De typiste, een baan stelt haar voor onmogelijke keuzes

Ben ik net een beetje bijgekomen van de prachtige en indrukwekkende serie over de Joodse Raad op de NPO , valt het boek ‘De typiste’ bij me door de brievenbus. Een, volgens de auteur, fictieve, roman maar uiteraard wel gebaseerd op een geschiedenis die veel mensen kennen. Ook ik lees al van jongs af aan boeken over de Tweede Wereldoorlog. En het is mooi om te zien dat er sinds een aantal jaren niet alleen maar in goed/slecht gedacht wordt. Er komt steeds meer oog voor de individu zelf. Jaren later oordelen, in een tijd van vrede, is namelijk heel makkelijk. Zelfs de vraag: ‘Wat zal jij doen om jezelf en je familie te beschermen?’’, is niet te beantwoorden. Simpelweg omdat we nu niet in oorlog leven. Dus of ik zou doen wat ‘De typiste’ deed, ik kan het alleen maar hopen.

De typiste kader

Hier gaat het boek ‘De typiste’ over

November, 1940. De Joodse Lien de Vries is weduwe en moeder van twee kinderen. In oorlogstijd vindt ze een kantoorbaan bij de Joodse Raad in Amsterdam, als de typiste. Dagelijks typt Lien berichten voor het Joodsche Weekblad, waarin de maatregelen van de Duitse bezetter worden bekendgemaakt. Vanaf haar eerste werkdag slaat de twijfel toe. Kan ze voor de vijand blijven werken om haar kinderen te onderhouden en hun veiligheid te garanderen, terwijl ze weet welk vreselijk lot haar gemeenschap te wachten staat?

Synopsis

Auteur Lody van de Kamp

Auteur van De typiste, Lody van de Kamp, is geboren in 1948 in Enschede. Hij heeft de oorlog dus niet zelf meegemaakt. Wel is hij opgegroeid in een orthodox-joods gezin. Zijn vader is een overlever van het kamp Auschwitz, waar hij twee jaar gevangen werd gehouden. Zijn moeder zat ondergedoken.

Lody volgde de theologische opleiding aan de Talmoed school in Zwitserland en studeerde daarna verder in Londen. Sinds 1981 woont hij in Amsterdam en is hij rabbijn geworden. Hij verhuisde nog naar Den Haag en Rotterdam. Een baan in de politiek, bij het CDA, bracht hem terug naar Amsterdam. Tot op heden is hij voor diverse organisaties, scholen en een reisorganisatie aan het werk. ‘De typiste’ is niet zijn eerste boek waarin de Holocaust centraal staat. Hij publiceerde al eerder romans en schrijft voor diverse media columns. Daarbij schuwt hij niet om zijn kritische mening te delen.

Auteur Lody van de Kamp
Auteur Lody van de Kamp

Niet alles in alleen maar goed of slecht

In het boek de ‘De typiste’ is er geen kritische noot te bekennen wel een prachtig, levendig voor te stellen verhaal over een dappere vrouw die gedurende oorlog een keuze moet maken, die diversen gevolgen heeft. Niet alleen voor haarzelf maar ook voor anderen. Het is een besef wat de schrijver ons als lezer wil meegeven. Hij voorziet de lezer van een andere blik. Iemand die heult met de vijand heeft daar wellicht wel een heel andere reden voor dan dat je zou denken. Dat doet hij mooi, door een inzicht te geven in het dagelijkse leven van het hoofdpersonage Lien.

De typiste

Fictie, maar tegen het licht van een waargebeurde geschiedenis

Dat de toon waarop het boek ‘De typiste’ geschreven is. zo licht is, maakt dat het boek makkelijk leesbaar. Misschien wel iets te licht voor het daadwerkelijke onderwerp. Maar dan zouden vele mensen het wellicht weer niet lezen en dat zou erg jammer zijn.

De auteur schrijft aan het begin van het verhaal van ‘De typiste’ dat elke overeenkomst met een bestaand personage dan wel de werkelijkheid op toeval zouden berusten. Hij heeft het volledig los van de werkelijkheid geschreven en naar zijn eigen hand heeft gezet, en noemt het dus fictie.
 Met alles wat er reeds bekend is over de mensen die samenwerkten gedurende de oorlog en zeker met alle documentaires, films en series die er zijn rondom de Joodsche raad, is dat uiteraard bijna onmogelijk.

fictie

Wat een geweldig einde

Het boek ‘De typiste’ geeft een mooi persoonlijk inzicht in een leven wat waarschijnlijk duizenden in die periode zo beleefde. Nergens dikt de auteur ergens iets aan, maar afzwakken doet hij zeker ook niet. Dat geldt zeker voor het einde van het boek. Dat zag ik in deze vorm absoluut niet aankomen. Dat sommige lezers dit misschien iets te abrupt, of te open vinden, kan ik me best voorstellen. Echter weten we allemaal waar het, helaas, uiteindelijk allemaal op uitgedraaid is.

En daarom vind ik de eindscène uit het boek ‘De yypiste’ dan ook het beste van het hele verhaal, en maakte het daardoor een grote impact. Dat boeken en films altijd maar goed moeten eindigen is mij al langer een doorn in het oog. Sluit je ogen niet voor de werkelijkheid, want de wereld is zo nu en dan eigenlijk best heel lelijk. Je zou Lien ook aan het einde het allerbeste kunnen wensen, dat was mijn keuze.

De typiste

Specificaties over het boek De typiste

Titel: De Typiste | Auteur: Lody van de Kamp | Uitgeverij: Kokboekencentrum | Eerste uitgave: 2024 | Aantal bladzijden: 224 | ISBN 9789029736381 | ISBN e-book 9789029736398

Ga voor meer informatie over het boek ‘De typiste’ naar je plaatselijke boekhandel, bezoek de site van uitgeverij Kokboekencentrum ook kijk bij Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

typemachine
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.