De Academie – Astrid Boonstoppel, wil jij het allerhoogst haalbare?

Glyptapanteles, 1 van de meest bizarre insecten samen met de zombie mier, wel eens van gehoord? De larven van deze wesp kruipen in een gastheer om die vervolgens te manipuleren. Ze nemen zelfs een stukje van het brein over. Bizar en fascinerend! Waarom ik hierover begin? Het heeft alles te maken met het nieuwe boek van Astrid Boonstoppel; De Academie.

de academie

De Academie

De Recourt Academie voor meisjes is een eliteschool waar elk jaar hooguit 5 studenten worden toegelaten. Frédéric en Isabella Recourt bieden een kosteloze opleiding aan voor meiden die het hoogst haalbare willen halen. Meiden die ambitieus, slim en doorzetters zijn. Wat er precies gebeurd tijdens een Academiejaar is gehuld in mysterie maar dat de plekken gewild zijn is een ding wat zeker is. Em is 1 van de studenten die dit jaar is toegelaten. Ze kan niet wachten om haar grote voorbeeld en powervrouw Isabella in het echt te ontmoeten. Dit jaar is het begin van haar toekomst, los van haar lieve maar artistiek rommelige moeder. De opleiding is zwaar en al snel komt Em erachter dat de Academie vele geheimen kent..

Astrid Boonstoppel

Wat ik zo heerlijk vind aan de boeken van Astrid dat er een bepaald soort gelaagdheid in zit zonder het zwaar te maken. De personages zijn uniek en interessant. Ook schrijft ze met een bepaalde wijde blik wat mijn 1001 interesse brein alleen maar kan toejuichen! Onderwerpen zoals Kandinsky, Jonker, Pollock, Degas, muziek, sport, etiquette, whisky, en de eerder genoemde Glyptapanteles komen onder andere voorbij in De Academie. Heerlijk die diversiteit en intelligente wereldse saus die ze over haar verhaal heen schenkt. Dat maakt het voor mij echt een feestje om in haar wereld te duiken.

Ik was namelijk helemaal niet bekend met het dichtwerk van Ingrid Jonker. Geprikkeld door het gedicht wat gebruikt wordt in dit boek ben ik gaan speuren en heb ik deze bijzondere powervrouw leren kennen. Heerlijk om zo verrijkt te worden. Dat is wat boeken horen te doen voor mij! Prikkelen, verrijken en je meevoeren naar een andere wereld. Lekker op reis, terwijl je gewoon thuis bent.

Welkom in huis Recourt

“Zelfs haar naam is mooi, net als in het liedje. Isabella Catherine Stéphanie Recourt”.

Het verhaal begint met een proloog die meteen zorgt voor een goede en duidelijke toon van het verhaal. Daarna stappen we in de exclusieve wereld vanuit Em haar perspectief. Ze maakt haar entree in huis Recourt en we leren dat ze Isabelle op een voetstuk heeft staan. Een vrouw waar ze naar opkijkt, een echte powervrouw. We worden meegenomen in een prachtig klassiek verblijf met dik tapijt, weelderige inrichting, sierlijke ramen en architectuur. We leren Isabella haar status kennen en die van haar alom geliefde en charismatische man Frédéric. Ze hebben een zoon Sebastiaan die in Amsterdam studeert en soms langskomt.

Meteen wordt duidelijk dat het allerhoogst haalbare niet een makkelijke weg is. Gepaste kledij, strenge huisregels, een strak schema, lessen, geen mobiele telefoon en beheerst gedrag. In de prachtige kamer waar ze verblijven hangen de mooiste jurken, eten ze het lekkerste eten en krijgen ze persoonlijke lessen die aansluiten bij hun eigen passies. Voor Em is dat pianoles. Er zijn 3 andere meiden op de Academie dit jaar: Milly, Niloufar en Charlotte-Sophie. Meteen is er al een fijne band, ondanks de grote verschillen onderling.

Powervrouw

Ik heb dit woord al een aantal keer laten vallen; powervrouw. Dit boek zit vol met powervrouwen. In het verhaal zelf zitten allemaal sterke meiden en vrouwen en er worden sterke vrouwen benoemd zoals Jonker. Ik vind dat Astrid dit echt goed heeft gedaan. Stuk voor stuk bezitten ze allemaal een kracht zonder daarbij in te leveren op schoonheid, humor of gevoel. De karakters zijn veelzijdig en uiteraard is de balans tussen eigenschappen bij iedereen weer anders. Maar allemaal bezitten ze een kracht op hun eigen manier. Zonder irritant of overdreven feministisch te zijn.

Ik laat verder niet veel los over het verhaal want de basis is voldoende om te weten. De Academie is een geheimzinnige en ambitieuze plek, gehuld in mysterie. We maken het Academiejaar mee van Em, Niloufar, Milly en Charlotte-Sophie. We leren de familie Recourt kennen in een spannend en vlot geschreven verhaal. Er zijn hoofdstukken vanuit Em, vanuit Bella, in het algemeen en geheimzinnige hoofdstukken vanuit een onbekend iemand. Duik er lekker in, laat je meevoeren en prikkelen en geniet van een zinderend einde.

Blossom Books

De uitgeverij die beide boeken van Astrid heeft uitgegeven is Blossom Books en ik moet echt even een klein applausje aan deze powervrouwen geven. De liefde voor hun boeken spat er zo vanaf. Allereerst al door hun Instagram, heel persoonlijk en passievol. Tegelijk vind je een begeleidend schrijven in elk boek van Astrid. Een persoonlijk woord vanuit Myrthe Spiteri; eigenaar en uitgeefdirecteur van Blossom Books. De vormgeving is ook zo top gedaan. Beide boeken uniek, met overeenkomsten. Zo anders en zo gelijk. Twee verschillende verhalen maar met dezelfde liefde en bepaalde kenmerken. Heb je het beeldmerk in de hoofdstukken ook gezien? En het kleurgebruik?

Ook het verhaal is zo anders en tegelijk heeft het duidelijke overeenkomsten. Unieke verfrissende karakters met een echt verhaal. Een aangename diepgang, verrijking en wereldse kijk. Taalgebruik waar mooie woorden gewoon gebruikt worden en leuke en onverwachte plotwendingen. Het einde komt altijd te snel en het verhaal weet zich in je hoofd te nestelen. De Academie is meer dan gewoon een spannend verhaal voor mij. Maar voor wie “gewoon” een spannend verhaal wilt.. Ook dat is De Academie. Ik kijk nu al uit naar een derde boek van Astrid.

de academie

Specificaties De Academie

Auteur: Astrid Boonstoppel | Uitgever: Blossom Books | Oktober 2020 | 9789463491716 | 256 pagina’s | Meer informatie vind je hier

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.