Foeksia’s toverwinter, een miniboek van Paul van Loon

“De heksenhik, de heksenhik..”, dat liedje wordt alweer een paar maanden regelmatig gezongen als iemand de hik heeft. Mijn dochter heeft de film van Foeksia weer helemaal ontdekt. Dit miniheksje komt uit de eindeloze keuken van Paul van Loon. Mijn jeugdheld als kleine boekennerd toen. De griezelbus, griezelhandboeken, vampier in de school, gezicht in de mist; ik heb alles verslonden van deze man. Met huid en kaft. Nu enkele (ahum) jaren later weet hij ook mijn dochter te betoveren. Foeksia’s toverwinter is een klein boekje in een magische wereld.

foeksia's toverwinter

Foeksia’s toverwinter

In het heksenbos is het winter en het sneeuwt. Grit en Murmeltje dagen Foeksia uit met sneeuwpoppen maken. Wie bouwt de mooiste? Maar wat is dat.. Met de magie van het heksenbos komen de sneeuwpoppen tot leven! Als dat maar goed gaat. Foeksia’s toverwinter wordt een bijzondere.

Foeksia

Dit lieve miniheksje ken ik dus eigenlijk vanuit de film. Het was 1 van de eerste Nederlandse films waar mijn dochter helemaal gek van was. De liedjes zijn ook echt heel leuk en het verhaal is prima. Tot aan een verjaardag, waar mijn dochter een voorleesboek kreeg van Foeksia. Toen pas besefte ik mij dat dit een verhaal en wereld vanuit Paul van Loon is! Ik ken hem voornamelijk van zijn heerlijke griezelboeken, maar Foeksia had ik even gemist. Foeksia’s toverwinter is onderdeel van vele verhalen.

Dat die man kan schrijven, dat weet ik. Maar dat hij voor een wisselend publiek een aanbod heeft binnen dezelfde boekenreeksen, wist ik niet. Zo is er van Foeksia een vriendenboek, zijn er voorleesboeken maar ook zelf lezen! Net zoals de geliefde Dolfje Weerwolfje. Ik vind dat echt heel knap. Foeksia’s toverwinter is een miniboekje voor de leeftijd van 5-8 jaar.

Toverwinter

Foeksia’s toverwinter bevat een kort en magisch winterverhaaltje. Foeksia gaat naar haar heksenschool toe. Omdat de juf behoorlijk snotterig is en de heksenhoedjes van de hoofden van de meisjes niest, mogen ze lekker even buiten aan de slag. Zoals vaak voorkomt in de boeken van Paul van Loon, zijn er lieve en stoute heksjes. Word er geplaagd en uitgedaagd. Zo ook in dit boek.

De heksjes dagen elkaar uit tot het maken van de mooiste sneeuwpop. Foeksia maakt een sneeuwpop die verdacht veel op haar vader tovenaar Kwark lijkt. Grit en Murmeltje maken een sneeuwpop die erg lijkt op juf Minuul. Het uitdagen gaat verder en dan komt er een beetje magie bijkijken. De sneeuwpoppen komen tot leven! Eerst is het nog leuk en geven ze elkaar een kusje. Maar als snel wordt het minder gezellig..

foeksia's toverwinter

Lief miniboekje

Dit is een heerlijk miniboekje. Foeksia’s toverwinter leest lekker weg of leest gezellig voor. Doordat het zo klein is, is het een perfect cadeautje. De prijs is ook leuk. Het formaat leent zich ook goed om mee op reis te gaan. Of om een prima plekje te vinden in een volle boekenkast. Het is een klein verhaaltje over vriendschap, school, winter, magie en plagen. Het blijft allemaal gezellig speels en uiteraard is het ook even een beetje spannend. Ik ben benieuwd naar meer Foeksia verhalen!

Het vrolijke voorleesboek van Foeksia de Miniheks, een lieve boek

foeksia's toverwinter

Specificaties Foeksia’s toverwinter

Auteur: Paul van Loon | Illustrator: Saskia Halfmouw | Uitgever: Leopold | 9789025868765 | Oktober 2015 | 32 pagina’s | Meer informatie lees je hier

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.