Feniks, een tweede deel uit de Cold Case-serie

Carina van Leeuwen is forensisch rechercheur in het coldcaseteam van Amsterdam. Daarnaast is ze ook spreker en auteur. Wat ooit begon als een weddenschap, is uitgegroeid tot de spannende trilogie ‘Unit Plaats Delict’. Van Leeuwen is een coldcase-expert en deze kennis en ervaring heeft ze verwerkt in haar Cold Case-serie. Feniks is het tweede deel. We leren meer kennen van hoofdpersonage Lyn Riley en er is een verse zaak voor het team!

Feniks voorkant cover kader carina van leeuwen thriller crime cold case 2

Synopsis Feniks

Wanneer de nieuwe minister-president de opdracht geeft om het Catshuis te renoveren, klinkt er weerstand uit verschillende hoeken. Politiek Den Haag is verdeeld, maar het hardste tegengeluid komt vanuit de activistische milieugroep Xtreme Rebellen. Tijdens hun bezetting van het Catshuis wordt een gruwelijke ontdekking gedaan, waarna het rechercheteam inclusief journalist Lyn Riley een onderzoek naar een misdaad van jaren geleden start.

Wanneer een betrokken politiek figuur overlijdt onder verdachte omstandigheden, neemt de druk op het team toe. Ondertussen moet Lyn in de nasleep van een eerder gevonden lijk in een autowrak voor eens en voor altijd afrekenen met de demonen uit haar eigen verleden. Komt de waarheid na al die jaren alsnog naar boven?

Als een groep milieuactivisten het Catshuis bezet, wordt daar een gruwelijke ontdekking gedaan…

Cold Case-serie

Carina van Leeuwen heeft met haar Cold Case-serie wat mij betreft een uniek geluid wat ze laat horen in de wereld van politiethrillers. Een auteur met zoveel kennis en kunde, die ook nog eens goed kan schrijven, dat vormt een unieke combinatie. Ik voel me ook altijd een stuk slimmer na het lezen van haar boeken. Nou moet ik natuurlijk wel oppassen, ik ben geneigd om alles te geloven wat ik lees. Maar ik kan me voorstellen dat er hier en daar natuurlijk wat gespeeld wordt ten gunste van het verhaal. Feniks zit ook aangenaam vol met allerhande kennis.

Uiteraard over recherchezaken en coldcases. Van Leeuwen deelt heel veel inzichten over deze onderwerpen. Maar daar beperkt ze zich niet toe. Politiek en journalistieke dingen die uiteen lopen van verzamelen van informatie tot dark web dingen. Maar mocht je ook nieuwsgierig zijn naar hoe stellen de keuze maken voor een donorzwangerschap? Van Leeuwen got your back. Feniks is bovenal een coldcase zaak maar het wordt verrijkt met heel veel diversiteit aan uitgediepte onderwerpen.

 Feniks cold case 2 carina van leeuwen

Thriller

Naast al die informatie kan ik wel eens vergeten dat het ook gewoon om een thriller gaat. Er is een mysterieuze zaak in het heden. En er spelen grote vraagtekens uit het verleden mee. In Feniks is weer een rol weggelegd voor Renee Spaans, een bekende uit de eerdere trilogie Unit Plaats Delict*. Ik vind het tof dat ze deze connectie maakt. Voor fans is dat zeker een feestje. Ik moet nog in de eerdere trilogie duiken maar een link tussen de diverse boeken van een auteur kan ik altijd waarderen.

Feniks kan je overigens niet goed los lezen, ik zou wel starten van Magma. En lees vooral het einde ook nog even als het een tijdje geleden is. Ik was in het begin van Feniks even de weg een beetje kwijt qua gebeurtenissen. Gelukkig is dat met enkele bladzijden herlezen weer helemaal opgefrist. Het mysterieuze verleden van hoofdkarakter Lyn Riley wordt weer opgepakt en we krijgen als lezer eindelijk wat antwoorden.

Zoals gezegd is Feniks een thriller met heel veel interessante verdieping. Er is veel tijd genomen voor karakters om onderling te overleggen, kennis te delen en te ventileren. Daardoor was het verhaal voor mij niet qua spanning heel hoog. Het ene moment vond ik het tof die verdieping, het andere moment had ik even behoefte aan wat actie. Het is wel heel realistisch natuurlijk maar in een boek heb ik soms gewoon even wat behoefte aan actie.

Feniks cold case 2 carina van leeuwen

Feniks is een Haags feestje

Wat ik zo leuk vind aan deze Cold Case-serie is dat het een Haags feestje is! Bekende straten en plekken komen voorbij. Zo bijvoorbeeld ook het IJspaleis, ook wel het stadhuis van Den Haag. Mijn vader werkte hier dus ik ben ook regelmatig binnen geweest. De loopbruggen en netten daar zijn een herkenbaar punt. Maar van Leeuwen doet nog meer in haar verhaal. Omdat het om een zaak gaat van jaren geleden duiken we wel eens terug in de tijd. Zo komen de vrolijk gekleurde trollen voorbij en Flippo’s. Maar ook een draaischijftelefoon. Je bekijkt die wereld met herkenning maar ook met een frisse coldcase blik. Wederom boeiend wat van Leeuwen deelt vanuit haar kennis.

En ze noemt de Blauwe Aanslag! Een begrip uit Den Haag. Dit voormalige belastingkantoor is ooit gekraakt en in de laatste jaren werden hier goede feestjes gegeven. Een stukje jeugdsentiment voor mij. Feniks is verder ook echt doordrenkt met politieke kwesties. Verschillende groeperingen worden benoemd zoals klimaatactivisten en complotgroepen.

Feniks is een boek wat bol staat van diverse informatie door de tijd heen en dat gegoten in een mysterieus verhaal. Er zijn best wat karakters. Oude bekenden maar ook wat nieuwe personages. Nergens voelt het teveel. Ondanks dat de spanning voor mij niet echt tot een hoogtepunt kwam is Feniks een lekker vervolg op Magma. En ondanks de antwoorden weet van Leeuwen ons toch op het laatste moment weer te triggeren met een nieuwe twist in het verhaal. Dat smaakt naar meer.

Muziek uit het boek: Creedence Clearwater Revival – Bad Moon Rising (At The Royal Albert Hall / 1970)

Specificaties Feniks

Auteur: Carina van Leeuwen | Uitgever: A.W. Bruna | September 2023 | 312 pagina’s | 9789400515406 | Cold Case 2 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.