Draken en monsters, vandaag eet ik een meisje op!

Draken en monsters, vandaag eet ik een meisje op! Met zo’n titel weet je dat het boek al top is toch? Spanning, fantasie en mysterie; de ingrediënten van een goed boek. Draken en monsters komen al eeuwen voor in sprookjes en verhalen. In verschillende vormen en maten. Soms puur en rauw zoals ze zijn, vaak symbolisch voor andere dingen. Maar dat we in mijn huis gek zijn op monsters en draken is wel duidelijk!

vandaag eet ik een meisje op

Draken en monsters

Vlieg je mee met dit drakenboek vol brandende ogen, vlammende ademstoten, reuzegrote vleugels en giftige stekels? Gemene veelvraten terroriseren het dorp, jagen op kleine meisjes of mesten jonge kinderen vet. Maar stuk voor stuk delven ze het onderspit voor dappere, sterke of soms gewoon heel erg slimme jongelingen. Kristien Dieltiens verzamelde de 20 spannendste draken- en monsterverhalen van over de hele wereld. Joris en de draak uit onze eigen streek kan natuurlijk niet ontbreken. Maar we vliegen ook naar Servië, China, Filipijnen en vele andere streken.

Liefde voor verhalen en monsters

Het voorwoord zorgt ervoor dat ik in die 2 bladzijdes al fan ben van Kristien Dieltiens. Ik kende haar voor dit boek nog niet, al zie ik dat we ‘De wereld in mijn handen‘, als review hebben. Dat is in samenwerking met niemand minder dan Milja Praagman. Verder heeft ze een indrukwekkende en diverse lijst aan boeken. Maar ik dwaal af en dat loopt vaak niet goed af in boeken met draken en monsters.. Het voorwoord is wat mij heel enthousiast maakt. Kristien spreekt over Griekse mythologieën, sprookjes, Grimm, de wereld, Disney, symboliek, Azteken en Chinese mythologie. Maar we gaan ook langs bij de Noorse mytholgie, Finland en India. ze haalt Tolkien aan en mijn favoriete boek ‘Het oneindige verhaal’.

Mijn 1001 interesses worden gevoed. En mijn favoriete boek wordt gewoon besproken. Dit ligt allemaal als grondslag en als beginsel van Draken en monsters. Jullie snappen mijn enthousiasme wel. De inhoudsopgave is in mooi drakengroen en de illustraties laten zich nu goed zien. Dromerig, speels en passend bij het boek. Ik twijfel of ik gewoon netjes de hoofdstukken langs ga, of begin bij een verhaal wat naar me lonkt. Ik besluit om bij hoofdstuk 8 te beginnen; Vandaag eet ik een meisje op!

Vandaag eet ik een meisje op!

Dit verhaal in draken en monsters komt uit Kenia. Ik heb niet echt een connectie met Afrika. Dus ben wel blij verrast dat ik dit verhaal uitzoek. Waar ik het eerst jammer vond dat er in de inhoudsopgave geen landen stonden vernoemd, zo goed vind ik dit eigenlijk nu. Tijd voor een draken en monster verhaal wat echt nieuw is voor me. Tijd voor het verhaal van Wawuda, Wawira en Winta, drie meisjes die bessen gaan plukken. De twee oudste zusjes bedenken een spelletje maar spelen vals. Het jongste meisje Winta vind dat ze niet naar huis kan gaan met de verkeerde besjes. Haar zussen hebben spijt van hun spel en vals pelen want het wordt al donker.. Maar Winta staat erop en gaat in het donker terug naar de bessenstruik. En daar aangekomen valt een schaduw van een donker monster over haar heen.

Het verhaal is inderdaad anders dan ik gewend ben doordat de oorsprong in Afrika ligt. Maar de basis is gelijk zoals in alle sprookjes, sagen en mythologie. Monsters, dieren, vals spelen, vetmesten en slimme kinderen. Het verhaal ‘Vandaag eet ik een meisje op van draken en monsters bevat het allemaal. Het is heerlijk geschreven en leest fijn weg. Mijn dochter van 6 vind het spannend genoeg maar niet te eng.

Een toffe verhalenbundel

Draken en monsters is een toffe verhalenbundel. Het is fijn geschreven en het is een gave verzameling geworden van verhalen die hun oorsprong over de hele wereld vinden. De illustraties zijn dromerig, kleurrijk en passend bij de verhalen. Er zitten 20 verhalen in en ik weet nog niet welke favoriet gaat zijn. Ik ben ook benieuwd of mijn dochter en ik dezelfde favoriet delen. Voor nu lezen we lekker op de bank elke avond voor het slapengaan 1 verhaal, voordat onze draak lekker gaat slapen.

Specificaties Draken en monsters, vandaag eet ik een meisje op!

Auteur: Kristien Dieltiens | Illustraties: Mieke Mertens | November 2020 | 9789462915138 | uitgeverij De Eenhoorn| 168 pagina’s | 5 – 9 jaar | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

vandaag eet ik een meisje op
footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.