Theo’s prinses. Voor kikkerprinsjes en -prinsesjes vanaf 5 jaar

Schrijfster Ellen DeLange geeft een grappige twist aan het klassieke sprookje. Theo had heel vaak verhalen gehoord over een prinses die een kus geeft aan een kikker die daarna in een prins verandert. Het is zijn wens dat ook hij ooit een prinses zal vinden die hem kan veranderen in een prins. Hij besluit naar haar op zoek te gaan. Zal Theo’s prinses gevonden worden?

theo's prinses

Het oorspronkelijke sprookje van Theo’s prinses

De Kikkerkoning is een sprookje over een prins die betoverd is in een kikker. En om terug te veranderen moet de kikker het hart winnen van een prinses. Dat is dus het verhaal waarop Theo’s prinses is gebaseerd. Het sprookje werd onder de titel “Der Froschkönig oder der eiserne Heinrich” (De kikkerkoning of de IJzeren Hendrik) opgetekend door de gebroeders Grimm. Het is eigenlijk een mengeling van verschillende oude volksverhalen uit de Duitse regio Hessen. En verscheen voor het eerst in Kinder- und Hausmärchen in 1812. Het sprookje werd toendertijd door de gebroeders als nummer één in de verzameling gezet. En tot op de dag van vandaag openen veel nieuwe bundels met Grimm-sprookjes met deze vertelling.

Het sprookje van Theo

“Er was eens een kikker die Theo heette. Nou, eigenlijk was zijn naam Theodorus Cornelius Baffelus de Derde.” Zo begint het sprookje in Theo’s prinses. Theo heeft een koninklijke naam, maar ziet eruit als een kikker. Hij kende het sprookje natuurlijk ook wel, van een prinses die een kikker kust. En dat die kikker dan in een prins verandert. Dat was Theo’s wens. En ook al wist hij dat het niet makkelijk zou zijn, hij besloot om op zoek te gaan naar een prinses. En dapper stapte hij het avontuur tegemoet.

In het paleis was hij niet welkom. Dus zocht Theo op andere plaatsen naar zijn prinses. In een keuken zag hij een mogelijke kandidate, maar zij werd al door iemand anders gekust. De dames in de schoonheidssalon waren bang voor kikkers. En zo reisde hij de hele wereld rond. Maar nog steeds had Theo geen prinses gevonden. Hij gaf echter niet op! Hij maakte posters en hing deze met zorg overal op.

theo's prinses

De twist in Theo’s prinses

De grote dag was aangebroken. Zou Theo’s prinses op komen dagen? Bestaan er überhaupt prinsessen of alleen in sprookjes? vroeg hij zich af. Maar ineens kwamen er tot zijn grote opluchting van alle kanten prinsessen aangelopen! Na elke kus keek hij in de spiegel, maar hij bleef naar een kikker kijken. Hij wilde bijna de hoop opgeven en stond op het punt om naar huis te gaan. Maar… voor hij het wist, kreeg hij een kus van een prachtige kikker! En wat gebeurde daar? Theo kreeg het ineens heel warm en voelde vlinders in zijn buik. Hij was dan zelf niet in een prins veranderd, maar Theo’s prinses was bij deze gevonden! En ze leefden nog lang en gelukkig 🙂

Ik vond het een heel leuk verhaal om (voor) te lezen. Wat een doorzettingsvermogen heeft die Theo. En genoot van de levendige illustraties erbij. En zo lief, die twee kikkers die heerlijk verliefd worden op elkaar. Toevallig las ik mijn zoontje vorige week nog een andere variant voor van het sprookje. (Dat ik overigens alleen kende als de kus van de prinses.) Daarbij werd de kikker tegen de muur gesmeten in plaats van gekust voordat ie in een prins veranderde. Laten we het dan toch maar liever bij een kus houden!

Door wie word jij het liefst gekust?

Specificaties Theo’s Prinses:

theo's prinses

Auteur: Ellen DeLange | Illustraties: Monty Lee | Uitgever: Clavis | 9789044839579 | december 2020 | 32 pagina’s | Meerinformatie vind je hier

footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.