IQ – een young adult thriller met een gruwelijk randje

“Heb jij IQ toegewezen gekregen door uitgeverij Clavis?” appt Selena, eigenaar van StoerLeesVoer mij. Stiekem baalt ze een beetje als ik bevestigend antwoord. Wij gunnen elkaar altijd boeken natuurlijk, wees niet bang, maar voor dit boek was ik niet de enige geïnteresseerde. Erik Jan Tillema schreef namelijk meerdere goede boeken, dat smaakte naar meer voor Selena. Dit keer was ik de gelukkige en heb ik genoten van deze thriller voor jongeren vanaf ongeveer 15 jaar.

IQ

IQ

Iedereen wil de slimste leerling van het Einsteincollege worden. Daar hebben de jongeren hun eigen redenen voor. Maar dan gaat degene met de hoogste score op de IQ-test dood. Wanneer er meer slimmeriken beginnen te sterven, zijn Isa en haar hoogbegaafde vrienden op hun hoede. Zeker als ze in de klas de opdracht krijgen om een mysterieuze tekst te vertalen.

Eerder las Selena van Erik Jan Tillema het boek Hellenacht, ook een Young Adult thriller.

Spannend met een gruwelijk randje

Bij de start van IQ maken we kennis met verschillende personages. Op een overzichtelijke manier, door hun perspectief te gebruiken in een hoofdstuk, leren we Isa, Claire en Eveline kennen. Meiden met een heel verschillend karakter, waar jongeren op de middelbare school zich mee kunnen identificeren. Ondertussen komen er ook jongens voorbij en is er ook af en toe een hoofdstuk vanuit een ander personage geschreven. Hiermee zorgt Erik Jan Tillema voor een lekker tempo en genoeg afwisseling om jongeren, en mij ook, geboeid te houden.

De start is spannend, maar IQ is dan nog wel ‘weglegbaar’, dit verandert in het tweede gedeelte. Hier kon ik echt niet meer stoppen met lezen. De gebeurtenissen volgen elkaar in een hoger tempo op en de ontknoping is zeer verrassend en gruwelijk te noemen. Van Hellenacht weten we dat Tillema soms wat onrealistische, bovennatuurlijke thrillers schrijft. Dit lijkt in het begin van dit boek niet het geval, maar gedurende het boek wel steeds meer. Want waar zijn de ouders van de kinderen? En…waar is de politie? Maar ach, dat doet weinig af aan het verhaal, waar ik helemaal in zat!

IQ behoudt tempo, ondanks details

Wat goed gedaan is door de auteur is de balans tussen details en tempo. Te gedetailleerde beschrijvingen van de situatie kunnen het tempo uit het verhaal halen, maar dat is absoluut niet het geval bij IQ. Wel is het gedetailleerd genoeg om je een beeld te laten vormen van de situatie. Of ik daar altijd blij mee was? Mwoah…. gruwelijke beelden kwijtraken net voor het slapengaan is niet mijn grootste talent. Helemaal geschikt voor jongeren die op zoek zijn naar spanning dus!

Deze spanning wordt goed opgebouwd, richting het gruwelijke einde. Gedurende het verhaal heb je wel het gevoel dat er iets mis is, maar het duurt even voordat je je daar een beeld bij kan vormen. Intussen zijn de personages wel verder ‘ingekleurd’, waardoor je hun acties beter kan lezen en inschatten.

Tijdens het lezen van IQ heb ik mij ook vaak afgevraagd wat we toch eigenlijk aan het doen zijn in het onderwijs. Niet dat het Einsteincollege heel representatief is voor de huidige maatschappij, maar in de kern zit er wel een waarheid in waar ik niet om heen kan. Goede leerlingen prijzen, hen bewust of onbewust op een voetstuk zetten, competitiedrang bij jongeren, hen altijd weer blijven pushen tot het leveren van nieuwe prestaties. Gelukkig hebben wij andere docenten dan op dit college, maar laten we deze boodschap in het verhaal niet vergeten.

Is het boek geschikt voor jou?

Laat ik eens een vinklijstje maken waardoor jij kan bepalen of dit boek geschikt is voor jou, je zoon/dochter, je buurjongen waar je nog een cadeau voor zoekt of je nicht waar jij het Sintlootje van hebt getrokken:

  • De lezer wil graag verdwijnen in een boek, helemaal in een andere wereld terecht komen.
  • Ook houdt de lezer van spanning, met een tikkie gruwel.
  • Daarnaast heeft de lezer een ‘aan en uitknop’ voor gruwelijke beelden die op zijn netvlies zijn verschenen.
  • De lezer zit op het voortgezet onderwijs (bovenbouw) of is ouder, hieronder schaar ik ook alle volwassenen.
  • Lekker lezen en gruwelen staat voorop, waarheidsgetrouwe verhalen of diep uitgewerkte personages zijn niet per se nodig.

Kortom, voor heel veel jongeren en volwassenen geschikt! Hoeveel vinkjes kan jij zetten?

Specificaties IQ

Auteur: Erik Jan Tillema | Uitgever: Clavis | augustus 2023 | hardcover | 256 pagina’s | 9789044851182 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.