Prinses Kevin, voor iedereen die prinses wil worden

Met mijn Brabantse wortels en met de ‘Ellufde van de Ellufde’ voor de deur vond ik het wel eens tijd om mijn kinderen een prentenboek over verkleden te laten lezen. Ik gaf ze ‘Prinses Kevin’ op een regenachtige zondagmiddag.

Prinses Kevin

‘Prinses….Kevin? Huh?’

Het verhaal van Prinses Kevin zoals mijn Oudste van zeven jaar dat voorlas aan mijn Jongste van vijf jaar verliep als volgt. Kevin is een jongen, maar Kevin wil graag als prinses verkleed naar school gaan tijdens het schoolfeest. Iedereen gaat verkleed. De één als cowboy, de ander als dinosaurus. Anderen zijn weer ridder, piraat, eenhoorn, konijn, kikker, paddenstoel, zon of… prinses. Zoals Kevin. Hij trekt een prachtige lange roze jurk aan. Hij doet make-up op van zijn moeder. Van zijn zusje mag hij de hakschoentjes lenen. Dan gaat hij naar school. En daar kijken ze nogal raar op van prinses Kevin. Prinsessen zijn toch meisjes? Kevin vindt dat niet leuk, maar laat zich niet ontmoedigen. Alleen… die hakjes zitten niet meer lekker en die jurk eigenlijk ook niet. Met hulp van Julia sleept Kevin zich door zijn prinsessenbestaan heen.

Prinses Kevin

Prinses Kevin is een boek vol grapjes

De kaft van dit prentenboek ‘Prinses Kevin’ is felroze. Net als de jurk. Een beetje prinses draagt uiteraard een felroze jurk met een tiara. Daar weet Kevin alles van en hij maakt graag zijn eigen keuzes. De Franse Michael Escoffier (o.a. ‘Houd de dief’ en ‘Waarom huil je?’) maakt dat wel duidelijk. De zorgvuldige vertaling naar het Nederlands van Tosca Menten en de tekeningen van  Roland Garrigue zorgden voor een genoeglijk samenlezen van mijn dochters. ‘Prinses Kevin’ is een prentenboek waar ze veel plezier mee hadden. Ze moesten lachen om de vrolijke tekeningen die het verhaal van Kevin verder vertellen. In alle kleuren, maar vooral in fluorescerend roze, vertelt Kevin dat als meisjes mogen doen wat ze willen, jongens dat ook mogen.

De discussie achteraf

Mijn Jongste heeft een felroze jurk in haar kast hangen met ettelijke tiara’s erbij. Zij snapte wel dat Kevin dat mooi vond, maar vond het toch ‘een beetje gek’ dat jongens ook prinses konden zijn. Mijn Oudste, ook een meisje, maar wel één met een ridderpak in plaats van een prinsessenjurk was het daar niet mee eens. Je mag je toch verkleden zoals je wilt? Daar heeft ze groot gelijk in, vind ik. Het gaat er wat mij betreft om dat ieder kind eens in de huid van een ander kan kruipen. Een kostuum kan daarbij helpen. Dus volg het voorbeeld van Kevin en wie de prinsessenjurk past trekke deze aan. Wel vragen aan je ouders of je de make-up mag lenen. En vooral of ze je willen helpen. Je wilt tenslotte geen clowntje worden, maar een prinses, net als Prinses Kevin.

Specificaties Prinses Kevin

Schrijver: Michael Escoffier (vertaling: Tosca Menten) | Illustraties: Roland Garrigue | Uitgeverij: Van Goor | 9789000370931 | oktober 2019 | Aantal pagina’s: 32 | Meer informatie bij je lokale boekhandel vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Prinses Kevin
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.