Pomtidom en de prins op het mottige paard. Een modern sprookje

Heb je geen kinderen die aan het stereotype beeld voldoen van ‘jongen’ of ‘meisje’ en/of ben je dit zelf ook nooit geweest? Dan heb ik een mooi boek voor jou: Pomtidom en de prins op het mottige paard. Heerlijk toch? Alleen die titel al. Nee, die prins op het witte paard bestaat inderdaad niet, net zomin als de prinses. In dit boekje worden stereotype genderrollen in de ban gedaan, maar op een ontwapenende en vrolijke manier. En of je een jongen of een meisje bent of eigenlijk dat nog niet weet, dat maakt allemaal niet uit.

Vrienden voor het leven

Pomtidom en de prins op het mottige paard

Pomtidom en de prins op het mottige paard gaat over het prinsesje Pomtidom die wacht op haar prins. Eigenlijk vind ze die prins helemaal niks, want ze heeft niet zulke goede ervaringen met hem. Ze verwacht dat hij, nu hij 7 jaar is, wel de prins op het witte paard blijkt. Maar nee hoor, dat blijkt niet het geval. Zo’n lieverdje is Pomtidom ook niet en ze wil graag dat prins Tobias naar haar pijpen danst: “Vandaag gaat alles anders, we doen alles wat niet mag. Ik ben de baas en jij mijn slaaf, dit wordt een leuke dag!”. Daar heeft prins Tobias geen zin in. Na een fikse huilbui van het prinsesje Pomtidom vinden ze elkaar in het spelen. Prins Tobias speelt lekker met haar poppen en uiteindelijk gaan ze trouwen, maar….je raad nooit wie de bruid is en wie de bruidegom. Inderdaad! Lekker andersom. En daarna gaan ze samen eten en wordt het een logeerpartijtje. Beiden verlopen net zoals bij onze prinsen en prinsesjes.

Voorlezen met een glimlach uit Pomtidom en de prins op het mottige paard

Pomtidom en de prins op het mottige paard is het tweede verhaal over de prinses Pomtidom, geschreven door Kim van Kooten. Een mooi verhaal in dichtvorm geschreven. Als je dit als volwassene zit te lezen krullen af en toe ook je mondhoeken omhoog. Wat te denken van de zin: “vandaag was heel belangrijk, want vandaag kreeg ze bezoek van Tobias de Blonde, uit het rijk links om de hoek.” Geweldig gevonden toch? Of tijdens het trouwen: “En Pom die was de bruidegom en Tobias de bruid. Pom zei: Die hoed staat mij wel goed, maar jij ziet er niet uit.” Dat vind ik komisch.

Je mag zijn wie je bent

Pomtidom en de prins op het mottige paard

Geniet van het verhaal in dichtvorm van Kim van Kooten en de illustraties van Noëlle Smit. Kim van Kooten is een kei in het schrijven van dit leuke, en ontwapenende verhaal in dichtvorm. Uiteindelijk gaat het over vriendschap en dat je alles mag zijn wat je wilt zijn. En prinsen en prinsessen zijn net zoals alle andere kinderen, ze maken ruzie en ze keten. Noëlle Smit is bekend van de illustraties voor o.a. De mug op de Brug van Annie M.G. Schmidt. Noëlle Smit zet met haar illustraties het verhaal extra luister bij. Laten we onszelf en onze kinderen eraan herinneren dat je degene mag zijn wie je bent en lees dit leuke, ontwapende verhaal.

Specificaties Pomtidom en de prins op het mottige paard

Pomtidom en de prins op het mottige paard

Auteur: Kim van Kooten | Illustrator: Noëlle Smit | Uitgever: Gottmer │9789025771317 │ september 2019 │ 40 pagina’s | meer informatie vind je hier

footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.