De schelmenstreken van Reinaert de Vos, een sluwe vos

We kennen de sprookjes van de gebroeders Grimm uit Duitsland. Ook de sprookjes van de Deense Hans Christiaan Andersen kunnen onze kinderen wel oplepelen. Maar veel eerder dan Grimm en Andersen de verhalen opschreven, schreef Willem die Madocke maecte de verhalen op over ‘de vos Reinaerde’. Hij rijmde (!)  in de dertiende eeuw verhalen met een moraal en vol avontuur waarmee mensen zich konden vermaken. In meer dan 3000 versregels schreef hij over ‘De vos Reinaerde’ die iedereen te slim af is. Hij steelt, hij moordt en bedriegt. Iedereen weet dat, iedereen is alert, maar toch slaagt Reinaert de Vos er keer op keer in om te ontkomen aan zijn tegenstanders Isegrijn, Cuwaert en Tibeert. Ja, zelfs de koning kan hem niet stoppen, zo komen we in de achttien verhalen te weten. In deze blog aandacht voor de schelmenstreken van Reinaert de Vos door Koos Meinderts.

15 vossen en drie andere tekeningen

Al lezend en kijkend door het boek krijg je niet alleen een indruk van ‘De schelmenstreken van Reinaert de Vos’, maar ook van de stijl van de achttien illustratoren die mee hebben gewerkt aan dit boek. ‘Op hoeveel manieren kun je een vos tekenen?’, vroeg ik mij af. Vijftien illustratoren hebben ervoor gekozen om Reinaert uit te beelden, al is het maar zijn staart.

Drie anderen hebben juist de gevolgen van de schelmenstreken in beeld gebracht. Er is dus geen vos te bekennen in de tekening, alhoewel de bomen in de tekeningen van Annette Fienieg verdacht veel lijken op een vossenstaart. Ik kan mij voorstellen dat je met zoveel verschillende goede illustratoren een goede tekenles kunt geven. Hoe ziet een vos eruit? Met welk materiaal ga je werken en welk effect kun je dan bereiken. Of je kunt, zoals wij hier thuis doen, gewoon genieten van de tekeningen en van de verhalen niet te vergeten.

schelmenstreken van reinaert de vos

Haagse Lef in schelmenstreken van Reinaert de vos

Het vergt een bepaalde mate van lef om je als schrijver aan een project als ‘De Schelmenstreken van Reinaert de Vos’ te verbinden. Niet alleen is het hertalen van een epos in middelnederlandse fabeldicht al een karwei op zich. Want hoe leg je bepaalde begrippen uit, maak je er een leesbaar geheel van en bewaak je de sfeer van het origineel. Dan komt het tweede lefgozermoment: al die prachtige illustraties! Als lezer ben je geneigd om al die vossen met elkaar te vergelijken. Daardoor dreigt de tekst een beetje ondergesneeuwd te worden.

Niet bij de Haagse Koos Meinderts, die wat mij betreft tot één van de betere kinderboekenschrijvers van Nederland behoort. Meinderts lijkt zelf ook plezier te hebben in ‘De schelmenstreken van Reinaert de Vos’. Dat betekent ook dat de verhalen niet alleen leuk zijn om te lezen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Want Meinderts legt weliswaar enkele begrippen uit, maar hij gaat niet zachtzinnig om met de criminele activiteiten van Reinaert. Een moord is een moord, daar moet je niet moeilijk over doen. Om nog even wat extra olie op dat vuur te gooien, heeft Meinderts een disclaimer in het boek laten zetten:  ‘Het lezen van de schelmenstreken van Reinaert de Vos kan ernstige schade toebrengen aan de tere kinderziel’.

schelmenstreken van reinaert de vos

Getipt door de DWDD en de Grote Vriendelijke Podcast.

Niet voor niets is ‘De schelmenstreken van Reinaert de Vos’ als boek van de maand getipt door het bekende televisieprogramma DWDD. Ook de Grote Vriendelijke Podcast heeft dit boek getipt. En terecht! Ga nou tijdens de kerstvakantie je kinderen voorlezen uit ‘De schelmenstreken van Reinaert de Vos’. Daarna laat je ze lekker hun eigen vos tekenen. Net als Bruun Beer, Cuwaert de Haas, Grimbeert de Das of Koning Nobel hoeven wij ons geen moment te vervelen wanneer we geconfronteerd worden met ‘De schelmenstreken van Reinaert de Vos’.

Specificaties: De schelmenstreken van Reinaert de Vos

Schrijver:  Koos Meinderts | Illustratoren: Alice Hoogstad, Annemarie van Haeringen, Annette Fienieg, Ingrid&Dieter Schubert, Daan Remmerts de Vries, Hanneke Siemensma, Carll Cneut, Mies van Hout, Harmen van Straaten, Fleur van der Weel, Luwig Volbeda, Piet Grobler, Martijn van der Linden, Sanne te Loo, Thé Tjong-Khing, Sylvia Weve, Noëlle Smit, Marije Tolman, Charlotte Dematons | Uitgever: Hoogland en Van Klaveren Uitgeverij | 9789089672735 | november 2018 | 48 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

schelmenstreken van reinaert de vos
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.