De schaduw van de raaf, een escape room thriller

Ik begin mijzelf inmiddels een escape boekkenner te voelen. Niet lang geleden wilde ik heel graag escape boeken ervaren en inmiddels ben ik er alweer 4 verder! De schaduw van de raaf is weer anders in mijn gelezen rijtje. Dit is namelijk een boek wat voor een oudere leeftijd is. En een boek waarbij je pagina’s moet openscheuren of knippen. Dit deed mijn hart wel even pijn als ik heel eerlijk ben. En toch voegde het iets extra’s toe!

De schaduw van de raaf

De schaduw van de raaf

Escaperoom-avonturen voor jong en oud. Geniet van een spannend verhaal, los de raadsels op en vind je weg naar de uitgang! Wat een gezellige reünie had moeten worden met oude klasgenoten en vrienden verandert plotseling in een nachtmerrie wanneer Lissa en haar vrienden opgesloten worden in hun oude schoolgebouw. Iemand is erop uit om hen te straffen, en dat heeft alles te maken met een donker geheim van haar vrienden. Als ze het spoor van puzzels volgen, brengt dit hun steeds verder in het duistere verleden. De schaduw van de raaf, hoe loopt dit af?

De boodschap van het ouijabord leek als een baksteen op de bodem van zijn bewustzijn te liggen.

hoofdstuk 6

Ontsnappen

De schaduw van de raaf is een escape boek. Het begint met een intro en proloog. Daarin wordt uitgelegd dat elk hoofdstuk uit 2 bladzijdes bestaat. Een hoofdstuk met het verhaal gevolgd door een puzzel. Los de puzzel op, zoek het bijpassende plaatje en zoek het matching plaatje van die dichte pagina weer op. Dicht? Ja dicht, de pagina’s zitten “dicht”. Deze moet je namelijk openknippen of scheuren. Erg leuk en uniek bedacht. Wel even lastig in het begin en het doet mijn boekenhart wat pijn. Maar op den duur voelt het elke keer als een cadeautje openen om een hoofdstuk verder te lezen.

Al kom ik er later achter dat het soms de voor of achterkant van een afbeelding kan zijn wat er bedoeld wordt. Zo had ik wat moeite om van hoofdstuk 8 naar 9 te komen. Tot aan hoofdstuk 8 was het matchende plaatje steeds links te vinden en nu opeens rechts. Op zich prima en logisch maar ik was mij hier niet bewust van. En hoe meer pagina’s loskomen hoe lastiger het soms te vinden is voor mij. Maar dat zoeken en speuren is tegelijk ook wel weer de charme van De schaduw van de raaf.

Het verhaal

Het verhaal in De schaduw van de raaf verrast me. Het is spannend, bevat interessante karakters met iets van karakteropbouw. Er is een geheim en je wilt weten wat de ontknoping zal zijn. Wel ben ik wat verward over de doelgroep. Lissa, de hoofdpersoon geeft aan dat het zeker 20 jaar geleden is geweest toen ze voor het laatst in de school was met haar diploma uitreiking. Dat maakt haar tot eind 30. Het verhaal en de karakters komen kinderlijker over op mij. En ook het verhaal en de manier van escapen lijkt mij voor een jonger publiek.

Alhoewel ik zelf ook 30-nog-wat ben en me toch ook vermaakt heb met dit boek. Leeftijd doet er eigenlijk ook niet zoveel toe. Misschien ben ik te bewust hiermee bezig omdat ik een boekreview maak en me dan wil indenken in de doelgroep. De omschrijving is ook dat dit boek voor jong en oud is.

Puzzels

De puzzels zijn leuk in De schaduw van de raaf, divers en een uitdaging soms. Ik merk wel dat ik het verhaal zelf leuker vindt dan de puzzels. Dus soms neig ik tot gluren bij de dichte pagina’s waar het volgende hoofdstuk is. Ik geef het eerlijk toe. Er staan ook geen oplossingen in en soms kom ik gewoon niet uit de plaatjes check. Ach het was voor mij niet storend.

Conclusie

Ik ben een beetje in dubio over De schaduw van de raaf. Overal vond ik het leuk en heb ik me goed vermaakt. Het was in een uurtje uit en ik vond het verhaal verrassend spannend en interessant. Ik had best meer verhaal willen hebben. De puzzels zijn leuk en de manier van escapen is ook leuk. Wel zijn de pagina’s los na 1 keer. Je kan het dus nog eens lezen maar de hoofdstukken vallen veel meer op en het vinden van je weg is lastiger. Dan mis ik wel bladzijde nummering. Dat heeft het boek niet omdat je je weg volgt aan de hand van afbeeldingen.

Die foto’s/afbeeldingen zijn wel tof. De vormgeving is top gedaan. De schaduw van de raaf heeft een heel spannende en grimmige sfeer. Er zit wel een grote spoiler als plaatje bij waar je regelmatig langs bladert. En het einde is wat kort en vreemd misschien. Maar toch ben ik nog steeds wel enthousiast en heb ik het als een leuke leeservaring gevoeld.

Als je gewoon zoekt naar een fun boek, met een spannend verhaal en unieke manier van lezen: dan is De schaduw van de raaf jouw boek! Er zijn meerdere delen en reviewer Esther heeft ook een deel gelezen.

  • Haar review is binnenkort te lezen

Specificaties De schaduw van de raaf

Auteur: Eva Eich | Vormgeving omslag en binnenwerk: Marielle Enders / Itsme design | Vertaald door Corry van Bree | Uitgever: Cargo | Juni 2021 | 104 pagina’s | 9789403142210 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.