een soort dagboek van een persoon die eerder de magische wens heeft uitgesproken. Hierin staat precies welke voorwerpen er verzameld moeten worden en behulpzame hints om deze goed te kunnen verzamelen. Ideaal, maar hier zit ook meteen het addertje.. De magische wens kan maar twee keer in totaal uitgesproken worden. De persoon wie het dagboek toebehoort heeft de magische wens al één keer succesvol uitgesproken. Alexandra en Koen kunnen en willen de tweede zijn, maar er is nog een kaper op de kust..

Alexandra en Koen vertrekken vol goede moed op weg naar de verschillende rijken om de voorwerpen te verzamelen. Het blijkt iets minder makkelijk dan gedacht en dat zorgt ervoor dat ze in behoorlijk uitdagende en gevaarlijke situaties belanden. Het rijk van Assepoester is erg gemoedelijk, maar dat kan niet van alle rijken gezegd worden. Iets met trollen, wolven en de boze stiefmoeder?

De magische wenslijst

Glas, woning van een bal, tot klokslag middernacht,
als voor hem het doek vallen zal.
Een sabel uit de diepste oceaan, gemaakt om een
bruidegom onsterfelijk z’n mannetje te laten staan.
De schors van een mand; in schrik gedragen, op de
vlucht voor iemand, schor van het vragen.
Een keiharde kroon, gemaakt om te delen, gevonden
in de grot van een wild dier dat bepaald niet wil spelen.
Een naald die in de gave huid van een prinses is
gestoken wier schoonheid vanbinnen is ontloken.
Een golvend stuk gouden touw dat ooit de vrijheid
schonk aan een vrouw.
Glimmende juwelen van een vrouw niet dood na het
nuttigen van een appel glanzend rood.
Tranen van een elfenmaagd die niet om toverkracht
maar geluk heeft gevraagd.

Parel voor je boekenkast

Houd je van sprookjes, verhalen met een tikje magie en waar je je verbeelding de vrije loop kan laten? Dan is Het verborgen land zeker een boek dat niet mag ontbreken in je boekenkast. Wie zegt dat sprookjes voor kinderen zijn, heeft dit boek zeker nog niet gelezen. Kinderen hebben een rijke verbeelding maar ik moet zeggen dat zelfs ik met dit boek erg goed uit de voeten kon.

De kracht van het boek is het sterke en duidelijk vertelde verhaal, geschreven door Chris Colfer. Hij weet je te boeien met iedere letter die hij schrijft. Daarnaast zijn de illustraties van Brandon Dorman een lust voor het oog. Zijn zwart/wit illustraties zijn minimaal maar zo passend bij de tekst en de manier van hoe het boek is opgebouwd.

koninkrijk

De personages Alexandra en Koen hebben ook mijn hart gewonnen; ik leef met hen mee vanaf het eerste moment dat zij in het boek vallen en een gevoel van moedeloosheid ervaren. Wanhopig op zoek naar een uitweg en op hun weg naar de magische wens groeien ze naar elkaar toe en leren zij nieuwe personages kennen, met goede en soms ook minder goede intenties.

Personages en toffe omslag

De personages die ik verder tegenkom in het boek zijn levendig omschreven en zorgen voor een prikkeling van je fantasie. Sommige personages leer ik van een heel andere kant kennen. Wanneer je namelijk het originele sprookje van Sneeuwwitje leest, zou je nooit kunnen bedenken waarom de boze stiefmoeder doet wat ze doet. Medelijden is ook geen woord dat je in dezelfde zin zou noemen met de boze stiefmoeder maar geloof me, als je dit hebt gelezen zul je zeker ook medelijden voelen voor haar. En ook het lot van Ariël is toch net wat anders dan we uit het originele sprookje kennen..

Als laatste wil ik graag Marieke Oele benoemen; de omslag die zij heeft ontworpen is echt prachtig. De glimmende gouden details tussen de andere kleuren vallen op en spiegelen mooi als het licht erop valt. Een echte eye catcher in je boekenkast!

P.S. Het verborgen land en de strijd om de magische wens blijkt een eerste deel te zijn van een nieuwe zesdelige serie! Deel 2 staat op de planning voor het najaar van 2022; I can’t wait!

Specificaties Het verborgen land

Auteur: Chris Colfer | Illustraties: Brandon Dorman | Vertaling: Jasper Mutsaers | Uitgever: Fontaine uitgevers | Omslag: Marieke Oele | 9789464041552 | Februari 2022 | 424 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekenwinkel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.